Infi organiseert eerste Product Owners Overleg

Bij Infi werken wij met Agile teams. In deze teams draait vrijwel alles om kennisdeling. Binnen Infi gaat dat makkelijk, maar onze Product Owners (klanten) kenden elkaar eigenlijk niet, tijd voor een meeting!

De meeste van onze klanten werken met ons samen in een hecht Scrum- of Kanban-team. Binnen deze teams vult een medewerker van de klant een rol in als Product Owner. Deze persoon is vanuit de klant verantwoordelijk voor wat er door het team gemaakt wordt en is een vitaal onderdeel in het laten slagen van een project. Allesbehalve onbelangrijk dus!

Slim kennis delen

Binnen Infi praten Developers en Scrum Masters veel met elkaar. Er wordt op verschillende manieren actief gewerkt aan het delen van kennis en ervaringen, van intervisiesessies tot coding dojo's. Dat is natuurlijk heel makkelijk als je samen in één bedrijf werkt.

Maar hoe zit dat dan met Product Owners? Het lastige is dat je als Product Owner vaak weinig mogelijkheden voor kennisdeling hebt. Onze klanten hebben vaak maar één Product Owner in dienst, en dat maakt het moeilijk om goed te sparren en van gedachten te wisselen. En even bij je concurrent langsgaan doe je ook niet snel.

Maar er is een oplossing: bij ons lopen de Product Owners van onze klanten gewoon in één kantoor rond! Het enige wat wij hoefden te doen was deze PO's eens echt aan elkaar voorstellen. Zo gezegd, zo gedaan: na een datumprikkerrondje langs al onze klanten met een PO was er al snel een datum en waren er al veel enthousiaste reacties. Tijd voor een Product Owners meeting!

Meeting of the minds

Uiteindelijk deden zes Product Owners mee aan deze eerste sessie:

Als werkvorm kozen we voor het format van de Lean Coffee. Dit paste perfect bij het doel van deze meeting: het uitwisselen van kennis over de rol van Product Owner en het bespreken van de uitdagingen die je hierin tegenkomt. 

In twee uur tijd kwamen een hoop interessante vragen voorbij. Een paar voorbeelden:
  • Hoe maak je jouw visie als Product Owner duidelijk voor het team?
  • Hoe ga je als Product Owner om met meerdere stakeholders?
  • Wat maakt nou eigenlijk een goede Product Owner?
  • Wie is er eigenlijk verantwoordelijk voor het functioneren van individuen in het team?
  • Hoe ga je om met Customer Support? Zijn hier handige tools voor?
Ik vond het zelf erg leuk om te zien hoe elke PO hier zijn of haar eigen antwoord op had. Wat dat betreft was het mij na deze meeting weer helemaal duidelijk: er is niet één oplossing en er bestaat geen vast recept voor succes. Elke PO heeft een eigen stijl, en elke PO heeft zijn sterke en zwakke punten. Door deze PO's nu bij elkaar te zetten konden ze van elkaar leren en vulden ze elkaars zwakke punten mooi aan.

En nu?

Uit een kort evaluatierondje kwamen drie - in mijn ogen - mooie conclusies:

  • Het kennisdelen onder PO's voegt veel waarde toe.
  • We gaan dit elke 3 of 4 maanden doen om zo een vast platform voor onze PO's te bieden.
  • De Product Owners willen ook graag eens bij elkaar in de keuken kijken. Er worden dus binnenkort persoonlijke PO-dates ingepland!
Interesse om ook eens een Product Owners Overleg met al je klanten te organiseren en wil je meer informatie? Stuur mij vooral een mailtje!

[Wolf is Project & Scrum Master bij Infi]

Wil je iets waarmaken met Infi?

Wil jij een eigen webapplicatie of mobiele app waarmee jij het bij anderen maakt?

Waargemaakt door de nerds van Infi.
Nerds met liefde voor softwareontwikkeling en die kunnen communiceren. En heel belangrijk: wat we doen, doen we met veel lol!

Wij willen het fixen. Laat jij van je horen?

Voor wie heb je een vraag?