Murder Mystery workshop: is dit een droom?

Laurens Achter de schermen

Is dit echt gebeurd of is het een droom? Bij Infi worden de existentiële vragen niet geschuwd, maar meestal komen die vooral aan bod na genoeg alcohol consumptie bij de maandelijkse borrel. Ondanks dat we (voor zover bekend) allemaal nuchter waren, zijn dit wel de soort vragen die aan bod kwamen bij de recente Murder Mystery workshop.

De workshop werd georganiseerd door Veerle, vaste gast bij Infi teams als QA- en testing expert; maar ze is ook spreker en workshop-organisator. We werden in teams verdeeld, en elk team kreeg een kaart uit het spel Black Stories. Op deze kaarten staat een afbeelding met over het algemeen een enkele zin eronder.

Voorkant van Black Stories kaart

Één persoon uit elk groepje kreeg ook de uitleg van de kaart te zien. Hierin werd precies verteld wat er eigenlijk aan de hand is. Het was aan de rest van het team om uit te vinden wat er daadwerkelijk gebeurd is. Situaties die op het eerste gezicht vrij doorzichtig leken (“de man dreef in het water, met naast hem een hond”) zijn bij iets nadere beschouwing toch lastig te doorgronden (is de man aan het zwemmen? Leeft hij nog? Is er een moord gepleegd, of was het een ongeluk? En hoe is het dan gebeurd?).

In de eerste rondes werd het nog eens extra moeilijk gemaakt, want de deelnemers moesten vragen van te voren vastleggen, mochten geen vervolgvragen stellen, en alleen tussendoor met elkaar discussiëren. Hierdoor moet je dus goed vooruitdenken, en bijvoorbeeld al rekening houden met bepaalde uitkomsten. Uiteindelijk werden de regels wat losser, en eindigde het spel in een spervuur van vragen. Ieder team kwam erachter wat er daadwerkelijk gebeurd was, maar dat was in veel gevallen helemaal niet zo makkelijk!

Achterkant van Black Stories kaart

Door deze workshop hebben we onze aannames onder de loep kunnen nemen: een situatie kan wel eens heel anders zijn dan op het eerste gezicht lijkt! Ook was het interessant om te proberen informatie te achterhalen terwijl er beperkingen worden opgelegd: daardoor merk je hoe fijn het is als je samen met je team tot de oplossing kan komen. Al met al een waardevolle oefening in het stellen van de juiste vragen.

Een afspraak maken bij ons op kantoor of wil je even iemand spreken? Stuur ons een mail of bel met Jolanda.