Fail & Tell: de kracht van het delen van fuck ups

Bij Infi gaan we elke maand de stad in om gezellig te borrelen. Om het ijs voor zo'n borrel een beetje te breken laten we dit tegenwoordig voorafgaan door het delen van onze fuck ups. Leerzaam én leuk!

Voorafgaand aan de borrel hebben we de Show & Tell: onder lichte dwang laten we aan elkaar zien wat voor moois we de afgelopen maand gebouwd hebben, welke leuke nieuwe tools we hebben ontdekt of wat de mooiste foto's van de vakantie waren. Dat is natuurlijk interessant en leerzaam, maar om het nog iets leerzamer te maken hebben we daar laatst een Fail & Tell aan toegevoegd: een gelegenheid om je grootste fout van de afgelopen tijd en public te demonstreren.

Waarom een Fail & Tell

Waarom we hebben gekozen om een Fail & Tell te organiseren is vrij simpel samen te vatten in drie bullet points:

  • Wij zijn mensen;
  • Fouten maken is menselijk;
  • Ergo: wij maken fouten.

Ja, je leest het goed: óók wij maken fouten. Daar moeten we mee dealen en daar kunnen we van leren.

Omgaan met fouten

Hoe je met je fouten omgaat verschilt nogal van persoon tot persoon. Sommige mensen steken hun kop in het zand en hopen dat niemand het merkt (of dat ze er zelf niet zoveel van merken tot het is overgewaaid). Anderen praten het goed en weer anderen geven liever iemand anders de schuld. Je zal het met mij eens zijn dat dit in ieder geval niet de beste manieren zijn om met je fouten om te gaan. Het lost sowieso niets op en in het ergste geval werkt het averechts en stapel je fout op fout.

Volgens ons is het uiteindelijk het beste om gewoon uit te komen voor je fouten, hoe ongemakkelijk ook. Dit geeft je de kans om samen met je team aan een oplossing te werken in plaats van dat je een beetje aan loopt te modderen. Met z'n allen zijn we slimmer, leren we van elkaars fouten en maken we elkaar beter.

Veilige omgeving

Ook al is dit niet iets waar we problemen mee ervaren, we zijn wel van mening dat het bieden van een veilige omgeving waarin iedereen over zijn of haar blunders durft te vertellen de belangrijkste voorwaarde is om er voor te zorgen dat iedereen dat durft. Het vergt immers wel een flink portie zelfvertrouwen. Uiteindelijk krijgen we door het delen van onze fouten een beter resultaat voor de klant én een veiligere werkomgeving waarin mensen mens kunnen zijn en niet op hun tenen hoeven te lopen (daar krijg je pijn van in je tenen en je staat minder stabiel).

Om deze reden besloten we om te experimenteren met een Fail & Tell. We hebben alle klanten die er waren een half uur eerder naar huis gestuurd en een aantal van ons zijn met de billen bloot gegaan. Wat willen we dan precies horen? Nou: wát er precies fout is gegaan, hoe jij dat met je team hebt opgevangen en natuurlijk horen we ook graag wat je geleerd hebt. Zo kunnen je collega's ook weer wat met je 'pijnlijke' lessen.

Vertel het!

Tijdens onze eerste Fail & Tell hebben we mooie verhalen gehoord, van compleet mislukte planningen tot gewiste servers. We hebben lekker high profile afgetrapt! Natuurlijk zal niet iedereen het podium willen bestijgen om vol trots gemaakte blunders te verhalen, maar door een aantal mensen het goede voorbeeld te laten geven hebben we laten zien dat fouten maken niet erg is – sterker nog: wenselijk is, zolang je er maar goed mee omgaat.

Uiteindelijk zal het delen van je fouten meer openheid geven en zullen ook minder ervaren collega's niet bang zijn om gemaakte fouten op te biechten. Dit leidt dan ook vrijwel altijd tot een beter resultaat.

En nu?

Het experiment werd gewaardeerd door de collega's en voortaan zullen fails een vast onderdeel uitmaken van de maandelijkse Show & Tell. Oh, en als het toch blijkt te falen is dat ook niet erg, daar leren we weer van!

Wil je iets waarmaken met Infi?

Wil jij een eigen webapplicatie of mobiele app waarmee jij het bij anderen maakt?

Waargemaakt door de nerds van Infi.
Nerds met liefde voor softwareontwikkeling en die kunnen communiceren. En heel belangrijk: wat we doen, doen we met veel lol!

Wij willen het fixen. Laat jij van je horen?