TechDays 2017 - Negeer marketing en leer meer!

Om nieuwe dingen te leren op een gesponsord event moet je even een knopje omzetten. Lees tussen de marketingregels door, en je steekt best nog wat op. Zo ook op de TechDaysNL 2017, een event gesponsord door Microsoft. Ik neem je mee langs de belangrijkste thema's!

Hololens

Augmented Reality is hot Op de TechDaysNL waren er meerdere demo's van en sessies over de Hololens. Zo veelbelovend als het concept is, zo bedroevend slecht was helaas de content. Tijdens de presentaties wilde het ding niet functioneren en moesten de aanwezigen "maar geloven" dat de getypte code ook echt op een Hololens kon draaien. Wat er dan overblijft is een Unity tutorial van matige kwaliteit.

De demo op de 'exhibition floor' was net zo teleurstellend. In een lege, donkere ruimte kon je met de Hololens door een virtuele versie van ons sterrenstelsel heen klikken. En dat is basically niets meer dan zeer matige Virtual reality. Jammer: want de potentie is er echt!

C# en Roslyn

Iedereen kent de slogan wel:

Developers! Developers! Developers!

De iconische toespraak van Ballmer is weliswaar een mikpunt van spot geworden, maar er zit toch een kern van waarheid in. Microsoft blinkt vaak uit in hoe de tools developers vertroetelen, for better or for worse. Er waren meerdere sessies over C#, het compiler platform, en de tools er omheen.

Om te beginnen met de taal: er waren sessies voor elk niveau. Uiteraard is het fijn om een tour te krijgen van de C# 7 en 8 features, maar de in-depth sessies van Bart de Smet was waar het echt interessant werd!

Stel je voor: je begint met een simpel switch statement. Wat voor IL genereert de compiler daarvoor? En hoe? In 25 minuten tijd werd ik hier doorheen geleid. En geheel in lijn met "het nieuwe Microsoft" gebeurde dit aan de hand van de source code van het compiler platform. Een zeer specifieke case, met als ultieme doel je te doen realiseren dat de technologie onder jouw code geen zwarte doos is. Een inspirerende ervaring!

Azure

Tot slot was er natuurlijk van alles rondom Azure. Een van de meest aansprekende onderwerpen wat ons betreft was Azure Event Grid. Kort door de bocht genomen lijkt dit Microsofts eigen Service Bus te worden. Het zal interessant zijn om te zien of een Azure-specifieke oplossing in deze hoek meerwaarde kan bieden.

Dit was ver van het enige onderdwerp in de Azure-hoek. We werden verder ook erg enthousiast van Azure Functions, genoeg om het overmatig gebruik van het "Serverless" buzzword te vergeven. De sessies bestonden vooral uit voorbeelden en tutorials, maar dat was wellicht juist prettig omdat je vooral naar de TechDays gaat voor inspiratie.

Tot slot is er nog een onderwerp dat in de context van Azure zo vaak genoemd werd, dat het hier ook een geheel eigen toelichting verdient: Docker.

Docker

Het nieuwe Microsoft gebruikt graag de slogan:

Microsoft ? Linux

Uit dezelfde hoek van technologie komt nu ook Docker opzetten. Er waren meerdere sessies over het onderwerp, en er was een hoop nieuwe kennis op te doen. Zo kunnen we schijnbaar binnenkort gebruik gaan maken van hybride situaties met zowel Windows containers als Linux containers op dezelfde host. Dat alles valt weer terug op het Windows Subsystem for Linux, wat dit najaar in de Windows 10 update zal belanden.

Ondergetekende gebruikt momenteel nog Docker in een Linux VM. Maar mogelijk gaat dat dus veranderen. De tekenen zijn dus hoopgevend, en als het goed is kun je binnenkort dus beter Docker gebruiken als je zelf op Windows draait. En meer keuzevrijheid is hoe dan ook een goed iets.

In afsluiting...

Sommige collega's waren skeptisch over de TechDays. En op een bepaalde manier klopte het wel. Een event over Microsoft, door Microsoft: dat levert wat moeizame marketingmomenten op. Maar onder de streep is dit desondanks een zeer goed event, waar je een enorme bak inspiratie en nieuwe ideeën op doet!

Zelf denken we dat je niet per say ieder jaar hoeft te gaan. Over een jaar of 3 zie je ons wellicht weer bij dit event. Maar mocht je zelf nog nooit geweest zijn: er zijn vast wel weer TechDaysNL in 2018...

Wil je iets waarmaken met Infi?

Wil jij een eigen webapplicatie of mobiele app waarmee jij het bij anderen maakt?

Waargemaakt door de nerds van Infi.
Nerds met liefde voor softwareontwikkeling en die kunnen communiceren. En heel belangrijk: wat we doen, doen we met veel lol!

Wij willen het fixen. Laat jij van je horen?