196 CPU’s tegelijk aan het werk zetten geeft een kick

In de eindeloze lange zomervakanties speelde ik met vrienden van school en mijn broertje computerspelletjes. De hele dag, op een veel te warme zolder. Toen we ergens een oude hub en wat netwerkkabels hadden gevonden, was het feest. Na dagen tobben met settings onder Windows konden we dan eindelijk met elkaar spelletjes spelen. Toen was ik niet meer weg te slaan bij de computer. Ineens konden we met meerderen tegelijk, tegen en met elkaar gamen. Iets wat we in wisselende samenstelling tot na de middelbare school hebben volgehouden.

Hello World

Toen ik een artikeltje op het internet tegen kwam over C, moest ik dat proberen. Met een paar regels code kon ik een computer stukken tekst laten printen, zo vaak als ik wilde. Ineens begreep ik dat de spelletjes die ik speelde door mensen waren geschreven, die ook begonnen door in een zwart schermpje “hello world” te printen. Maar daar bleef het even bij, tot in mijn studie Aardwetenschappen. Daar realiseerde ik me dat het super handig is om te kunnen programmeren. Zoveel dingen die je ineens kunt uitrekenen met een stukje code en wat doorzettingsvermogen: vloedgolven door de Maas, verspreiding van ondergrondse vervuiling, afwijkingen in het gravitatie veld van de aarde en nog veel meer. Een bak wiskunde, een paar regels C-code en je kan het uitrekenen.

Hoe ingewikkelder, hoe leuker

De modellen werden groter en ook de computers werden groter (196 CPU’s tegelijk aan het werk zetten geeft een kick). Als onderzoeker aan de UU heb ik code geschreven voor iedereen die dat nodig had. Naarmate de modellen groter en ingewikkelder werden, werd het schrijven van de code leuker. Uiteindelijk werd het de code waar het mij om ging. Ik heb mijn onderzoek nooit afgerond, maar ik heb wel ontdekt dat code schrijven om problemen op te lossen mijn passie is. Toen ik een kans kreeg om als programmeur aan de slag te gaan heb ik die met beide handen aangegrepen. Hoewel ik de wiskunde en het lesgeven mis, is het schrijven van code alleen maar leuker geworden.

Of code nu op clusters met honderden processoren draait of op een computertje ter grote van een post-it, elk systeem, elke omgeving en elk probleem heeft een uitdaging waar ik met plezier mijn tanden in zet.

Van geoloog tot keiharde nerd

Een afspraak maken bij ons op kantoor of wil je even iemand spreken? Stuur ons een mail of bel met Jolanda.