ROTI: eenvoudig het effect van je meeting meten

Wil je snel en eenvoudig meten of deelnemers iets aan de bijeenkomst hebben gehad? Gebruik dan de Return On Time Invested (ROTI) als meetlat. In dit artikel leg ik uit hoe je dat doet.

Effectiviteit meten - oldskool

Bij Infi steken we veel tijd in kennisdeling en intervisie, zoals de Agile Coffee meetups. Na afloop van zo’n bijeenkomst, ben ik altijd benieuwd of mensen er ook echt iets aan gehad hebben. Want zinloze meetings zijn zonde van ieders tijd.

Je kunt de waardering voor een meeting meten met de traditionele vraag: 
'Wat vond u van deze bijeenkomst op een schaal van 1 tot 5?’ 

Maar het probleem daarmee is: ik wil niet dat de deelnemers de bijeenkomstbeoordelen. Ik wil dat ze bij zichzelf nagaan wat het opgebracht heeft. Een meeting kan hoog scoren op deze vraag, zonder ook maar een cent opgebracht te hebben!

Introducing: the ROTI

Daarom stel ik deelnemers liever deze vraag: 
‘Deze meeting duurde een uur. Als je terugdenkt aan de kennis en ideeën die je opgedaan hebt, wat was dan de return on time invested (ROTI)?’

Een meeting kan hoog scoren op de ROTI om allerlei redenen, bijvoorbeeld:

  • Iemand heeft een geniaal idee opgedaan (of meerdere);
  • Iemand heeft kennis gemaakt met iemand anders die hem met een probleem kan helpen;
  • Iemand heeft iets geleerd dat hem veel tijd gaat besparen;

De kleine lettertjes

Let wel: een hoge ROTI betekent dus niet (perse) dat de meeting goed georganiseerd was! Het kan zijn dat de meeting slecht was voorbereid, in een muf zaaltje met slappe koffie en een saaie spreker, maar dat er tóch een hoge ROTI uitkomt. Maar nog steeds vind ik het belangrijkste om te weten: wat heeft het voor de deelnemers opgebracht. Doorgaans vraag ik daarnáást om ook kort de verbeterpunten (inhoud, spreker, faciliteiten, etc.) op te schrijven. Díe gebruik ik om de kwaliteit van de meeting te verbeteren.

Tip!

Nog een praktische tip: bij de wat grotere meetings - met een tamelijk formele afsluiting - vraag ik mensen om bij het verlaten van de zaal hun post-its (evt. met verbeterpunten) op te hangen op een vijfpuntsschaal, zoals op de foto boven dit artikel. Als je veel sneller en low-tech wilt meten wat de ROTI is, kun je deelnemers ook vingers op laten steken. Eventueel vraag je dan gelijk een toelichting. Dit werkt vooral goed bij kleinere groepjes.

Verder praten

Wil je meer weten of heb je zelf een veel beter idee? Ik hoor het graag: stuur mij een mailtje!

Credits
Bij een cursus van Barry Overeem (Prowareness) heb ik voor het eerst kennis gemaakt met de ROTI. Volg zijn blogposts op barryovereem.com voor waardevolle tips en inzichten over alles wat met Scrum te maken heeft.

Wil je iets waarmaken met Infi?

Wil jij een eigen webapplicatie of mobiele app waarmee jij het bij anderen maakt?

Waargemaakt door de nerds van Infi.
Nerds met liefde voor softwareontwikkeling en die kunnen communiceren. En heel belangrijk: wat we doen, doen we met veel lol!

Wij willen het fixen. Laat jij van je horen?

Voor wie heb je een vraag?