Wat wij tof vonden aan JoyOfCoding 2018

JoyOfCoding 2018 vond dit jaar plaats in De Doelen in Rotterdam. En wij waren er natuurlijk ook weer bij! In het weekend hebben we alle kennis even laten inwerken en nu zitten we weer vol inspiratie achter onze laptops. Wat vonden we er eigenlijk van? Onze nerds vertellen. 

Vol inspiratie weer aan het werk

Jeroen: “Conferenties ga ik vooral naartoe voor inspiratie. Het meest geslaagd zijn ze als ik het gevoel heb 'iets extra’s' te hebben opgepikt, wat je niet mee zou krijgen als je de video achteraf op Youtube ofzo bekijkt. In die opzet is JoyOfCoding 2018 echt enorm geslaagd. Uiteraard is met die insteek niet elk praatje naar je smaak, maar dat geeft niet. En ook leuk dat na onze Clojure leergang we ook nog de lead van ClojureScript hebben horen spreken. Hoewel het deels evangelisatiewerk voor ClojureScript was, zat er ook een boodschap in over hoe je een hele taal en ecosysteem kunt opbouwen met slechts een heel klein team. Inspirerend! Per saldo liep ik echt vol inspiratie het pand uit! Wellicht ga ik volgend jaar wel weer.”

joyofcoding_2018_blog_afbeelding_extra

Hippe concepten uit 1968

Roeland vertelt: “Terugkijkend op Joy of Coding zijn er een paar praatjes die er voor mij uit springen. Felienne (die overigens inviel voor een andere spreker die op het laatste moment ziek geworden was) nam ons mee in haar verschillende onderzoeken van de afgelopen jaren, eindigend bij haar huidige onderwerp: kan de manier waarop kinderen taal aangeleerd krijgen ook toegepast worden op het leren van programmeertalen aan kinderen? Ook Bas Jansen die samen met zijn dochter van ongeveer 11 jaar een duo lightningtalk gaf over hun gezamenlijke programmeeravonturen was een hoogtepunt. En het praatje dat tot nadenken aan zette was van Kevlin Henney, waarin hij een paper genaamd 'Software engineering' uit 1968 erbij pakte en aantoonde dat veel van de zaken die op dit moment nog steeds vrij nieuw lijken eigenlijk toen al bedacht waren. Iteratief ontwikkelen? Micro services? Loose coupling? Unit testing? Test driven development? Dat zijn nog maar een paar van de termen die misschien niet allemaal als letterlijke term in de paper voor komen, maar als concept wel.”

Werken in Excel is ook programmeren

Niels vervolgt: “Net als Roeland was ik erg enthousiast over het praatje van Felienne. Wat mij naast het leerproces aansprak in haar verhaal was haar statement dat werken in Excel ook programmeren is, iets wat ik zelf ook wel eens heb geroepen en wat ik leuk vond om met meer overtuiging en bewijs bevestigd te zien. Ik denk ook dat het misschien wel een stukje “mystiek” weg kan nemen voor mensen die programmeren interessant vinden maar bang zijn dat ze er niets van kunnen.

Samir Talwars presentatie over machine learning en programmeren vond ik interessant: zij zijn bezig met software die door middel van AI veelvoorkomende fouten op kan lossen (bijvoorbeeld de gehate vergeten accolade of puntkomma) maar dit zijn kleine stapjes naar software die je intentie begrijpt, in plaats van blind doet wat je opschrijft.

Vanuit mijn persoonlijke interesse vond ik Rachel Weil erg interessant, met een verhaal over een redelijk obscure console uit 1977 (de Bally Astrocade), die deels zijn tijd ver vooruit was maar uiteindelijk toch is geflopt. Hij heeft wat bijzondere eigenschappen, voornamelijk de wat bijzondere assembly-taal die meer doet denken aan een DSL voor games (met de beperkingen van die tijd) dan aan de Z80 assembly die je zou verwachten. Omdat er maar een handjevol mensen nog bezig zijn met deze console, is de beschikbare informatie beperk, maar het heeft ook als voordeel dat je vrij snel alles weet wat er te weten valt en je tot de 'top' kan horen. Dat was een leuke take-away: als je je niche goed kiest, kan je snel tot de besten behoren en dat voelt ook wel eens goed ;).

