Studenten HU leren over Domain-Driven Design

Freek vertelde aan dertig Advanced Software Engineering studenten van de Hogeschool Utrecht over Domain-Driven Design.

Op een vrijdagmiddag in april haalde de Hogeschool Utrecht ontwikkelaars van Infi, Leukeleu en Inspire bijeen om de studenten kennis te laten maken met praktijkervaringen rondom softwareontwikkeling. 

Domain-Driven Design

Freek liet de studenten kennis maken met de wereld van Domain-Driven Design. Het onderwerp, dat tijdens de Domcode-meetup in januari met veel enthousiasme werd ontvangen, was nog wat abstract voor de ontwikkelaars in spé. De stof was voor de studenten een beetje lastig te relateren aan hun studie en het studieproject waar ze aan werken, maar leerzaam was het wel!

Domain-Driven Design kan je helpen om de kans te verkleinen dat er iets mis gaat bij softwareontwikkeling. Hieronder een aantal veelgestelde vragen met antwoorden van Freek over DDD:

  • Hoe modelleer je transactionele consistentie in Domain-Driven Design?
    Aggregates.
  • Hoe ga je om met termen die een dubbele betekenis hebben? 
    Indien er geen synoniemen zijn, kun je dit oplossen door het onderscheid expliciet te maken door twee modellen te hebben en deze strikt te scheiden in hun eigen Bounded Context.
  • Wat is het verschil tussen een Value Object en een Entity?
    Een entity heeft een conceptuele identiteit en een value object niet.

Ontwikkelaars in spé

Een ontwikkelaar van Leukeleu ging in op security en privacy, vraagstukken waar ze tegenaan lopen bij het ontwikkelen van Jouw Omgeving. Inspire vertelde over hun ervaring met microservices, Ruby en test-driven development bij het ontwikkelen van Kanker.nl.

Uiteraard werd de middag afgesloten met een gezellige borrel waar de studenten en bedrijven volop ideeën hebben uitgewisseld over de verschillende onderwerpen. Het was een leuke en leerzame middag. Inspire en Hogeschool Utrecht bedankt voor de uitnodiging!

Meer weten over Domain-Driven design

Wil je ook meer weten over Domain-Driven Design of Event Storming? Stuur een bericht naar Freek en nodig hem uit voor een praatje!

[Freek is technisch directeur bij Infi.]

Foto: Inspire

Wil je iets waarmaken met Infi?

Wil jij een eigen webapplicatie of mobiele app waarmee jij het bij anderen maakt?

Waargemaakt door de nerds van Infi.
Nerds met liefde voor softwareontwikkeling en die kunnen communiceren. En heel belangrijk: wat we doen, doen we met veel lol!

Wij willen het fixen. Laat jij van je horen?

Voor wie heb je een vraag?