Even voorstellen: Steven Thonus

Tijd om kennis te maken met Steven, die sinds 1 april als ontwikkelaar bij Infi werkt. Een gesprek over programmeren, hippe talen én teenschoenen!

Hoi Steven! Je bent ontwikkelaar. Wat vind je leuk aan je werk?

Ik vind het leuk om iets te maken van niets: het creatieve proces. Met kleine aanpassingen kun je een groot resultaat behalen. Een klein scriptje dat iemands werkzaamheden automatiseert, kost bijvoorbeeld één keer een dag om te bouwen en bespaart diegene dan misschien wel een dag werk per week! Het begon voor mij bij elektrotechniek: iets uit elkaar halen en kijken welke onderdelen wat doen. Software is vergelijkbaar: je hebt een boel onderdelen die samenwerken en de meeste onderdelen zijn niet zo complex, maar de hele machine wél.

Ik merk dat dit werk een bepaalde mindset vergt. Je bent telkens aan het kijken waarom iets voldoet of juist niet, je moet telkens kiezen tussen mogelijkheid A of mogelijkheid B. Om te kunnen beslissen wanneer je A kiest en wanneer juist B, moet je heel nauw samenwerken met de klant. En die moet dan weer veel contact hebben met de eindgebruiker. Zo kun je snel aanpassen en bijsturen. Er zijn veel modewoorden die die manier van werken beschrijven en veel bedrijven die zéggen dat ze zo werken. Ik heb het idee dat dat bij ons ook echt lukt: dingen die ik vandaag maak, worden vanmiddag of morgen getest en vervolgens gebruikt - of teruggestuurd omdat ze anders moeten. Daardoor kun je verschil maken en dan heb je lol in je werk.

Even over die mindset die je noemt. Wat is de mindset van een goede programmeur?

Ik denk dat je toe wilt naar de ideale computer. Je definieert wat de input is en welke output je dan verwacht. De wens van de klant abstraheren en die onderverdelen in kleine onderdelen is een soort puzzel. Vervolgens maak je een programma zó, dat het elke keer doet wat je eigenlijk verwacht. Een gedeelte daarvan zit in goed benoemd krijgen wat de klant wil, dat is denk ik het moeilijkste gedeelte.

Programmeurs zijn puzzelaars die verschil willen maken in de echte wereld.

Als dat gelukt is, weet je wat je gaat bouwen en dan werk je heel even met pure waarheid. Vervelend voor softwaremensen is dat de puzzel nooit af is: het kan altijd beter en mooier en het kan altijd sneller. Daarom is het belangrijk om te weten of je software het probleem oplost en of er ook echt gebruik van wordt gemaakt. Programmeurs zijn dus puzzelaars die verschil willen maken in de echte wereld.

Je staat bij ons bekend als de man van de hippe talen. Klopt dat?

Nou, ik heb veel in Ruby gewerkt en dat is niet zo nieuw. Maar ik heb net anderhalf jaar gewerkt met behoorlijk hippe talen, vooral Clojure. Het verschil tussen object georiënteerd programmeren en functioneel programmeren, dus het verschil in hoe je je software opbouwt, is echt groot. Het is niet zo dat je alles met Clojure moet willen doen, hoewel het wel zou kunnen. Maar de uitgangspunten bij het programmeren zijn totaal anders: de onderdelen in je programma zijn makkelijker te doorgronden en daardoor ook makkelijker te testen.

Ik zou hier ook wel een project in Clojure willen doen. Het zou mooi zijn als dat een project is waar we zowel back-end als front-end doen, want je kunt beide tegelijk in Clojure schrijven en dan wordt de front-end naar JavaScript gecompileerd en de back-end naar Java.

Persoonlijke vraag: hoe zit het met die teenschoenen die je aanhebt?

Ik vorm graag mijn eigen mening. Deze schoenen zijn een beetje controversieel: mensen schrijven dat ze niet goed voor je zijn. Ik ben zelf geneigd om te denken dat dat meer een marketingverhaal van de concurrenten is. Tot honderd jaar geleden droeg iedereen zachtere schoenen, maar toen kwamen de dikke rubberen zolen en daarmee kwam het idee dat je voet ondersteuning nodig zou hebben. 

Ik ben de laatste jaren veel met mijn gezondheid bezig, loop hard (op deze schoenen, dus!) en probeer gezond te eten. Ook op het gebied van voeding neem ik de gevestigde verhalen niet zo maar voor waarheid aan. Ik ben in dat opzicht dus 'slechtgelovig' en een beetje recalcitrant: ik zoek het liever zelf uit!

Wil je iets waarmaken met Infi?

Wil jij een eigen webapplicatie of mobiele app waarmee jij het bij anderen maakt?

Waargemaakt door de nerds van Infi.
Nerds met liefde voor softwareontwikkeling en die kunnen communiceren. En heel belangrijk: wat we doen, doen we met veel lol!

Wij willen het fixen. Laat jij van je horen?

Voor wie heb je een vraag?