Programmeren kun je leren!

Zonder échte programmeerervaring ben ik bij Infi gaan werken als developer. Klinkt gek hè? Toch kan het. Ik vertel je graag hoe het zover is gekomen!

Programmeren kun je leren. Het klinkt cliché, maar het is wel waar. Ik ben dol op logica; het klopt namelijk altijd. En als het niet klopt, is het geen logica. Logisch toch? Toffe dingen bouwen door middel van logica leek me dan ook altijd al geweldig. Maar je moet er wel tijd voor maken en dat is er bij mij nooit echt van gekomen. Na hier en daar wat geproefd te hebben binnen de wondere wereld van nulletjes en eentjes, ben ik bij Infi mijn kennis en ervaring nu echt aan het uitbreiden.

Thuis onder de nerds

Ik kwam voor het eerst in aanraking met programmeren op de middelbare school bij het vak Informatica. Daar heb ik de basics van HTML, PHP, Visual Basic en SQL en geleerd. Tijdens de eerste jaren van mijn studie Natuurkunde in Utrecht heb ik voornamelijk met Wolfram Mathematica en MatLab gewerkt. Later in mijn studietijd heb ik het vak Imperatief Programmeren gevolgd, waar je leert werken met C#. Tot slot heb ik voor de dataverwerking van mijn scriptie nog geworsteld met IDL.

In het voorjaar van 2017 heb ik besloten dat ik klaar was met studeren en ik wilde gaan werken. Ik ben op zoek gegaan naar vacatures binnen de IT-branche en zag dat veel bedrijven om programmeerervaring vroegen. In de zomer heb ik me daarom bij Team Treehouse aangemeld en online verschillende cursussen gevolgd om op basaal niveau het een en ander bij te spijkeren. Ik heb me gefocust op C#, JavaScript en HTML. Binnen de bètawereld en onder de nerds heb ik me altijd thuis gevoeld, dus was solliciteren bij Infi een logische stap.

Tot mijn grote vreugde werd mij een voorstel gedaan voor een leer-werktraject: ik kon bij Infi aan de slag als junior softwareontwikkelaar en daarnaast verder leren onder begeleiding van een ervaren medewerker!

Aan de slag?

Dat “aan de slag gaan” ging natuurlijk niet meteen. Ik merkte dat ik nog heel veel moest leren en dat ik nog een lange weg te gaan had. In mijn eerste twee weken heb ik een cursus gevolgd die voornamelijk bestond uit het schrijven van algoritmes voor verschillende wiskundige problemen. Dit vond ik erg leuk om te doen, maar was dit nou wel wat ik nodig had om uiteindelijk webapplicaties te gaan bouwen? Ik besprak mijn twijfels met mijn begeleider, Sander, en hij gaf aan dat ik nu beter met ASP.NET MVC kon beginnen: een framework speciaal voor het maken van webapplicaties.

Ik heb eerst veel gelezen over de structuur van een standaard MVC-applicatie en heb me daarna verdiept in de verschillende .NET-cursussen van Team Treehouse. Op aanraden van Sander heb ik een eigen webapplicatie opgezet aan de hand van deze cursussen. Mijn idee was om een applicatie te bouwen voor mijn volleybalteam, waarin je o.a. kan inloggen, spelers toevoegen, wedstrijden bekijken en aanwezigheid aanpassen. Ik ben telkens als volgt te werk gegaan: volg een cursus bij Team Treehouse, pas het geleerde toe binnen mijn applicatie, zoek eventueel aanvullende informatie op, vraag om hulp aan Google of mijn team als ik er niet uit kom.

Ik heb er nu alweer 8 weken op zitten en ik heb al ontzettend veel geleerd over wat er allemaal mogelijk is in Visual Studio: C#, MVC, MVC Forms, Entity Framework en Unit Testing.

Tijd voor het echte werk

Zo heb ik op een interactieve manier kennis gemaakt met de belangrijkste onderdelen van het ontwikkelen. Ik vind het een hele fijne manier van leren, want ik kan direct alles toepassen wat ik leer en zie daardoor meteen resultaat. Volgende week is het tijd voor het echte werk: ik ga een ticket oppakken van één van onze klanten. Ik kan niet wachten om mijn kersverse ervaring op de proef te stellen!

Wil je iets waarmaken met Infi?

Wil jij een eigen webapplicatie of mobiele app waarmee jij het bij anderen maakt?

Waargemaakt door de nerds van Infi.
Nerds met liefde voor softwareontwikkeling en die kunnen communiceren. En heel belangrijk: wat we doen, doen we met veel lol!

Wij willen het fixen. Laat jij van je horen?