Hobbyproject: Hanzeuil volgen met een IP-camera

Henri Techniek

Hoe configureer je een IP-camera om je voordeur in de gaten te houden of het nest van een uil te bekijken?

Nadat alle handigheidjes voor het automatiseren van je huis zijn geïmplementeerd heb je natuurlijk enorm veel tijd over om eens goed om je heen te kijken. Het liefste doe je dit zonder uit je luie stoel te komen. Gelukkig heeft Domoticz daar nog een functie voor, namelijk het toevoegen van IP-camera’s.

Wie staat er voor de deur?

Je bent aan het werk en thuis gaat de deurbel. Met een IP-camera en Domoticz weet je nu wie er staat! In Domoticz vul je via Instellingen -> Meer opties -> Camera’s de gegevens van jouw IP-camera in. Domoticz stuurt je nu een foto toe via de camera op het moment dat iemand aanbelt. Check deze website om jouw camera en bijbehorende URL te vinden zodat je weet hoe je een snapshot kunt ophalen.

Uilskuikens kijken

Je kunt natuurlijk de hele dag naar je voordeur staren, maar er is meer! Stel, je hebt een uilenkast in de nok van de schuur hangen. Vrijwel elk jaar zitten daar uilen met een paar uilskuikens. Hoe leuk is het dan om mee te kunnen kijken. Je gokt niet langer of er jongen zijn Met een IP-camera kom je er, zonder de familie te storen, achter of ze er zijn en of ze oud genoeg zijn om ze te ringen.

Een uilenkast is niet veel meer dan een grote houten kist met een uitgang op de gevel van de schuur, vaak met controleluik om een blik in de kast te kunnen werpen. Deze is vaak slecht te bereiken. Hij hangt hoog in de nok van een schuur, meestal ook in een uithoek van het erf.

Het hangt volledig af van de situatie of je dit punt kan bereiken met een netwerkkabel of met wifi-repeaters. In mijn geval was er de mogelijkheid om een netwerkkabel ter plekke te krijgen, wat de stabiliteit wat beter maakte.

Ook is een uilenkast donker van binnen. Houd hier rekening bij de keuze van een camera. Ik koos een 720p-camera in plaats van een 1080p-camera wegens de betere lichtgevoeligheid. Ik ging voor de Foscam C1. Je camera moet wel IR-leds hebben om wat licht in de kast te krijgen. De uil schijnt hier geen last van te hebben.

Meekijken op hanzeuil.nl

Boren, camera richten, kabels trekken en de kast is klaar. Zorg bij het aanleggen van de spanning er wel voor dat je de camera kunt resetten zonder naar de kast te hoeven. Ik heb dit opgelost door een verlengsnoer aan te leggen wat ik beneden in de schuur in een stopcontact steek.

Bij mij verscheen er al snel een uil in de kast en kon iedereen meegenieten. De snapshots kunnen via Domotics bekeken worden, maar ook via een cronjob opgeslagen worden. In mijn instellingen wordt er elke twee minuten een foto opgeslagen. Deze wordt geüpload en is zichtbaar via Hanzeuil.nl.

Door de beperkte bandbreedte is een livestream nu nog niet mogelijk. Zodra dit kan wordt dit op Twitter via @hanzeuil bekend gemaakt.

Omdat niet iedereen de tijd heeft om continu naar de snapshots te kijken, is er nog een feature ingebouwd: dagelijks een time-lapse filmpje maken van de snapshots.

Het maken van deze time-lapse is niet veel meer dan het dagelijks aanroepen van FFMPEG en de output wegschrijven naar een mp4-file:

In ongeveer 30 seconden kun je nu de hele dag bekijken.

Aangezien de bandbreedte in huis wel voldoende is, kun je daar wel gebruikmaken van de livestream. Uit de Foscam-camera komt een RTSP-stream die bijvoorbeeld met VLC te bekijken is. Voor Foscam is de stream als volgt te bekijken: rtsp://username:password@ip-adres:554/videoMain.

Natuurlijk is ook een Raspberry Pi als surveillance monitor te gebruiken. Je kunt hiervoor Kodi gebruiken, maar nadeel daarvan is dat het de stream minimaal een paar seconden buffert. Voor de uilenkast niet zo’n probleem, maar bij een eventuele camera voor de deur wel vervelend. RpiSurv op GitHub biedt hiervoor uitkomst. Dit toont de stream(s) die je in de configuratie specificeert.

Waarschuwing: let bij het installeren van een IP-camera wel op dat je je beveiliging op orde hebt. Het zou jammer zijn als je op Insecam terecht komt…

Een afspraak maken bij ons op kantoor of wil je even iemand spreken? Stuur ons een mail of bel met Jolanda.