Rogue One: A Star Wars Story in review

Tijd voor onze jaarlijkse traditie: de première van de nieuwe Star Wars-film! Daniel reviewt.

Het zijn fantastische tijden voor Star Wars-liefhebbers: na tien jaar droog staan bedient Disney ons tot (minstens) 2020 met elk jaar een nieuwe film. Dit jaar voor het eerst een editie die buiten het normale verhaal valt. En? Was het 't wachten waard?

Pas op. Heel. Veel. Spoilers.

20161222_rogue_one_1

A Star Wars Story

Binnen tien seconden is het duidelijk: deze Star Wars staat helemaal op zichzelf. Geen klassieke opening met John Williams en gele letters die de horizon ingaan, maar direct de film in. Voor wie het nog niet doorhad: deze film wil geen onderdeel uitmaken van de normale Star Wars-context, maar kiest zijn eigen pad.

Wat volgt is inderdaad heel anders dan wat we gewend zijn. Dit is een vrij rauwe actiefilm over de vieze oorlog die de Rebellen voerden in de tijd dat ze weinig hoop hadden op een eindoverwinning. De toon is naar Star Wars-begrippen donker en voor bijna geen enkele sprekende acteur in de film wacht een happy ending.

Schitterende fanservice

Eén ding moet gezegd worden: Disney past goed op de winkel. De film is vakkundig gemaakt, technisch van hoge kwaliteit en de special effects zijn waanzinnig. Hoogtepunt is de manier waarop Moff Tarkin met full-CGI weer tot leven is gewekt: echt ongelooflijk.

Ook voor de fans wordt gezorgd: er is genoeg name dropping, wat bekende gezichten (en droids), we weten wat er met de vorige Red Five is gebeurd en het is angstaanjagend om Darth Vader eindelijk eens naar zijn volle potentieel te zien vechten. Aan het eind koppelen de laatste tien minuten de film heel mooi aan Episode IV en afsluiten met CGI Leia is een cadeautje.

Leeg en zielloos

Maar ondanks al dat spektakel voelt het allemaal wat leeg en zielloos. Rogue One neemt weinig pauzes en rent van explosie naar explosie, verbonden door een vrij simpel verhaal dat soms voelt als een game ('bezoek nu persoon X op planeet Y', 'haal nu de zwarte hendel over').

Gedurende de grande finale (40 min waarin iedereen zich doodvecht op een tropisch strand) bekruipt je toch wat explosiemoeheid. Het probleem is dat we eigenlijk niemand in de film kennen: alle karakters komen niet verder dan flinterdunne actiehelden en de mensen in de film zijn ondergeschikt gemaakt aan de actie.

Dit wordt alleen maar frustrerender door de hints die wel gegeven worden, maar nooit uitgewerkt. Waarom is Baze van zijn geloof gevallen? Wat is er gebeurd met Cassian toen hij zes was? Waarom is Bodhi eigenlijk overgelopen? We zullen het nooit weten, en dus lukt het ook maar heel moeilijk om echt iets om deze mensen te geven.

Het is tekenend dat de dood van Galen, de vader van hoofdpersonage Jyn, één van de weinige echt aangrijpende momenten in Rogue One is. Zijn achtergrond en beweegredenen worden namelijk uitgebreid verteld, maar hij is in het verhaal niet meer dan een passant. Van Jyn zelf weten we ook iets meer, maar met de kennis die we hebben voelt haar transformatie van vakcynicus naar hoopvolle rebellenleidster nogal onnatuurlijk.

Op naar Episode VIII!

Wanneer aan het einde de hoofdpersonen één voor één ten onder gaan, merk je dat het je niet zo veel doet. Je kende ze toch al niet. Het was voor de impact van de film beter geweest om een paar actiescenes in te wisselen voor karakterontwikkeling. Ontploffen doet er toch al wel genoeg.

Al met al een onderhoudende film, maar veel meer dan een tussendoortje op weg naar volgend jaar wordt het nooit. Wat ook duidelijk wordt, is dat de hoofdfilms goed zullen moeten blijven om deze films te kunnen dragen, want zonder de brede Star Wars context ben je Rogue One snel weer vergeten.

Over 360 dagen weten we meer…

[Daniel is directeur bij Infi.]

20161222_rogue_one_2

Wil je iets waarmaken met Infi?

Wil jij een eigen webapplicatie of mobiele app waarmee jij het bij anderen maakt?

Waargemaakt door de nerds van Infi.
Nerds met liefde voor softwareontwikkeling en die kunnen communiceren. En heel belangrijk: wat we doen, doen we met veel lol!

Wij willen het fixen. Laat jij van je horen?