Naar Star Wars: The Force Awakens!

Afgelopen woensdag 10:00 uur was het eindelijk zo ver! We legden bijna heel Infi stil om samen de IMAX première van Star Wars: The Force Awakens te bezoeken. De grote vraag: Was it worth the wait?

Spoiler-alert!

Voordat je verder leest eerst een waarschuwing. Het stuk hieronder bevat enkele spoilers. Als je de film nog moet zien en je wilt er blanco in, stop dan nu met lezen.

A long time ago...

Eigenlijk weet je op het moment dat de eerste zin het scherm op scrolt dat het goed zit. Niks geen belastingen op handelsroutes, maar: 'Luke Skywalker has vanished'. We zitten er direct in! Wat volgt is een warme film die twee uur lang vol zit met lol én met ontzettend veel liefde voor Star Wars. Een heerlijke film om naar te kijken, met veel verwijzingen naar de vorige films en toch ook leuk als je de vorige films niet kent.

Omdat het de première was, zat de zaal vol met liefhebbers en dat maakt het extra leuk. Iedere keer als er een bekend gezicht voor het eerst in beeld kwam, barstte de zaal uit in applaus. Het werd duidelijk gewaardeerd hoe de film veel respect heeft voor de oude garde en tegelijkertijd een nieuwe lichting helden introduceert, die het gewoon echt goed doen.

Oude bekenden

Het eerste uur vliegt voorbij en halverwege de film krijg je eigenlijk voor het eerst de ruimte om een beetje op adem te komen. Het is pas naar het einde toe dat ook de mindere kanten van de film beginnen op te vallen. Er zijn wat opvallende plot holes, het script maakt soms makkelijke keuzes en er is - hoewel het lekkere fan service is - ook heel veel herhaling van de oude films. Soms voelt het alsof je naar een remake van A New Hope zit te kijken, met een beetje Empire Strikes Back erin verwerkt.

Wéér een vergeten weeskind op een woestijnwereld die de Force blijkt te bezitten, wéér een bad guy met een helm, wéér een vader-zoon moment op een brug boven een afgrond en zo nog meer. Het begint zelfs wat ergerlijk te worden als er ook nog een nieuwe planeetkiller is die wordt geleid door een officier die in alles de zoon van Moff Tarkin zou kunnen zijn. De lessons learned meeting over de vorige Death Star is blijkbaar slecht bezocht, want ook dit wapen heeft natuurlijk een hele grote zwakke plek waar de rebellen graag gebruik van maken.

Hou het vast

Maar, ondanks die herhaling is dit gewoon een fantastische film. Hij voelt vers, energiek en hoopvol en is zo veel beter dan de prequels van Lucas. Het is ook een film die de perfecte opening zou kunnen vormen van een nieuwe trilogie die zich kan meten met delen IV, V en VI. Er staat nog zo veel te gebeuren in de volgende films, dat voel je aan alles. De grote vraag is of het gaat lukken om in het volgende deel deze energie vast te houden en dat te combineren met wat meer verhaal en karakterontwikkeling.

Wat dat betreft doet het gevoel van deze film me heel sterk denken aan de eerste Star Trek film die J.J. Abrams in 2009 maakte. Ook daar maakte hij met veel respect en aandacht voor het verleden een film die de franchise zijn jeugdigheid teruggaf, maar qua script wat dun was. De tweede film had meer diepte toe moeten voegen maar was zeer teleurstellend, uiteindelijk niet veel meer dan een aantal aan elkaar geplakte actiescenes. Dat zou je pessimistisch kunnen stemmen, maar het verschil met Star Wars is dat J.J. Abrams al vanaf zijn jeugd een grote fan is van Star Wars en bij de tweede film betrokken blijft als Executive Producer. We zullen het moeten afwachten.

Kortom, een geweldige ochtend, een super film en nu opnieuw beginnen met de dagen afstrepen: in mei 2017 komt deel VII uit. Nog 500 nachtjes slapen....

P.S: Daniel Craig (de huidige 007) blijkt een hele kleine rol te hebben. Heb je 'm gezien?

Wil je iets waarmaken met Infi?

Wil jij een eigen webapplicatie of mobiele app waarmee jij het bij anderen maakt?

Waargemaakt door de nerds van Infi.
Nerds met liefde voor softwareontwikkeling en die kunnen communiceren. En heel belangrijk: wat we doen, doen we met veel lol!

Wij willen het fixen. Laat jij van je horen?

Voor wie heb je een vraag?