Het meest praktsiche praatje vond ik Getting Unstuck van Camille Fournier, over wat je zou kunnen doen als je vastzit met je code. Een aantal methodieken kwam (kort) aan de orde, evenals de meest belangrijke les: neem ownership, en motiveer anderen om je te helpen.

De lightning talks waren ook een hit bij mij: erg divers en als het onderwerp wat minder je ding is is het ook snel tijd voor het volgende. Uiteraard ging het ook niet heel diep, en zou ik zelf bijvoorbeeld An ode to technical debt (Egbert Teeselink) en Quantum computings' developer perspective (Angelo van der Sijpt) graag terugzien als een volwaardige talk. Ontzettend tof vond ik ook Ella en Bas Jansen, over het programmeer-avondtuur van vader en dochter. Petje af voor Ella, die voor zo'n volle zaal haar verhaal deed!

Als laatste nog een bijzondere vermelding voor de lightning talk van Erik Mulder over hoe hij een adventure room heeft gebouwd voor zijn kinderen. Daar zaten zeker een paar software-uitdagingen in maar het is ook een heel fysiek maak-project. Progammeren is natuurlijk eigenlijk maar een subset van het maken van dingen, en wat mij betreft is de tijd rijp voor een Joy of Making-conferentie (naast natuurlijk Joy of Coding).”

Programmeertaal is ook maar gewoon een taal

Laurens: “JoyOfCoding 2018 vond ik erg interessant, het had een minder technische insteek maar was inderdaad wel een goede plek om inspiratie op te doen. Niet elke talk had een praktische toepassing, zoals die van Rachel Weil over een oude spelcomputer, maar dat maakte het juist leuk. De verschillende onderzoeken van Felienne vond ik erg interessant, net als haar conclusie dat het leren van een programmeertaal beter vergeleken kan worden met het leren van een ‘gewone’ taal, omdat dit iets is dat iedereen al eens heeft gedaan. Daardoor leg je de drempel lager en geef je mensen vertrouwen in een goede afloop. Een analogie die ik zeker zal gebruiken!

Het lightning talk gedeelte was wat mij betreft een groot succes, leuke korte presentaties over een breed scala aan onderwerpen. Marit van Dijk kon goed in een paar minuten uitleggen waarom je voor Cucumber zou willen kiezen als testing framework (onder meer omdat het natuurlijke taal is en niet-technische teamleden de tests ook kunnen lezen), de letterlijke ode aan technical debt van Egbert Teeselink was hilarisch en de presentatie van Bas Jansen en zijn dochter Ella over hun ervaringen in het leren programmeren was een hoogtepunt.

Net als Roeland vond ik de talk van Kevlin Henney over 1968 bijzonder, als programmeur lijken sommige paradigma’s of recente features in programmeertalen heel nieuw en hip, maar ze blijken als concept al lang bekend en nauwelijks veranderd in 50 jaar… Stof tot nadenken!”

Zo, op naar de volgende conferentie! Maar nu eerst weer lekker verder programmeren. Ben jij ook gefascineerd door techniek, nooit te oud om te leren, en lijkt het je tof om onze collega te worden zodat we samen naar inspirerende conferenties kunnen gaan? Kijk dan even hier, wie weet zijn we een match!

Wil je iets waarmaken met Infi?

Wil jij een eigen webapplicatie of mobiele app waarmee jij het bij anderen maakt?

Waargemaakt door de nerds van Infi.
Nerds met liefde voor softwareontwikkeling en die kunnen communiceren. En heel belangrijk: wat we doen, doen we met veel lol!

Wij willen het fixen. Laat jij van je horen?