Even voorstellen: Anna Baas

Op 1 april - geen grapje - kwam Anna ons team versterken!

Hoi Anna! Vorige week maandag was je eerste dag als developer bij Infi. Is het zoals je had verwacht?

Het is leuker dan ik had verwacht. Ik ben nog aan het opstarten, ik heb nog niets gebouwd. Maar ik heb al wel bijna alles gezien van Couverts, het project waaraan ik straks ga bouwen. Verder is de sfeer gewoon heel goed.

Wil je vertellen hoe je ons hebt gevonden?

Jullie vroegen om een hoge-resolutie-versie van een foto van de DomCodeconferentie, waar ik vrijwilliger ben. Zo kwam ik op de site terecht. Maar toen was ik al helemaal platgespamd met Infi-logo’s, met name bij Orca waar jullie de oproeijacks en de boot Backslash sponsoren. Ik dacht aanvankelijk dat jullie supergroot waren, want jullie hadden veel meer gesponsord dan Mercedes. Dus ik dacht dat jullie 4x Mercedes waren, qua grootte… Maar de naam was wel blijven hangen!

Je bent programmeur. Wat vind je het leukste aan je werk?

Puzzels oplossen! Er werkt iets niet, en bij computers is daar altijd een reden voor. En soms kun je daar achter komen :). Soms zit het ‘m in de exotische combinatie van acht verschillende dingen die het altijd doen, behalve als je ze alle acht tegelijk hebt. Dan lukt het misschien niet. Maar in elk geval is er altijd een reden voor een probleem, en die reden kun je achterhalen en dan kun je het oplossen. Het kan iets heel obscuurs zijn, of het kan een typfout zijn waar je overheen leest en dan is het frustrerend en stom, en het kan zijn dat je jezelf helemaal in een hoekje hebt geschreven en dat het heel lastig wordt om er weer uit te komen, maar je kunt vinden wat het was en je kunt het fixen. En dan heb je iets moois gedaan.

Is dat met niet-programmeerproblemen dan niet zo? Dat er altijd een oplossing is?

Hmm, nou… Vooral mensen zijn heel erg lastig. Ze zijn niet altijd rationeel, of ze zijn wel rationeel maar gewoon niet compatibel met andere instellingen – rationeel langs een andere as dan verwacht wordt in een bepaalde omgeving, en dan onstaat er wrijving en die is niet altijd op te lossen.

Dus daarom ben je geen politicus, maar wel programmeur?

Ik denk dat je dat wel zou kunnen zeggen, ja.

En wat vind je naast programmeren het leukst om te doen?

Het eerste wat bovenkomt is roeien. Maar ik doe ook graag andere leuke dingen met mensen. Verder zing ik al mijn halve leven, wekelijks evensong (of eigenlijk vespers, want het is in een katholieke kerk) in Amsterdam. Mijn basisschool was ook de koorschool, dus zingen zit er echt al van jongs af aan in. Roeien is iets wat ik in mijn studententijd kort heb gedaan en een paar jaar geleden weer heb opgepakt. Het is echt mijn gateway drug naar activiteit gebleken, want ik intussen sport ik veel en vaak en heb ik mezelf als ‘sportief persoon’ ontdekt.

Ik heb van roeien geleerd hoe veel je nog kunt veranderen en hoe veel je kunt leren op latere leeftijd. Met programmeren is dat denk ik hetzelfde. Ik zou willen zeggen: als je veertig bent, en je hebt niet zo’n klassiek Infi-verhaaltje – wat ik zelf wel heb – over dat je als kind al een nerd was, en je wilt leren programmeren, dan kan dat ook nog gewoon. Er is geen enkele reden waarom dat niet zou kunnen.

Kop op, dus!

Precies.

Wil je iets waarmaken met Infi?

Wil jij een eigen webapplicatie of mobiele app waarmee jij het bij anderen maakt?

Waargemaakt door de nerds van Infi.
Nerds met liefde voor softwareontwikkeling en die kunnen communiceren. En heel belangrijk: wat we doen, doen we met veel lol!

Wij willen het fixen. Laat jij van je horen?