Gabi-hard-aan-het-werk

Even voorstellen: Gabi

Max Werken bij

Cyber security, choose your own adventure en muziek. Maak kennis met Gabi! He knows it all!

Wat is je eerste programmeer herinnering?

Gabi: “Ik ben al bezig met computers sinds mijn 6e dus de eerste keer programmeren is al verdwenen uit mijn grijze massa. Mijn eerste programma dat ik me kan herinneren was een console based adventure game. Een beetje zoals de Choose Your Own Adventure boeken reeks, maar dan in de terminal. Elke stap kon je opties kiezen en daardoor kon je je eigen pad belopen. Zo kon je zelf een eigen verhaal kiezen en verschillende eindes krijgen. Het was vooral fijn om creatief bezig te zijn en dingen zelf te bouwen/maken. Later deed ik ook nog dingen met grafisch design, zoals het maken van posters en flyers voor mijn eigen feestjes. Ook draaide ik daar mijn zelf gemaakte muziek. Mensen los zien gaan op dingen die je zelf had gemaakt was en is nog steeds erg leuk.”

Wat vind je het leukste onderdeel van het “software engineering” proces?

Gabi: “Programmeren voelt vaak als een puzzel die je moet oplossen. Daarbij komt vaak ook nog een boel frustratie om de hoek kijken. Als je dan uiteindelijk de puzzel kraakt en het probleem hebt opgelost dan voelt dat elke keer weer als een kleine overwinning. De frustratie is het dan allemaal waard. Het andere gedeelte wat ook leuk is, is het leesbaar maken van code. Code die zichzelf uitlegt en leest als een verhaal is moeilijk om te schrijven, maar wel een mooie uitdaging. Daarbij helpt dit ook nog mensen die de code lezen. Daardoor kunnen ze de code even snel lezen als een goed boek. Dat maakt het nog een stukje leuker om code te schrijven! Natuurlijk is het belangrijkste dat de code goed werkt, we moeten wel pragmatisch blijven.”

Je hebt een tijdje in de cyber security branche gewerkt. Welke wijsheden die je daar hebt geleerd kan je ook als programmeur toepassen?

  • “Hacken en programmeren hebben vaak hetzelfde denk patroon. Als je alles in stukjes ophakt kom je er wel.”
  • “Mensen maken fouten, daar moet je op anticiperen.”
  • “Een computer is niet magisch, als er een probleem is kan het worden gevonden en opgelost.”

– Gabi

Een afspraak maken bij ons op kantoor of wil je even iemand spreken? Stuur ons een mail of bel met Jolanda.