Uit de oude doos: IntraPlus (deel 1)

Je pakt je oude externe harde schijf, sluit hem aan en aanschouwt de projecten uit het verleden. Dit is iets wat iedere programmeur weleens overkomt, zo ook mij. 

Wat is IntraPlus?

Deze week opende ik een map die, volgens de datum, voor het laatst gewijzigd is eind 2014. Waar het over het algemeen genomen meer incomplete probeersels zijn zie ik ook een oude bekende staan, namelijk IntraPlus. IntraPlus is een tijdsregistratiesysteem om werknemers van bedrijven de mogelijkheid te geven om op een terminal (AIO Touch PC met RFID Reader) met hun badge of mobiel in/uit te klokken op een bepaalde opdracht. Dit werd voorheen vooral op papier bijgehouden, wat voor onnodig veel administratief werk zorgde, want dit moest uiteraard ook digitaal gemaakt worden voor het factureren.

Dat is waar de backoffice nu verantwoordelijk voor is, het beheren van het systeem. Denk hierbij aan het aanmaken of verwijderen van gebruikers, uitgeven of intrekken van badges of het corrigeren van tijden wanneer iemand vergeten is een actie te registreren. Dit zijn enkele (simpele) voorbeelden van wat er dagelijks mee gedaan wordt maar uiteindelijk draait het om de rapportages die gegenereerd kunnen worden. Op basis van deze kan er o.a. bekeken worden of een werknemer voldoende presteert, alles op schema ligt en last but not least, kunnen de klanten gefactureerd worden voor de verrichte arbeid.

Wat kan ik met IntraPlus en hoe werkt het?

Het mooie aan dit project is, dat de eerste versie van IntraPlus nog vol op in gebruik is bij o.a. een aantal staalverwerkingsbedrijven. Het draait stabiel en nieuwe installaties worden verricht door een partner. Nu is er met de tijd natuurlijk volop aan gebouwd en inzichten die er nu zijn, waren er toen nog niet. Dit heeft (helaas) voor de nodige spaghetti gezorgd en kan dus beter! 

In de afbeelding hieronder is te zien hoe IntraPlus in de grote lijnen is opgezet; een werknemer kan zich in- of uit klokken op een bepaalde opdracht via zowel een smartphone voor externe werkzaamheden, als via een fysieke terminal op locatie. Zodra dit gebeurd is, kunnen de administratieve medewerkers deze informatie benaderen op kantoor en er rapportages mee uitdraaien.

IntraPlus opschonen of herbouwen?

Op een bepaald punt sta je voor een keuze, ga ik nog verder met dit systeem of laat ik het liggen? En als ik verder ga, hoe dan? Ik kan uiteraard de code opschonen en het daarbij laten, maar wat als ik eens de tijd neem (of maak in mijn geval…) om het geheel te herschrijven? Dan kan ik alle ontwerpkeuzes opnieuw maken op basis van wat ik nu weet en dat kan nooit verkeerd zijn toch?! Dit is waar ik mij de komende maand mee bezig ga houden en de komende weken (wekelijks) over zal bloggen.

Dus is je interesse gewekt en ben je benieuwd hoe een softwareproject als dit gerealiseerd wordt? Hou dan vooral deze blog in de gaten! Lees hier ook wat ik als ontwikkelaar nog meer voor Infi doe.

Wil je iets waarmaken met Infi?

Wil jij een eigen webapplicatie of mobiele app waarmee jij het bij anderen maakt?

Waargemaakt door de nerds van Infi.
Nerds met liefde voor softwareontwikkeling en die kunnen communiceren. En heel belangrijk: wat we doen, doen we met veel lol!

Wij willen het fixen. Laat jij van je horen?

Voor wie heb je een vraag?