Lean Agile Coffee Utrecht over: Agile buiten IT

Samen met andere Agile-gebruikers wisselden we ervaring en kennis uit over Agile buiten IT. 

Deze blogpost is een gastblog van Sjoerd Kranendonk van Prowareness. Hij organiseert de Lean Agile Coffee Utrecht sinds juli bij Infi op kantoor.

In deze Agile Holland MeetUp komen verschillende mensen bij elkaar om kennis en ervaring uit te wisselen in het Agile werken. Met het Lean Coffee format zorgen we ervoor dat voor iedereen die aanwezig is zo veel mogelijk interessants aan bod komt. Hoe dit format precies werkt, lees je in het blog van Dirk: Effectiever overleggen met Lean Coffee.

Agile buiten IT

Tijdens de voorstelronde en inventarisatie van de onderwerpen leek het even alsof zowel de kennisniveau’s als de interessegebieden flink uit elkaar lagen. Gelukkig bleek al snel dat er meer overlap was dan gedacht en stemden we om met het onderwerp Agile buiten IT te beginnen.  

Door de diverse groepssamenstelling konden we veel verschillende inzichten met elkaar delen en kwamen ook andere onderwerpen zoals “teamsamenstelling” en “lichtgewicht Agile versus ‘echt’ Kanban of Scrum” aan bod. Omdat het onderwerp zo breed is, is het lastig om er highlights uit te halen. Een van de belangrijkste conclusies is om altijd de mensen waar het om gaat te betrekken; bijvoorbeeld bij het bepalen van een geschikte aanpak voor Agile werken op een non-it afdeling. Ga in gesprek om er achter te komen wat testbare stukjes ‘experiment’ zijn waarmee zij kunnen valideren of de dingen die ze doen waardevol zijn.

Is Agile/Scrum/etc niet gewoon een manier?

Het volgende onderwerp waar we dieper op in gingen was: “Wat is de rol van (hoger) management in Agile transformaties?” dat we hadden samengevoegd met “Is Agile/Scrum/etc. niet gewoon weer een maniertje?”. Meerdere aanwezigen hadden al eens van managers de vraag gehad: “Dat Agile, is dat nu niet enorm overhyped?" of "Oude wijn in nieuw zakken?”. We werden het eens dat Agile zeker niet revolutionair nieuw is omdat het voortbouwt op eerdere ideeën uit o.a. LEAN, en er een aantal behoorlijke common sense onderdelen in zitten. Ja, natuurlijk is een werkend product belangrijker dan uitputtende documentatie. Koekoek.

Het revolutionaire zit vooral in het ontleren van allerlei grote controlprocessen die in de loop der jaren uit de hand gemanaged zijn en inmiddels niet meer de zekerheid (kunnen) bieden waar ze ooit voor bedacht zijn. Sterker nog, veel van de processen en structuren in traditionele managementmethodes worden zo tot in het uiterste dichtgetimmerd dat ze nu juist een risico vormen in de snel veranderende markt. Verder hebben we het ook nog gehad over Scaling Frameworks zoals SAFe en LESS (omdat die iets meer structuur bieden bovenop het simpelweg werken met Agile Teams) en wat de valkuilen en fundamentele verschillen zijn tussen deze frameworks. Ter afsluiting van dit onderwerp hebben we nog stilgestaan bij het belang van het echt begrijpen, uitdragen en DOEN van Agile in de (hogere) management lagen. Dit is een basisvoorwaarde voor een geslaagde Agile-transformatie!

Teamsamenstelling

Als laatste onderwerp hebben we de teamsamenstelling besproken. Met mooie voorbeelden uit de praktijk van echte zelforganisatie, zoals zelf teams laten samenstellen aan de hand van productpitches en stellen van kaders zoals aantal teamleden.
Bij het zelf laten samenstellen van de teams mag iedere deelnemer zelf bepalen in welk team hij wil plaatsnemen. Doordat dit allemaal in één ruimte plaatsvindt, wordt zichtbaar of er nog verschuivingen nodig zijn. Na een paar rondes van herschikking door de deelnemers zelf, kom je als groep uit op de beste samenstelling voor elk team. Omdat de medewerkers zelf bepalen wie op welke plek het meeste waarde toevoegt, is de betrokkenheid en het commitment om in deze teams goed (samen) te werken veel groter dan wanneer het management besluit over de indeling. 

Ook spraken we over de balans tussen interne en externe medewerkers die betrokken zijn bij een Agile-bedrijfstransformatie. Het kan in deze situatie handig zijn om te letten op dat niet alle early adopters en evangelisten in deze situatie externe medewerkers zijn. Ga op zoek naar interne bondgenoten, mensen die het bedrijf kennen. Zij hebben meer geloofwaardigheid en social kapitaal en kunnen mogelijk meer buy in krijgen van hun collega’s.

Afsluiting met ROTI-techniek

Na slechts drie onderwerpen zaten de 2 uur er alweer op. De afsluiting deden we met de ROTI-techniek (ook daarover heeft Dirk een mooie uitleg geschreven). De energie was goed en dat bleek ook uit de waardering. Alle feedback zat in de 'waardevol' categorie en was ook inhoudelijk met name positief. Met negen personen was dit een goed geslaagde Lean Agile Coffee Utrecht.

Volgende Lean Agile Coffee Utrecht

Kom je 21 oktober 2016 ook naar de nieuwe bijeenkomst van Lean Agile Coffee bij Infi in Utrecht? Meld je dan aan via de Meetup

Wil je iets waarmaken met Infi?

Wil jij een eigen webapplicatie of mobiele app waarmee jij het bij anderen maakt?

Waargemaakt door de nerds van Infi.
Nerds met liefde voor softwareontwikkeling en die kunnen communiceren. En heel belangrijk: wat we doen, doen we met veel lol!

Wij willen het fixen. Laat jij van je horen?

Voor wie heb je een vraag?