Lessen van de School of Life: onze take-aways voor de toekomst

Ook dit jaar leerden we een levenslesje voor op het werk bij School-of-Life-congres The Future of Work

Dat het dit jaar méér over duurzaamheid zou gaan en minder over zelfsturing, werd al duidelijk in de ietwat tenenkrommende openingssketch van programmamakers Frits Philips en Josine Peters (waarin buitenproportioneel veel grappen werden gemaakt over koeien). ​Hier een kort overzicht van de praatjes én de lessen die wij trokken:

Minder werken = beter

De bescheiden maar wijze professor Anna Coote probeerde ons er voor eens en altijd van te overtuigen dat we nu echt eens minder moeten gaan werken. Met goede argumenten en ondersteund door gedegen onderzoekscijfers spoorde ze ons aan om te investeren in een toekomst met meer werkgelegenheid, gelijke (carrière)kansen voor man en vrouw, meer en betere mantelzorg, minder eenzaamheid, duurzamer leven en minder uitval door stress en ziekte. Ik ben om.

Take-away: bij Infi is het nogal normaal om 40 uur per week te werken, zonder dat we al te veel stilstaan bij de gevolgen die zo’n norm heeft op onze samenleving… Ons plan is om in 2019 eens te gaan experimenteren met optionele uurverlaging in plaats van loonsverhoging.

Denk eens na over waarde!

De slimme en grappige econome Mariana Mazzucato schudde ons vervolgens flink door elkaar. Jarenlang lazen we gezapig de gevestigde Amerikaanse business-lectuur die ons vertelt dat onze service waard is wat de markt kan verdragen (‘wat de gek ervoor geeft’), maar Mazzucato zette vlammend uiteen dat dat echt niet is hoe economie werkt. Het was een ingewikkeld betoog op een razend tempo, maar gelukkig kregen we haar boek mee naar huis.

Take-away: hadden we maar wat beter opgelet bij Economie, dan hadden we dit begrepen. Op zich een geruststellend idee dat er slimme mensen zijn die de wereld vertellen dat banken minder behoren te verdienen en leraren méér. Maar hoe we nou de prijs van onze dienstverlening eigenlijk zouden moeten bepalen, weten we nog niet.

Gekke mensen

Na drie korte workshops met de take-aways ‘in je comfort zone leer je niks’, ‘een beetje opstandig zijn maakt je een betrokken werknemer en een gelukkig mens’ en ‘pessimisme is hartstikke nuttig’ volgde nog een keynote van filosoof Alain de Botton. Net als vorig jaar vertelde De Botton ons dat we jammer genoeg allemaal knettergek zijn geworden in onze kindertijd, en dat het hoogst haalbare in het leven het kennen van je eigen gekte is. En daar dan over praten met de mensen om je heen, dat helpt ook. De Botton zei weinig nieuws, maar was zo vermakelijk en scherp dat dat niet uitmaakte.

Take-away: onze beoordelingsgesprekken zouden méér moeten draaien om de vraag ‘waarom ben jij zo gek en irritant en hoe kunnen je collega's daar het best mee omgaan’, dan zouden we waarschijnlijk nóg betere software maken voor onze klanten. Wij spelen met de gedachte de beoordelingsformulieren te vervangen door olijke t-shirts met opschriften als ‘Conflictmijder’, ’Controlfreak’ en ‘Masochist’ en ‘Herriehater’. We houden jullie op de hoogte van de resultaten.

[Jiska is HR-manager bij Infi]

Wil je op de hoogte blijven van updates over hippe tech, een kijkje achter de schermen, of upcoming events? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Ben jij onze nieuwe ontwikkelheld(in)?

› Dit kun je verwachten als jij je aanmeldt.

Wil je iets waarmaken met Infi?

Wil jij een eigen webapplicatie of mobiele app waarmee jij het bij anderen maakt?

Waargemaakt door de nerds van Infi.
Nerds met liefde voor softwareontwikkeling en die kunnen communiceren. En heel belangrijk: wat we doen, doen we met veel lol!

Wij willen het fixen. Laat jij van je horen?