DomCode Meetup: krachtige datavisualisaties met D3.js

Afgelopen dinsdag was Infi host van de maandelijkse DomCode Meetup. Dit keer werden we getrakteerd op een innovatieve talk over D3.js, een pakket voor dynamische datavisualisatie.

Voor een bomvolle zaal in het nieuwe Infi Nerdkwartier gaf Nadieh Bremer een presentatie over hoe je met D3.js op een bijzonder mooie manier een enorme hoeveelheid data kunt visualiseren. Nadieh heeft gewerkt als Data Analist en gebruikt haar kennis van het vak nu in haar werk als vormgever van imposante datavisualisaties.

Live D3.js demo

Tijdens de meetup liet Nadieh ons live zien hoe je van een simpele grafiek met een paar staven een interactieve en dynamische grafiek kunt maken. Ze startte de webbrowser en editor en ging aan de slag. Ze schreef stap voor stap code en in zeer korte tijd ontstond op het scherm een diagram. Een gekleurde én interactieve staafdiagram.

Met dit voorbeeld nam ze ons mee in de eindeloze mogelijkheden van D3.js. Het leuke aan D3.js is dat je ook meerdere lagen in kan bouwen: door te klikken op een visualisatie kun je zo bijvoorbeeld verder inzoomen op data. Hierdoor kan je meer gegevens zichtbaar maken en onstaat er veel interactie.

d3

Datavisualisatie op maat

Nadieh liet met onderstaand voorbeeld, een spirograaf-figuur, zien dat D3.js erg geschikt is voor ontwerpen, bouwen en uitwerken op maat. Voor elk type data kan je zelf de best passende visualisatie kiezen, van tabel of staafdiagram tot landkaart. Je kunt met de tool een visualisatie precies zó bouwen als je zelf wilt!

d3_2

Aan de slag

Met het beantwoorden van een aantal vragen uit het publiek sloot Nadieh haar presentatie af en was het tijd voor een borrel! Het was een leuke en erg leerzame talk waarin Nadieh goed heeft laten zien wat er allemaal mogelijk is met D3.js en hoe je daarmee datavisualisatie kunt verbeteren. Nu mogen we zelf aan de slag!

Ook eens naar een DomCode meetup? Check dan de speciale Meetup-pagina.

Meer leren over D3?

De D3.js community heeft een site met voorbeelden van diverse visualisaties. Op de site bl.ocks.org staan screenshots en ook code om van te leren en om inspiratie op te doen.

De New York Times heeft ook vaak erg mooie visualisaties op hun site die ze met D3.js bouwen, dus die kan je ook in de gaten houden. En last but not least: er zijn een aantal boeken van David McCandless die zeker de moeite waard zijn als je meer wilt weten over datavisualisaties.

Succes en hopelijk zien we je volgende keer bij DomCode of bij een van onze speciale Infi-meetups!

[Steven is ontwikkelaar bij Infi.]

vdh0550 vdh0555 vdh0531

Wil je iets waarmaken met Infi?

Wil jij een eigen webapplicatie of mobiele app waarmee jij het bij anderen maakt?

Waargemaakt door de nerds van Infi.
Nerds met liefde voor softwareontwikkeling en die kunnen communiceren. En heel belangrijk: wat we doen, doen we met veel lol!

Wij willen het fixen. Laat jij van je horen?