Mob Programming Pilot

Jiska Techniek

Onze tweede oefening in Mob Programming was een groot succes.

Onze collega Jeroen schreef eerder hoe hij, toen de planeten eens op één lijn stonden, met zijn team een epic oppakte met behulp van Mob Programming.

Dat vonden we allemaal reuze-interessant, omdat we al jaren fan zijn van Pair Programming en omdat Jeroen er zo enthousiast over was. Omdat we niet allemaal wilden wachten tot de perfecte situatie zich voordeed, besloten een paar collega’s vorige week om het lot een beetje te helpen en de tijd die ze gereserveerd hadden voor persoonlijke ontwikkeling, te besteden aan een door Jeroen voorgezeten Mob Programming mini-dojo. Ze bogen zich samen over een kleine taak in het project waar Jeroen op dit moment aan werkt: iChoosr.

Zijn de andere deelnemers net zo enthousiast over Woody Zuills concept als Jeroen? Ja! Leuk, interessant en leerzaam noemden ze het allemaal.

Niels: Het is een erg goede manier om je een (voor jou) nieuwe codebase eigen te maken! Je leert natuurlijk altijd heel veel van het zien van de code van anderen. Maar met Mob Programming kun je als senior al doende uitleggen welke keuzes je maakt en waarom, dat is geweldig! Als junior is het gewoon superleerzaam. Of je dit in een project kunt toepassen, blijft natuurlijk altijd een afweging die je samen met je klant en team bewust moet maken: wanneer is het de kostbare investering waard?

Danny: Het draagt ook sterk bij aan het teamgevoel. Het helpt je om samen een manier te vinden waarop iedereen goed kan werken en je begrijpt de overwegingen van anderen.

Sander: Wat ik geweldig vond, is dat je echt een inkijkje krijgt in de hersenen van je collega’s. Iedereen pakt problemen verschillend aan, hoe klein ze ook zijn. En voor al die manieren is wel wat te zeggen.

Kortom: ook onze tweede oefening in Mob Programming was een groot succes!

Jeroen had desgevraagd zelf ook een mening (mensen die hem kennen zal dat niet verbazen!). Wat duidelijk beter kan, zeker als je met een nieuw team start, is voorbereiden hoe de IDE en randapparatuur geregeld zal zijn. En bedenk goed of je het doet om kennis te delen met mensen van verschillende teams of dat je doel is om echt vaart te maken met features bouwen. Beide zijn mogelijk maar vereisen andere voorbereiding en invulling.

Een afspraak maken bij ons op kantoor of wil je even iemand spreken? Stuur ons een mail of bel met Jolanda.