Geen geheimen

In dit blog vertel ik over twee belangrijke dingen die Infi doet om te zorgen dat medewerkers bij ons willen blijven.

Op het moment dat ik dit schrijf, is het al weer 250 dagen geleden dat er een developer bij ons vertrok. Een cijfer waar ik trots op ben én het gevolg van bewuste keuzes.

In een vorige blogpost omschreef ik de vier pijlers die we als basis nemen voor onze omgang met werknemers. Vandaag focus ik op de tweede pijler: 'zorg voor transparantie en laat mensen meedoen'.

Zorg voor transparantie en laat mensen meedoen

Dit onderwerp gaat over zorgen dat medewerkers zich echt onderdeel voelen van je bedrijf en dat ze actief bijdragen aan de ontwikkeling ervan. Dit is nu typisch een vlak waar werknemer en werkgever elkaar perfect vinden. De werkgever wil initiatiefrijke mensen met hart voor de zaak. De werknemer wil graag ergens bijhoren en invloed kunnen uitoefenen op zijn werkomgeving. Helaas zie je ook hier regelmatig het aloude patroon: vanuit gewoonte en angst werpen we in het bedrijf allerlei barrières op die de zo vurig gewenste participatie belemmeren.

Werkgevers hebben de beste intenties: omdat we ons personeel duidelijkheid willen bieden, stellen we processen en functieomschrijvingen voor hen op; omdat we ze willen beschermen, bepalen we welke informatie voor hen relevant is en houden de rest binnenskamers. Vervolgens krijgen we stank voor dank: werknemers verliezen betrokkenheid en stellen zich passief op.

Vanuit gewoonte en angst werpen we in het bedrijf barrières op die de zo vurig gewenste participatie belemmeren.

Hoe breek je nu door deze impasse heen? De psychologie geeft ons het antwoord. Mensen nemen alleen initiatief als ze zich veilig voelen zodat ze durven te handelen, en als ze zich vrij voelen om te handelen. Je opdracht is daarmee duidelijk: creëer deze twee randvoorwaarden op zoveel mogelijk plekken in het bedrijf. De veiligheid maak je door middel van transparantie. De vrijheid geef je door mensen te laten meedoen waar ze dat willen. Ik zal vertellen hoe we dit bij Infi doen.

Transparantie: geen geheimen

Transparantie betekent geen geheimen binnen je bedrijf hebben, zodat je niemand buitensluit. Oftewel: zo veel mogelijk vertellen en laten zien over het bedrijf. Hou niets geheim, vraag altijd om input en je mensen zullen steeds meer het gevoel krijgen dat het ook hun bedrijf is. Je ziet in veel bedrijven dat geheimhouden een reflex is: dingen worden op 'need to know'-basis verteld. Maar waarom eigenlijk? Wat win je ermee door informatie met minder mensen te delen? Het doel is juist andersom! Vraag je bij ieder stuk informatie af: waarom zou dit eigenlijk geheim moeten zijn?

Bij Infi is vrijwel geen getal geheim. Sterker nog, we maken er een punt van om zoveel mogelijk kpi's zichtbaar te maken in openbare ruimtes. Bij ons is alles te zien: omzet, winst per maand, doelen, prospects, facturabiliteit, banksaldo, noem maar op. Maandelijks gooien we het MT-overleg open en is iedereen welkom om op gelijkwaardige basis aan te schuiven. Alle cijfers die we normaal bespreken komen dan ook langs en we stimuleren mensen om vanuit een actieve houding vragen te stellen in het overleg. We zien dat dit werkt: de animo is groot en meestal zitten er meer dan tien personen bij.

Bij Infi is vrijwel geen getal geheim.

Meedoen: geen barriëres

Meedoen gaat over het weghalen van de beperkingen die mensen voelen om te handelen. Je mensen moeten voelen dat ze deel mogen uitmaken van de oplossingen die het bedrijf nodig heeft. Als ze kansen zien, mogen ze die benutten. Dit betekent dat je heel veel ruimte geeft: als iemand een idee heeft, of iets wil doen waarvan ze geloven dat het belangrijk is voor het bedrijf: laat ze dat dan doen! Zelfs als het niets te maken heeft met hun baan. Zo iemand zal altijd gemotiveerder zijn dan de persoon die een klus alleen maar doet omdat het in zijn functieomschrijving staat.

Meedoen betekent ook dat je bij grote vraagstukken vraagt: wie wil er meehelpen? En als iemand dat inderdaad wil, geef die persoon dan ook eerlijk de kans. Iedereen moet de vrijheid voelen om alles te doen, ook als het buiten zijn of haar functie valt.

Bij Infi krijg je maximale vrijheid om initiatieven te nemen als je denkt dat Infi er beter van wordt. Dirk is op eigen initiatief intern Scrum-cursussen gaan geven en toen we Infi Bootstrap wilden lanceren, heeft Wolf het strategische plan en de sales gedaan. Vorige week hielden we een interne bot-competitie, op initiatief van Sander. Actief meedoen betekent ook meeleren over strategie en ondernemen: ik zit regelmatig met meerdere werknemers bij ondernemerscongressen, puur omdat ze het interessant vinden.

Mensen bij Infi zijn meer dan hun functie. Wat ik dan ook vaak terugkrijg, is dat dit het werk leuk houdt. Mensen worden uitgedaagd om zich te ontwikkelen en kunnen hun talenten en interesses kwijt op een manier die verschil maakt binnen het bedrijf. Aan de andere kant heb ik als werkgever betrokken mensen die graag meebouwen aan mijn bedrijf. Iedereen blij.

Twee dingen om morgen mee te beginnen

Hoe introduceer je deze transparantie en vrijheid binnen je eigen bedrijf? Hieronder twee suggesties waarmee je morgen direct aan de slag kunt:

  1. Maak de 'Wall of Transparancy'. Maak een centrale plek in je bedrijf waar je alle getallen deelt die je kunt bedenken. Onthoud: geen geheimen en niet vanuit angst redeneren. Wees bereid om alles wat er aan de muur hangt eerlijk te bespreken met iedere medewerker binnen je bedrijf.
  2. Bij de volgende grote uitdaging: vraag vrijwilligers. Of het nu je aanstaande verhuizing is, het starten van een nieuwe vestiging of de keuze voor een nieuw koffiezetapparaat. Vraag als eerste aan het team of iemand het vraagstuk zou willen oppakken. Neem iedere aanmelding serieus, ongeacht van wie deze komt.

Volgende keer:

In de volgende blogpost vertel ik meer over de derde pijler van ons HRM-beleid: 'Geef vrijheid, verantwoordelijkheid en middelen'. In voorbereiding daarop een vraag: hebben je medewerkers een budget voor hun werk-apparatuur? En zo ja, waar is de hoogte van dat budget op gebaseerd? Volgende keer vertel ik over ons hardware budget!

Daniel is directeur van Infi.

Wil je iets waarmaken met Infi?

Wil jij een eigen webapplicatie of mobiele app waarmee jij het bij anderen maakt?

Waargemaakt door de nerds van Infi.
Nerds met liefde voor softwareontwikkeling en die kunnen communiceren. En heel belangrijk: wat we doen, doen we met veel lol!

Wij willen het fixen. Laat jij van je horen?

Voor wie heb je een vraag?