Coding Dojo: .NET Core op macOS en Linux (#1)

Bij Infi zijn we niet dogmatisch over te gebruiken technologie. Maar vaak komen we uit bij dezelfde stack: .NET. Het nieuwe .NET Core is zelfs ook cross-platform: op de server én de developmentomgeving. Daar wilden we meer over leren. Vandaar een Dojo!

In deze serie willen we je meenemen langs deze ervaring. Hiermee krijg je een indruk hoe het live event was, maar krijg je ook genoeg context om zelf de Dojo te volgen. We delen de boel op in drie delen:

Zelf doen!

We beschrijven in de repository op GitHub ook uitgebreid hoe je de Dojo wel en niet kunt gebruiken. Maar het is het waard om het hier te herhalen. In een samenvatting:

  • De Dojo is gericht op mensen met enige ervaring met (web)ontwikkeling, in welke technologie-stack dan ook.
  • Het is een showcase van features van .NET Core en de cross-platform developmentervaring, maar geen voorbeeldige productieapplicatie.
  • Je kunt op een OS naar keuze werken: Linux, macOS of Windows.
  • Je kunt met een IDE naar keuze werken. We raden Jetbrains Rider aan voor de meest volwaardige experience of VS Code voor de "hardcore"-modus. Maar gewoon Visual Studio 2017 werkt ook.

De Dojo is self-paced. Afhankelijk van hoeveel ervaring je hebt, kun je kiezen of je zo nu en dan van het gebaande pad wilt gaan. Alles bij elkaar kost het ongeveer 60 tot 120 minuten om de Dojo helemaal te doorlopen. Aan het eind staan nog wat suggesties voor verdere spelerij.

Kortom: veel plezier! Ga lekker naar https://github.com/infi-nl/coding-dojo-netcore en start met proberen! En nodig vooral ook je vrienden en collega's uit om mee te doen.

De live Dojo

Uiteraard wil je weten hoe de live Dojo bij Infi was. We waren het merendeel van de tijd ook zelf aan het klussen, dus we hebben maar een beperkt aantal foto's geschoten. Hier is een indruk:

photo2 photo3 photo4

Met ongeveer 20 aanwezigen hebben we zo'n drie uur lang geklust. Nu ja, met een half uurtje pauze voor eten tussendoor. Zo rondkijkend was bijna elke mogelijke combi van OS (Windows, macOS, Linux) en IDE (Rider, VS Code, Visual Studio) wel te spotten.

Ook leuk om te zien was dat iedereen was gekomen met een eigen leerdoel. Een aantal van de opties die we gehoord hebben:

  • De Dojo helemaal doorlopen en alle basisfeatures van .NET Core zien.
  • Kijken hoe de "hardcore"-developmentervaring is (VS Code met zo weinig mogelijk plugins en de CLI).
  • Een nieuwe blik op .NET Core om te zien wat er anders is sinds versie 1.
  • Veel praten met andere mensen over hun ervaringen en de (on)mogelijkheden van .NET Core.

Op een persoonlijke noot valt te melden dat het maken en begeleiden van een Dojo bijzonder leerzaam is! Het doet me denken aan het advies:

Om ergens goed in te worden, moet je er les in gaan geven!

Het maken van de Dojo en een bijbehorende codebase was ook een leerzame ervaring. Evenals het zien waar men mee worstelde en wat juist makkelijk ging. Het feit dat je bij Infi de ruimte krijgt om dit soort dingen te organiseren als onderdeel van je baan, is voor mij daarom van bijna onschatbare waarde!

Wordt vervolgd...

En dit alles "wordt vervolgd" en wel op twee manieren. Allereerst zal dit zeker niet de laatste Infi-Dojo zijn (houd vooral de Meetup in de gaten!). Maar daarnaast zullen er nog twee posts volgen, die wat dieper op de Dojo-inhoud in zullen gaan. Stay tuned!

Infi maakt het allemaal waar:

browser-icon

Webapplicaties

Wij ontwikkelen webapplicaties op maat waarmee we jouw ideeën waarmaken. Maatwerkapplicaties gebouwd door ambitieuze nerds die niet schrikken van uitdagende logica, complexe databases, datamigraties of betaalomgevingen. Daarnaast verzorgen we ook de hosting, onderhoud en support. Wij willen jouw ideeën fixen. Wil je weten hoe?
Ontdek wat een webapplicatie voor je kan doen >

mobile-icon

Mobiele apps

We zijn nerds met liefde voor softwareontwikkeling, dus ook voor de ontwikkeling van mobiele applicaties (apps). Native apps voor iOS en Android, maar ook voor mobiel gebruik geoptimaliseerde webapplicaties. Wij weten wat erbij komt kijken en hebben de kennis voor web, iOS en Android allemaal in huis. Wil je weten wat het beste bij je past? 
Ontdek wat een mobiele app voor je kan doen >

Wil je iets waarmaken met Infi?

Wil jij een eigen webapplicatie of mobiele app waarmee jij het bij anderen maakt?

Waargemaakt door de nerds van Infi.
Nerds met liefde voor softwareontwikkeling en die kunnen communiceren. En heel belangrijk: wat we doen, doen we met veel lol!

Wij willen het fixen. Laat jij van je horen?