HRM: Drie basistips

Voor tevreden werknemers en een goed HRM-beleid moeten bij ieder bedrijf deze drie zaken in orde zijn. 

Dit blog is de afsluiting van een serie waarin ik vertel hoe we bij Infi ons HRM-beleid invullen. Hier vind je deel 1, deel 2 en deel 3. In die blogs heb ik geschreven over het laten groeien van mensen, maximale transparantie en veel vrijheid geven in de uitvoering. Bijzondere dingen die niet altijd even makkelijk zijn om in je bedrijf te doen.

Maar hoe zit het nou met de 'gewone' dingen? Wat zijn precies de HRM-zaken die ieder bedrijf eigenlijk gewoon goed zou moeten doen, de 'hygiëne-factoren'? In mijn ogen zijn dat er drie, en gelukkig zijn ze niet zo moeilijk.

Eerlijk salaris

Mensen veel geld betalen motiveert nauwelijks, maar met te weinig geld jaag je werknemers heel snel weg. Een werknemer kan echt wel verder kijken dan een loonstrookje en let ook op zaken als: werk waar hij/zij in gelooft, fijne collega's van wie hij/zij wat kan leren en ruimte voor ontwikkeling. Je mensen blijven niet bij je om de hoogste salarissen, maar zullen wel verwachten dat je ze een eerlijk salaris betaalt. Doe dat dus ook.

Durf daarbij te vertrouwen en baseer je niet alleen op het salaris van iemand met dezelfde functie en werkervaring, maar ook op wat je werknemer zegt nodig te hebben.

Veel geld motiveert niet, te weinig geld jaagt mensen weg.

Veilige werkomgeving

Je hebt een veilige werkomgeving nodig om te kunnen groeien in je werk. Bij 'veiligheid' denken mensen vaak aan fysieke veiligheid en ARBO-normen, maar er is veel meer. Fouten mogen maken, twijfels kunnen uiten, hulp vragen, ontspannen en jezelf zijn. Lukt dit niet, dan wordt je werk doen en jezelf verbeteren een stuk moeilijker.

Of iemand zich veilig voelt is persoonlijk. Je kunt dat gevoel niet kopen of maken voor iemand anders. Maar je kunt wel concrete dingen doen om een veilig bedrijf mógelijk te maken en daar heb ik de afgelopen blogs dan ook veel over geschreven.

  • Geef het goede voorbeeld en maak niet alleen de cijfers, maar ook je zorgen, je wensdromen en je beweegredenen publiek domein.
  • Communiceer positief en constructief. Als je iemands functioneren bespreekt, leg dan de nadruk op mogelijkheden: hoe kan het beter, wat is het doel?
  • Cohesie is belangrijk. Waarborg het groepsgevoel door gezamenlijke activiteiten te organiseren. De website is zo niet de enige plek waar je alle gezichten bij elkaar ziet. Bij Infi zorgt het lage verloop voor weinig wissels in het personeelsbestand. Ook dit verhoogt de cohesie.

Oprechte aandacht

Tenslotte, je werknemers hebben een baas nodig die ze een beetje kent en om ze geeft. Heb oprechte aandacht voor mensen die ervoor kiezen een groot gedeelte van hun wakkere leven in jouw bedrijf door te brengen. Praat regelmatig met iedereen die voor je werkt over hoe het met ze gaat. Luister en stel vragen. Dat is echt het enige wat je hoeft te doen om een vertrouwensband met je mensen op te bouwen.

Dit kost aandacht, maar ook veel van jouw tijd. Heb je dit niet, maar wil je dit wel graag goed doen? Neem hier dan iemand voor aan en laat het volledig los. Doe waar jij goed in bent en laat iemand anders zich richten op praten, salarisbepaling, beoordelingen, promoties en andere zaken. De persoon die je aanneemt moet echter wel wat te zeggen hebben op MT-niveau. Waarschijnlijk voel je je heel erg opgelucht.

Vertrouwen (alweer)

Deze serie blogs begon met de 'people-paradox'. Dat is het wonderlijke fenomeen dat ondernemers het heel moeilijk vinden om hun personeel écht te vertrouwen terwijl hun bedrijven alleen kunnen excelleren dankzij de inzet, kwaliteit en loyaliteit van die mensen. In alles wat ik daarna geschreven heb, is dát de rode draad: vertrouw je mensen en geloof oprecht dat ze aan jouw kant staan. Een bedrijf bouwen doe je samen.

Ik ben ervan overtuigd dat als je op die manier je werknemers benadert, je beloond zult worden met laag verloop, hoge inzet en ook meer plezier in jouw ondernemersreis. Ik hoop dat deze blogs daar aan hebben kunnen bijdragen.

Heb je vragen over deze serie blogs? Neem vooral contact op.

Veel succes met het bouwen van de perfecte werkomgeving!

Vorige blogs in deze serie:

> De People Paradox

> The Lone Ranger

> Ontwikkelen - omdat het móet

[Daniel is directeur bij Infi]

Wil je iets waarmaken met Infi?

Wil jij een eigen webapplicatie of mobiele app waarmee jij het bij anderen maakt?

Waargemaakt door de nerds van Infi.
Nerds met liefde voor softwareontwikkeling en die kunnen communiceren. En heel belangrijk: wat we doen, doen we met veel lol!

Wij willen het fixen. Laat jij van je horen?