Jiska wint Infijectie 2016

Het Nationaal Ouderenfonds ontvangt een gedeelte van de opbrengst van Infi dit jaar. Bedankt Jiska!

Ieder jaar organiseert Infi de InfiJectie. Elke waarmaker mag een goed doel voordragen waar een gedeelte van de opbrengst naartoe gaat. Eind december won Jiska de InfiJectie met haar ontroerende pitch voor het Nationale Ouderenfonds. Jiska vertelt...

Jiska, gefeliciteerd! Jouw goede doel heeft InfiJectie 2016 gewonnen! Wat betekent het Nationaal Ouderenfonds voor jou?

"In de aanloop naar InfiJectie kwamen veel collega's vragen of ik dit jaar weer voor de oudjes aan de slag ging. En terecht, ik vind dat het Nationaal Ouderenfonds hele goede dingen doet. Het gaat mij heel erg aan het hart dat er zo veel oudere mensen geïsoleerd leven. Dat vind ik heel rottig.

Ik heb het geluk dat mijn twee oma's nog leven en dat ik die veel zie. Daardoor krijg ik ook mee hoe het voor hen is om ouder te worden. Zij hebben het geluk dat ze nog veel mensen in hun omgeving hebben, maar niet iedereen heeft dat. Het raakt me dat de mensen die onze maatschappij hebben opgebouwd, buitenspel komen te staan."

Wat doet het Nationaal Ouderenfonds voor deze ouderen?

"Onze samenleving is in veel opzichten leuker en beter geworden de laatste decennia, maar er zijn steeds minder gemeenschappen en structuren waarin ouderen een vanzelfsprekende plek innemen – ik bedoel hechte kleine dorpen, huizen waar hele families samenwonen, de kerk. Verzorgingstehuizen kunnen zo’n gemeenschap niet vervangen. Ik denk dat we wat meer ons best moeten doen om ouderen bewust weer uit de hoek te halen. Het Nationaal Ouderenfonds doet dat op verschillende manieren.

Het Nationaal Ouderenfonds organiseert bijvoorbeeld kerstdiners, zodat ouderen niet alleen zijn met de feestdagen. Het zorgt ervoor dat ouderen af en toe gebeld worden zodat ze een praatje kunnen maken (de Zilverlijn) en zorgen dat ze af en toe een kaartje krijgen (bijvoorbeeld met de Decemberzegelactie). Het zijn soms maar kleine dingetjes, maar zo'n contactmomentje is voor sommige mensen al iets bijzonders.

Daarnaast steunt het fonds lokale initiatieven. Met geld en andere middelen helpen ze mensen die een initiatief ten gunste van de ouderen hebben verzonnen. Zo worden ouderen op allerlei manieren gesteund."

Klopt het dat je al meerdere jaren het Nationaal Ouderenfonds hebt gepitcht tijdens te InfiJectie?

"Dat klopt niet helemaal, maar ouderen staan wel altijd centraal. Twee jaar geleden heb ik stichting Eet met je Hart gepitcht. Deze stichting organiseert etentjes en uitjes voor kwetsbare ouderen. Een ander doel, maar met hetzelfde idee erachter."

Wat gaat er nu gebeuren met het geld dat Infi aan het Nationaal Ouderenfonds doneert?

"Er zijn verschillende redenen waarom het vervelend is om ouder te worden: je wordt minder mobiel, je hebt minder contact met anderen, je verliest je dierbaren… Het vervelendste lijkt mij dat je dat met niemand kan delen. Ik zou het mooi vinden wanneer meer mensen gestimuleerd worden om contact te hebben met ouderen, en dan vooral kinderen en jongvolwassenen.

Maatschappelijke stages en basisschoolprojecten vind ik het tofst. Ik zou het dus mooi vinden als er van ons geld meer lokale initiatieven gesteund worden die ervoor zorgen dat buurtbewoners bij ouderen op bezoek gaan, of dat er meer maatschappelijke stages plaatsvinden die jongeren in contact brengen met ouderen."

Hoe worden de ouderen benaderd door het Nationaal Ouderenfonds?

"Als oudere kun je jezelf aanmelden of je door iemand aan laten melden wanneer je dit zelf niet kunt. Hier heb je de keuze om bijvoorbeeld mee te gaat met uitjes en etentjes of wanneer je dit niet kan af en toe met iemand een praatje maken. Ook kunnen ouderen bijvoorbeeld hulp krijgen met boodschappen wanneer ze dit zelf nog willen doen maar dit bijvoorbeeld niet durven."

--


Jiska, gefeliciteerd met het winnen van InfiJectie 2016!

Wil je iets waarmaken met Infi?

Wil jij een eigen webapplicatie of mobiele app waarmee jij het bij anderen maakt?

Waargemaakt door de nerds van Infi.
Nerds met liefde voor softwareontwikkeling en die kunnen communiceren. En heel belangrijk: wat we doen, doen we met veel lol!

Wij willen het fixen. Laat jij van je horen?

Voor wie heb je een vraag?