Lean Agile Coffee Utrecht: Holacracy en BusDevOps

Holacracy, BusDevOps en van individuen een team maken. Het werd uitgelegd tijdens Lean Agile Coffee.

Deze blogpost is een gastblog door Marcella Koopman van Prowareness. Prowareness organiseert sinds juni Lean Agile Coffee Utrecht bij Infi op kantoor.

Lean Agile Coffee brengt gedreven en enthousiaste mensen bij elkaar die graag kennis en ervaring uitwisselen over het Agile werken. Voor iedereen die aanwezig is komt er zoveel mogelijk interessants aan bod. Hoe werkt dit? Dat vertelt Dirk in zijn blog Effectiever overleggen met Lean Coffee.

Een grote groep, een hoop kennis en veel geïnteresseerden

De opkomst was groot. Met maar liefst 15 man sterk begon de ochtend met koffie en thee. Na een uitgebreide brainstormsessie vol input bleek snel dat het onderwerp Holacracy het meest populair was en hier werd uitgebreid over gediscussieerd. Het leuke was dat het grootste gedeelte van de groep hier zelf nog geen kennis over had en dat er dus veel geleerd kon worden. Tijdens de latere break-outsessies kwamen andere onderwerpen aan bod als "Hoe krijg je de businesskant van de organisatie mee in Agile werken" en "Hoe vorm je een groep individuen om tot een team?"

Holacracy: het Agile 2.0 framework?

Bij het opschrijven van Holacracy op het onderwerpsbord ontstonden vooral veel vraagtekens en gefronste gezichten. Want wat is Holacracy eigenlijk? Een framework, blijkt al snel tijdens de uitleg, dat traditionele hiërarchie vervangt door middel van een peer-to-peer netwerk dat transparantie, accountability en business agility binnen een onderneming verhoogt. Er waren een aantal kenners van dit framework aanwezig en die wisten met een korte uitleg de hele groep enthousiast te krijgen.
 
Holacracy biedt de mogelijkheid om een onderneming ‘plat’ in te delen en de focus te leggen op eigen verantwoordelijkheid, transparantie en vooral agility. Het is eigenlijk de volgende stap binnen Agile werken. Een gebruiker vertelde dat Holacracy de ruimte biedt aan innovatie en motivatie waardoor er veel ontstaat en gebeurt binnen een onderneming. Het onderwerp inspireerde de groep snel en ook na afloop van het evenement werd er nog veel over gesproken.

BusDevOps: hoe krijg je die Bus mee?

Na de groepsdiscussie over Holacracy was het tijd voor teamsessies. Team één discussieerde over ‘BusDevOps’: hoe krijg je de business mee in het Agile werken?
 
In dit geval heeft de term ‘business’ betrekking op interne gebruikers van een applicatie. Maar de uitkomsten hiervan hebben dan weer betrekking op alle typen business. Diverse war stories en tips werden besproken. Tip: kijk bijvoorbeeld eens in het development team of er ambassadeurs aangesteld kunnen worden die hun passie en trots over hun development kunnen overbrengen bij diverse afdelingen van de organisatie. Zo vergroten we de bekendheid van wat we ontwikkelen en zal de Product Owner sneller kunnen schakelen om de wensen op te halen vanuit de businesskant. Andere tip: een Product Owner vanuit de business helpt erg om deze ook te laten aansluiten bij het Agile werken. 

Van ‘hero’ naar team

Team twee boog zich over het vraagstuk "How to start a team from sand?" oftewel "Van los zand naar een team, hoe doe je dat?". Het team vond snel dat het erg belangrijk was een gezamenlijk doel te hebben zodat elk teamlid weet waar ze aan werken en wat het doel is van het werk. Geen doel, geen nut.
 
Al snel viel het vraagstuk hoe je nou binnen een Agile manier van werken met die ‘ego’-typetjes, je kent ze wel, om moet gaan. Een één-op-één gesprek doet soms wonderen om te achterhalen waar de pijn bij deze type mensen ligt. Het komt namelijk wel eens voor dat de ‘heroes’ van een team helemaal niet de ‘hero’ van hun expertise willen zijn, maar zo zijn gevormd door de omgeving. Als je weet waar de pijn ligt kan je dat zichtbaar maken en verandering een stuk beter doorvoeren binnen het creëren van een team. 

De afsluiting

Na aardig wat onderwerpen te hebben besproken, is de sessie afgesloten met de bekende ROTI (Return On Time Invested) methode. Positieve feedback, leuke connecties en nieuwe inzichten hebben gezorgd voor een goede investering van de twee uur die de sessie in beslag nam. Kortom: een leuke en inspirerende sessie met 15 man sterk tijdens een geslaagde Lean Agile Coffee in Utrecht! 

De volgende Lean Agile Coffee

Kom 18 november 2016 ook naar de nieuwe bijeenkomst van de Lean Agile Coffee in Utrecht. Meld je aan via de Meetup en tot volgende maand! 

Infi maakt het allemaal waar:

Webapplicaties

Wij ontwikkelen webapplicaties op maat waarmee we jouw ideeën waarmaken. Maatwerkapplicaties gebouwd door ambitieuze nerds die niet schrikken van uitdagende logica, complexe databases, datamigraties of betaalomgevingen. Daarnaast verzorgen we ook de hosting, onderhoud en support. Wij willen jouw ideeën fixen. Wil je weten hoe?
Ontdek wat een webapplicatie voor je kan doen >

Mobiele apps

We zijn nerds met liefde voor softwareontwikkeling, dus ook voor de ontwikkeling van mobiele applicaties (apps). Native apps voor iOS en Android, maar ook voor mobiel gebruik geoptimaliseerde webapplicaties. Wij weten wat erbij komt kijken en hebben de kennis voor web, iOS en Android allemaal in huis. Wil je weten wat het beste bij je past? 
Ontdek wat een mobiele app voor je kan doen >

Wil je iets waarmaken met Infi?

Wil jij een eigen webapplicatie of mobiele app waarmee jij het bij anderen maakt?

Waargemaakt door de nerds van Infi.
Nerds met liefde voor softwareontwikkeling en die kunnen communiceren. En heel belangrijk: wat we doen, doen we met veel lol!

Wij willen het fixen. Laat jij van je horen?

Voor wie heb je een vraag?