The Lone Ranger

Wat als iedereen in het bedrijf net zoveel om het bedrijf zou geven als jij? In dit blog vertel ik hoe jij de randvoorwaarden schept voor langdurige betrokkenheid van je mensen!

In mijn vorige blog schreef ik over ons extreem lage verloop en over hoe dat samenhangt met een hele duidelijke filosofie rondom mensen die we hanteren. Ik vertelde in dat kader over de people paradox. Dit is het curieuze fenomeen dat de meeste ondernemers weten dat het bedrijf draait op de betrokkenheid en inzet van hun mensen, maar het ze vaak niet lukt om hun personeel echt te vertrouwen. In dit blog laat ik je zien hoe je uit dat patroon kunt breken en de randvoorwaarden voor langdurige betrokkenheid van je mensen schept.

Is it a bird?

Ik begin bij een heel gebruikelijk beeld van de ondernemer, namelijk de ondernemer als superman of -vrouw. In die beeldvorming is de ondernemer de persoon met de grote visie. Hij of zij stuurt, regelt, inspireert, kortom, doet eigenlijk alles wat nodig is om de toko draaiend te houden. We hebben het over iemand die precies weet waar hij mee bezig is en alles onder controle heeft.

Dit beeld komt vaak terug, misschien nog het meest zichtbaar bij de ondernemerscongressen, waar het altijd gaat om De Ondernemer. Dat is in de verhalen en de boekjes diegene die het moet doen en op wiens schouders alles rust. Deze visie leidt in het extreme geval tot een ondernemerscultus, waar De Ondernemer toch een heel bijzonder iemand is, echt anders dan de rest.

Stiekem is er grote druk om hieraan te voldoen. Wat ik om me heen zie, is dat veel ondernemers dit beeld ook aan zichzelf opleggen. We eisen van onszelf dat we die superman of -vrouw zijn. En dat gaat verraderlijk gemakkelijk, omdat het ook een verleidelijk model is om in te kruipen. De eenzame alleskunner is in de beeldvorming namelijk een heldenrol. Dus, als het blijkbaar toch van ons verwacht wordt, waarom dan niet lekker na een zware maar geslaagde dag met samengeknepen ogen uit het raam kijken en even doen of je The Lone Ranger bent?

Verleidelijk? Misschien. Gevaarlijk? Absoluut. Met dit zelfbeeld je organisatie leiden, introduceert namelijk onherroepelijk problemen.

Ten eerste schaalt het niet. De enige manier om in een groeiende organisatie deze rol te blijven vervullen is steeds harder werken en zelfs De Ondernemer is maar een mens. Daarnaast is deze instelling niet handig als je een cultuur wilt creëren waarin het draait om de kwaliteiten en betrokkenheid van je mensen. Het gewicht van de wereld op je schouders nemen, isoleert je namelijk van anderen: een alleskunner doet maar met moeite dingen samen. Hiermee haal je veel ruimte weg voor je personeel om te laten zien wat hen uniek maakt en om invloed te hebben op hun eigen werk. Een gebrek aan accountability en verantwoordelijkheidsbesef - gecombineerd met een hoog verloop - liggen dan al snel op de loer.

Wat als?

Het kan ook anders. Dat begint bij de visie dat je het bedrijf niet alleen, maar samen met je personeel bouwt. Je bent niet de Lone Ranger, maar gewoon een echt mens en onderdeel van een team. En omdat onze bedrijven zo belangrijk voor ons zijn, kun je dit uitgangspunt alleen maar vasthouden als je bereid bent een belangrijke aanname te maken: iedereen in het bedrijf staat aan jouw kant.

Hiermee bedoel ik niet dat ze simpelweg een gedeeld belang hebben met je, maar dat ze het welzijn van het bedrijf net zo hard 'voelen' als jij dat doet. Deze aanname klinkt simpel, maar is fundamenteel.  Stel je nou eens voor dat je personeel net zo hard geniet of wakker ligt van je bedrijf als jij. Ik formuleer dit zelf altijd in de vragende vorm:

Wat als iedereen in het bedrijf nou net zo veel om het bedrijf geeft als jij?

Zou dat niet lekker zijn? Iedereen, echt iedereen, ongeacht hun rol in de organisatie. Dan wordt iemand aannemen ineens minder zorgen hebben, je schaalbaarheid vergroten en meer vrijheid voor jezelf creëren. Dan kun je dingen loslaten en ze worden goed opgepakt door betrokken mensen die hun creativiteit helemaal voor jou inzetten. En dan ben je ineens weer echt met z'n allen samen iets aan het bouwen. Net als vroeger toen je net begon.

Een utopie? Ik denk het niet. Ik geloof dat het kan en ik geloof dat we er met Infi dichtbij zijn. Wij hebben een extreem laag verloop, zelfstandig functionerende teams en een cultuur van meedoen en zelf beter maken wat je niet bevalt. Ik weet zeker dat dit voortvloeit uit het geloof dat wij het écht samen doen.

Het recept

Dit is niet voor iedere ondernemer een gemakkelijke aanname. En dan is het ook nog eens niet genoeg om dit te hopen, je moet het echt durven geloven en dit geloof vast kunnen houden op die - hopelijk spaarzame, maar onvermijdelijke - momenten dat het eens niet zo is.

Het geloven maakt het zeker nog niet waar, maar het legt wel de basis voor een aantal stappen die je kunt gaan nemen om deze volledige betrokkenheid te creëren. Bij Infi hanteren we daarvoor een recept van vier ingrediënten om ons bedrijf en de cultuur in te richten. Dit zijn ze:

  1. Investeer in ontwikkeling.
  2. Zorg voor transparantie en laat mensen meedoen.
  3. Geef vrijheid, verantwoordelijkheid en middelen.
  4. Vergeet de hygiëne niet.
In de volgende blogposts zal ik deze vier ingrediënten uitgebreider belichten. Ik geef je daarbij een kijkje in de keuken en vertel hoe we dit bij Infi praktisch invullen. Ik zal ook delen waar het bij ons mis ging of nog beter moet, dat lijkt me erg leerzaam. Zet je verder schrap voor wat concrete actiepunten die je in je eigen bedrijf kunt toepassen, want na twee blogposts met veel woorden is het tijd om de zaken praktisch te maken.

Volgende keer dus meer over investeren in ontwikkeling! Tipje van de sluier: het investeren heeft heel weinig met geld te maken.

[Daniel is directeur bij Infi]

Wil je iets waarmaken met Infi?

Wil jij een eigen webapplicatie of mobiele app waarmee jij het bij anderen maakt?

Waargemaakt door de nerds van Infi.
Nerds met liefde voor softwareontwikkeling en die kunnen communiceren. En heel belangrijk: wat we doen, doen we met veel lol!

Wij willen het fixen. Laat jij van je horen?

Voor wie heb je een vraag?