Infi goes Star Wars: The Last Jedi

Het was afgelopen woensdag weer tijd voor ons jaarlijkse uitje naar de première van Star Wars. Dit keer zaten we om 10.00 in de Cinemec klaar voor The Last Jedi. Daniel recenseert!

PAS OP: SPOILERS!

Zoals altijd: veel spoilers in deze review, dus lees pas verder als je hem al gezien hebt!

spoilers-below-the-last-jedi-v2

Let it all go

Er zijn momenten aan het begin van The Last Jedi dat je bang bent dat ook deze film een remake gaat worden van eerdere delen, maar dat gevoel verdwijnt gelukkig snel. Op het moment dat Kylo Ren ervoor kiest om zijn eigen meester te vermoorden, weten we dat de nieuwe trilogie echt klaar is om zijn eigen pad te kiezen. We zullen nooit weten wat het verhaal van Snoke is, maar het kan ons eigenlijk ook niks schelen: hij is van de oude garde en er is nieuw bloed dat de leiding overneemt. In The Force Awakens begon het overdragen van de toorts aan de nieuwe generatie helden en deze film maakt dat proces af: aan het eind is van de oorspronkelijke crew alleen nog Leia over, en daarvan weten we helaas ook dat ze in de volgende film er niet bij zal zijn.

Als er één overkoepelend thema is in de film, dan is het die vernieuwing: het oude loslaten en het nieuwe omarmen. Bijna ieder hoofdfiguur verwijst hier wel een keer naar: van Kylo Ren's 'Let it all go' tot Luke die ons eraan herinnert dat de Jedi niet heilig zijn. Het is duidelijk: tijd voor de nieuwe generatie om het over te nemen en het op hun manier te doen.

Sparks

Centraal in de film staat de ontwikkeling van Rey en haar relatie met Kylo Ren en deze scenes zijn geweldig. Het is bijna onmogelijk om je ogen van Ren af te houden als hij in beeld is en de vertolking van Rey raakt precies de goede toon. Het begint pas echt te knetteren wanneer die twee samenkomen: wat een chemie hebben deze twee acteurs! Niet alleen het acteerwerk overtuigt, hun gezamenlijke gevecht is een van de beste gevechtsscenes uit de hele franchise. Ook Mark Hamill speelt zijn beste Star Wars ooit, als een Luke die oud en verbitterd is geworden en in niets meer lijkt op dat enthousiaste joch van 35 jaar geleden. Misschien komt het doordat het levenspad van de acteur zelf niet heel veel positiever is gelopen, dat hij deze transformatie zo goed kan neerzeten.

Het is deze driehoek van Luke, Rey en Kylo Ren die de film inhoudelijk draagt en tot een genot maakt om naar te kijken. Daarbij is de verhaallijn van deze onderdelen gedurfd en bij vlagen echt verrassend. Het doden van Snoke is precies wat de trilogie nodig had om zijn eigen stem te vinden en het ware verhaal over de afkomst van Rey is ontroerend in zijn eenvoud: wat verfrissend dat in een Disney-film niet iedereen een prinses blijkt te zijn.

Zoals we al in Rogue One zagen is de techniek weer verder door en zijn de visuele effecten waanzinnig, en is er ook genoeg fan-pleasing. De scene met Yoda is perfect en er is screen time voor de oude bekenden: Chewie, R2-D2 en C-3PO doen hun werk. Ik vond het zelf vooral erg mooi om te zien dat de Elite Praetorian Guards ook iets anders kunnen dan op de achtergrond stil rechtop staan.

The Dark side and The Light

Helaas heeft deze film - net als The Force Awakens - twee kanten. Want naast het vrijwel perfect uitgevoerde hoofdverhaal, leeft een tweede verhaal dat ervoor moet zorgen dat de rest van de cast ook iets te doen heeft. De slow-motion achtervolging in de ruimte is het begin van een simplistisch plot dat soms grenst aan het lachwekkende. Dit werk kennen we van Rogue One: hoppend van gevecht naar gevecht, met steeds een dialoog en een grapje ertussen en een hoog gamegehalte (ga naar planeet X, haal persoon Y op en druk vervolgens op knop Z). En natuurlijk wéér een wapen met 'Death Star'-technology.

Dit deel van de film is ook de plek waar de Disney-moraal de volle ruimte krijgt. We staan stil bij dierenleed en kinderarbeid, redden de onderdrukte dieren en huiveren over die meest verderfelijke van alle schurken: de wapenhandelaar. Absoluut dieptepunt zijn wel de 20 minuten die we verspillen met het bezoeken van een Monte Carlo-achtige plek, waar ik voor het eerst in de nieuwe films wat Prequel-vibes begon te voelen. Benicio del Toro is weggegooid geld in de meest zinloze en slechte performance van de hele film, maar ook de verhaallijn met Phasma is onnodige vulling. En zo spannend als de ontwikkeling van Rey en Kylo Ren is, zo saai voelt het pad dat Poe en Finn volgen.

Deze twee verhalen worden in de film afgewisseld en je merkt al snel dat je Luke, Rey en Kylo Ren met tegenzin verlaat om plichtmatig te kijken naar de flinterdunne intermezzo's, wachtend totdat je weer terug mag naar het echt interessante stuk. Zeker als je kijkt naar de lengte van deze film, vraag je je af waarom er niet gewoon 30 minuten uitgesneden zijn, zodat we ons beter hadden konden focussen op waar het daadwerkelijk om gaat.

Een ander punt waar de film op het randje balanceert, is in het gebruik van humor. Rian Johnson kiest ervoor om veel grappen in te bouwen en gaat daarbij soms te ver. Het beste voorbeeld is hoe het karakter van Hux binnen 10 minuten wordt gereduceerd tot een lachertje en dat is toch pijnlijk als je denkt aan de kracht van een Moff Tarkin uit het verleden.

Impossible to see, the future is...

Dus is dit een goeie film? Voor de helft. Moet je hem zien? Ja, 100%! Het hart van The Last Jedi is te goed en te mooi om te negeren en de fluff er omheen heb je dan maar te slikken. Zonder twijfel een must-see en aan het eind van de film kun je gewoon niet wachten op de volgende confrontatie van Rey en Kylo Ren.

In deze tijd van bingewatching is het wel erg moeilijk om twee jaar te moeten wachten op het vervolg, maar we hebben weinig keus. We zullen het als tussendoortje moeten doen met de Han Solo-origins film. Kleine troost: die komt gelukkig al in mei!

img_9495 img_9496

Wil je iets waarmaken met Infi?

Wil jij een eigen webapplicatie of mobiele app waarmee jij het bij anderen maakt?

Waargemaakt door de nerds van Infi.
Nerds met liefde voor softwareontwikkeling en die kunnen communiceren. En heel belangrijk: wat we doen, doen we met veel lol!

Wij willen het fixen. Laat jij van je horen?