Infi Coding Dojo: Event Storming

Op dinsdag 5 april was het weer tijd voor een Coding Dojo bij Infi. Ditmaal ging het over Event Storming, wat eigenlijk helemaal niet over coding gaat, maar toch erg leuk was!

Snel thuis in een nieuw domein

Event Storming is een brainstorming techniek waarmee je op een interactieve en energieke manier nieuwe domeinen (bijv. het bedrijf van een klant) kunt verkennen. In ons werk is dat behoorlijk belangrijk aangezien nieuwe projecten altijd weer nieuwe contexten met zich meebrengen, en het belangrijk is dat we ons daar snel in thuis voelen.

De uitgangspunten van Event Storming zijn Infinite modelling space en Involve the right people. Met 'infinite modeling space' wordt bedoeld dat je moet zorgen dat je niet beperkt bent door fysieke beperkingen zoals bijvoorbeeld de grootte van een whiteboard of het aantal post-its dat je hebt. 'Involve the right people' betekent dat je moet zorgen dat de belangrijkste stake-holders aanwezig zijn. Over het algemeen zullen dat verschillende afgevaardigden van de klant zijn, en natuurlijk de developers.

Aan de slag met post-its

Na het opzetten van de werkruimte en het verzamelen van de juiste mensen kan je aan de slag. Je begint met het in kaart brengen van gebeurtenissen (events) in het domein. Bijvoorbeeld: 'bestelling geplaatst' of 'product toegevoegd aan winkelwagen'. In eerste instantie bedenken de deelnemers zoveel mogelijk van deze events, schrijven ze op een post-it en plakken ze aan een muur die een tijdlijn representeert. Tijdens het opplakken worden de events besproken, en bij events waar een discussie rond omstaat wordt er een aantekening gemaakt dat dit wellicht een extra interessant stuk van het domein is.

event-storming-midden

Door in kaart te brengen welke events er allemaal plaatsvinden in het domein (en dat concreter te maken in use-cases/business flows) krijg je snel een idee van wat er allemaal speelt in het domein. Daarnaast gaat dit totaal nog niet over techniek, en kunnen klanten en domeinexperts daarom ook makkelijk meedoen.

Intens onderzoek

Bij de Dojo waren ongeveer 20 mensen aanwezig, waarbij de verdeling ongeveer 50/50 wel- en niet-Infi'er was, wat ons betreft een mooie opkomst. We verdeelden de groep in drie groepjes, en iedereen ging aan de slag met het domein 'de planning van Infi'. Mensen van Infi speelden de domeinexpert en konden vragen van de developers beantwoorden. Daarnaast was er per groep een facilitator die het proces begeleide.

Na vier rondes van 25 minuten modelleren was iedereen redelijk vermoeid (Event Storming is intens!) maar ook voldaan. Iedereen had een beter begrip van de uitdagingen van een planning maken in een softwarebedrijf, maar nog belangrijker: iedereen had een goed gevoel over hoe je Event Storming in kunt zetten voor eigen projecten of klanten. We sloten de avond af met een discussie met de hele groep om de ervaringen uit te wisselen en problemen op te lossen.

Ook meedoen?

Al met al was het een geslaagde avond. En hoewel het dus het idee van een Coding Dojo misschien een beetje oprekt was het wel nuttig en ook leuk om te doen. De volgende Dojo verwacht ik begin juli, dus zorg dat je er bij bent en meld je aan voor onze Meetups!

Wil je iets waarmaken met Infi?

Wil jij een eigen webapplicatie of mobiele app waarmee jij het bij anderen maakt?

Waargemaakt door de nerds van Infi.
Nerds met liefde voor softwareontwikkeling en die kunnen communiceren. En heel belangrijk: wat we doen, doen we met veel lol!

Wij willen het fixen. Laat jij van je horen?