Infi Coding Dojo: Xamarin

Hoe maak je met één codebase een mobiele app voor zowel Android, iOS als Windows Phone? Met Xamarin! Infi organiseerde een Coding Dojo en zocht uit hoe het werkt.

Sinds kort wordt Xamarin meegeleverd met Visual Studio. Voor Infi was dat aanleiding om eens uit te zoeken hoe makkelijk, of moeilijk, het is om een app te bouwen met Xamarin. Ontwikkelen in C# en cross-platform uitrollen, is wat Xamarin belooft. Op dinsdag 19 juli kwamen vijftien mensen bij Infi op kantoor bijeen om in een paar uur tijd een quiz app in elkaar te zetten met Xamarin. In groepjes van twee ging men aan de slag, met laptop en mobieltje in de hand.

Xamarin

Xamarin is een framework dat beschikbaar is als extensie voor Visual Studio. Zodoende kun je in je eigen vertrouwde .NET taal een app ontwikkelen. Het scheelt een hoop tijd dat je ermee kunt deployen naar zowel Android, iOS als Windows Phone. Ook hoef je maar één codebase te onderhouden. Een nadeel is wat ons betreft de documentatie, het is namelijk niet altijd even vanzelfsprekend welke compontenten je het beste kunt gebruiken en als je niet goed op let bouw je afhankelijkheden in voor zowel Android als iOS. Het is dus verstandig om eerst goed uit te zoeken hoe je je app gaat opzetten.

Installatie

Het installeren van Xamarin en de emulator is niet altijd even gemakkelijk. Naast dat het erg lang duurt, zijn we meerdere gevallen tegengekomen waarin het het nodige zoekwerk en doorzettingsvermogen vereist om alles werkend te krijgen. Maar uiteindelijk lukte het iedereen om een app te bouwen en deze te draaien op zijn/haar device.

Quiz app

Infi had een simpele API klaargezet voor onze apps om mee te praten. Als domein was gekozen voor een quiz app, waarin de gebruiker een quizvraag voorgeschoteld krijgt en het juiste multiple-choice antwoord moet kiezen. In de dojo richtten we ons vooral op de UI: hoe krijg je in Xamarin de juiste UI componenten op het scherm waarmee de gebruiker een vraag kan beantwoorden en het resultaat van zijn antwoord kan zien. 

Voorbeeldvraag in quiz app:

Resultaat & Infi-meetups

Uiteindelijk waren alle teams in staat om een app in elkaar te zetten waarin de gebruiker de quiz kon spelen. 

Blijf op de hoogte van onze speciale Infi-meetups en hopelijk zien we je volgende keer!

[Erik is ontwikkelaar bij Infi.]

Ben jij onze nieuwe ontwikkelheld(in)?

› Dit kun je verwachten als jij je aanmeldt.

Wil je iets waarmaken met Infi?

Wil jij een eigen webapplicatie of mobiele app waarmee jij het bij anderen maakt?

Waargemaakt door de nerds van Infi.
Nerds met liefde voor softwareontwikkeling en die kunnen communiceren. En heel belangrijk: wat we doen, doen we met veel lol!

Wij willen het fixen. Laat jij van je horen?

Voor wie heb je een vraag?