De dochter van de Scrum Master

Naast Scrum Master bij Infi ben ik moeder van een dochter van 13 maanden, Aífe. Behalve een hoop slapeloze nachten en eindeloze liefde bezorgt ze mij ook nieuwe inzichten.

Liefdevolle verwaarlozing

Liefdevolle verwaarlozing, zo kun je mijn opvoedstijl nog wel het beste omschrijven. Ik bied de randvoorwaarden, de basis regels en de veilige omgeving en zij doet wat kinderen van nature doen: zich ontwikkelen, nieuwe dingen leren. Met veel vallen en opstaan, uiteraard. Ik ben ervan overtuigd dat nieuwe vaardigheden en kennis het best beklijven als je ze zelf ontdekt hebt en de kans hebt gekregen dat op je eigen manier en in je eigen tempo te doen.

Leren eten

De maaltijd bij ons thuis gaat er wat anders aan toe dan bij veel andere mensen met hele kleine kinderen. Die zien met lede ogen toe hoe hun eigen eten koud wordt terwijl ze met veel gedoe nog een lepeltje prut naar binnen proberen te werken bij hun kroost. Toen Aífe 6 maanden oud was en ze kon zitten, besloten wij het anders aan te pakken. We deden haar een slab om en zetten haar een bord met wat roosjes gekookte broccoli voor. Vervolgens gingen we zelf lekker zitten eten en keken toe wat zij deed. De eerste weken was dat vooral uitproberen, een stukje in je mond, een stukje fijnknijpen, wat uitsmeren aan de tafel, wat op de grond.

Eigenlijk is Scrum Master zijn niet heel veel anders dan moeder zijn. Ook nerds leren het beste als ze zelf kunnen bepalen hoe ze willen ontwikkelen.

Je snapt het, er gebeurt nog weinig dat op echt eten lijkt. Maar, al snel kreeg ze het door, ze leerde zelf hoe eten werkt, hoe het voelt, hoe het smaakt en dat het lekker is. Nu is ze 13 maanden en eet ze (bijna) alles wat wij eten. Ze is dol op olijven, weet hoe je een banaan moet openmaken en dat je de schil beter niet kunt eten. En het mooie is dat we altijd gezellig samen eten, we niet apart voor haar hoeven te koken en haar gerust mee uit eten durven te nemen.

Scrum Master en Moeder

Eigenlijk is Scrum Master zijn niet heel veel anders dan moeder zijn, ook nerds leren het best als ze zelf kunnen bepalen hoe ze willen ontwikkelen, in een richting en in een tempo dat bij ze past. Als Scrum Master bied ik dus de randvoorwaarden, geef de basisregels en zorg voor een fijne omgeving. Daarna laat ik het los en kijk ik toe wat er gebeurt. Liefdevolle verwaarlozing dus. Tot iemand mij nodig heeft, dan snel ik, net als bij mijn dochter, toe om te helpen leren!

[Sonja is Scrum Master bij Infi]

Wil je iets waarmaken met Infi?

Wil jij een eigen webapplicatie of mobiele app waarmee jij het bij anderen maakt?

Waargemaakt door de nerds van Infi.
Nerds met liefde voor softwareontwikkeling en die kunnen communiceren. En heel belangrijk: wat we doen, doen we met veel lol!

Wij willen het fixen. Laat jij van je horen?

Voor wie heb je een vraag?