Van vakkenvuller naar Technical Lead

Toen ik 12 jaar oud was bouwde ik spelletjes in Gamemaker. Ik ontdekte het programmeren en zag weinig toekomst meer in school. Nu ben ik Technical Lead bij Infi. Maar dat ging niet vanzelf!

Elke middag en avond was ik aan het programmeren. Ik zat in de tweede van de HAVO, was goed in alle beta-vakken, maar de talen lagen me niet. Mijn motivatie voor school was ver te zoeken. Ik wilde gewoon mijn eigen programma’s bouwen. Toen ik 15 jaar was, maakte ik mijn eerste online spel. Elke dag was er een groepje mensen dat online bij elkaar kwam om in mijn spel te bouwen: bomen en kratten - een soort voorloper van Minecraft leek het wel. Ik vond het vet dat mensen mijn product gebruikten en mij feedback gaven waarmee ik het spel kon verbeteren. Daar wilde ik mee verder!

Vakkenvuller met een eigen muziekwebsite

Als m’n moeder mij niet had gepushed was ik in de tweede klas al van school gegaan. Gelukkig heeft ze het tot 3 HAVO kunnen rekken, toen ben ik toch gestopt. Twee keer ben ik aan een MBO-opleiding begonnen om verder te leren programmeren. Al na een paar dagen merkte ik dat ik dat daar niet ging leren. Ik ben geen match met schoolsystemen, ik kan mezelf heel slecht motiveren als ik iets echt niet leuk vind. Ik was gewend om alles zelf uit te zoeken, te proberen en zo steeds beter te worden.

Het was een vervelende situatie. Met een grote passie voor programmeren - maar zonder diploma - begon ik dan maar bij de Albert Heijn te werken. Ik wist niet goed wat ik moest doen. Ondertussen had ik al wel een muziekwebsite gebouwd waar ik een beetje geld mee verdiende. Ik had een YouTube player gecombineerd met de mogelijkheid om eigen playlists te maken. Zo kon je je eigen playlist maken met gratis muziek via YouTube. Op het hoogtepunt trok de site dagelijks tweeduizend actieve bezoekers!

Solliciteren zonder diploma

Op m’n twintigste wilde toch iets meer dan vakkenvullen. Ik wist dat ik mooie dingen wilde bouwen voor mensen die het leuk vinden om die te gebruiken. Via Monsterboard kwam ik bij Infi. Zonder diploma maar met mijn online spel en muziekwebsite op zak, mocht ik langskomen voor een gesprek.

Infi heeft me vijf jaar geleden de kans gegeven om van mijn hobby m’n werk te maken. Een kans die ik echt niet had willen missen en waar ik nog steeds ontzettend blij mee ben. Maar wennen was het ook. Ik had altijd in mijn eentje dingen gebouwd en als je alleen werkt zit alles in je hoofd. Ik heb geleerd om in een team te werken. Om code te schrijven waar andere mensen ook iets mee kunnen en die we vervolgens kunnen onderhouden. Ik had nog nooit met frameworks gewerkt en weet nu hoe waardevol dat is. 

Soms kan ik nog wel onrustig worden van het idee dat ik geen papiertje heb, maar ik weet dat ik veel kan en dat die kennis waardevol is.

Techniek de baas als Technical Lead

Mijn rol als Technical Lead vind ik heel uitdagend. De verantwoordelijkheid en aandacht die ik vroeger altijd voor mijn eigen projecten had kan ik nu inzetten in mijn werk en voor klanten. Met de feedback van klanten kunnen we doorontwikkelen en producten verbeteren. Ik heb hard gewerkt om te komen waar ik nu ben en ik kijk er naar uit om meer ervaring op te doen als TL in mijn eigen projecten.

Soms kan ik nog wel onrustig worden van het idee dat ik geen papiertje heb, maar ik weet dat ik veel kan en dat die kennis waardevol is. Vind je programmeren ook leuk en leer je dat jezelf? Ga daar dan zeker mee door. Ik ben van mening dat je ook zonder opleiding een goede programmeur kan worden. Ook organisaties moeten hier meer voor open staan. Je hebt niets aan iemand die geforceerd een diploma heeft behaald. Kijk naar de talenten die buiten rondlopen en voor hun eigen opleiding hebben gezorgd!

[Jorik is Technical Lead bij Infi]

Wil je iets waarmaken met Infi?

Wil jij een eigen webapplicatie of mobiele app waarmee jij het bij anderen maakt?

Waargemaakt door de nerds van Infi.
Nerds met liefde voor softwareontwikkeling en die kunnen communiceren. En heel belangrijk: wat we doen, doen we met veel lol!

Wij willen het fixen. Laat jij van je horen?

Voor wie heb je een vraag?