Het poduim van XP2023 gemaakt vanuit het publiek

XP 2023 Amsterdam

Sjoerd Achter de schermen

Bij Infi moedigen we niet alleen onze ontwikkelaars aan om vooral leuke en leerzame (software)conferenties te bezoeken; dit geldt voor al onze medewerkers. Dus ook onze project managers & agile coaches.

XP2023 is een 4-daagse conferentie gericht op agile software ontwikkeling, waarbij praktijk en onderzoek samenkomen. Deze jaargang vond ook nog eens relatief om de hoek in Amsterdam plaats. Locatie: het altijd fijne Pakhuis de Zwijger. Met meer dan 300 deelnemers (waarvan slechts 25% uit Nederland!) een ideale gelegenheid voor Dirk & mijzelf om te verdiepen, te leren en gedachten uit te wisselen met collega’s en experts uit ons vakgebied.

Wij woonden het volledige conferentiegedeelte bij (woe-vrij), waar een enorm aanbod aan workshops, keynotes, experience reports, research paper presentaties & talks was.

De keynote op woensdag was van Dave Snowden, een indrukwekkende Welshman die met veel humor een enorme stortvloed aan ideeën over ons uitstortte. Verbazingwekkend genoeg hadden die allemaal met elkaar te maken, wat gezien zijn vakgebied ‘complexity and sensemaking’ misschien dan wel weer logisch is.

Het poduim van XP2023 gemaakt vanuit het publiek

Gezien het gevarieerde programma gingen Dirk en ik hierna onze eigen weg. Ik volgde een interessante workshop over Wardley Mapping en daarna een tutorial over team topologies.

De koffie en lunchbreaks waren prima geregeld met natuurlijk de nodige Hollandse snacks (poffertjes! stroopwafels!) om het grotendeels internationale deelnemersveld mee te verblijden.

foto van Dirk en sjoerd aan de koffie in een gezellig koffietentje

De donderdag stond meer in het kader van sustainability, ook het thema van de hele conferentie. Eye-opener uit de keynote van Coral Calero was voor mij het feit dat downloaden van je serie op Netflix en deze vervolgens afspelen minder energie kost dan streamen. Als je vervolgens hoort dat 20% van de wereldwijde energieconsumptie inmiddels ICT-gerelateerd is dan snap waarom (energie-)efficiëntere code schrijven in de nabije toekomst waarschijnlijk steeds belangrijker zal worden.

De vrijdag tenslotte begon met een energieke talk van Eelco Rustenburg. Vanuit een fysiologische invalshoek sprak hij over hoe onze hormonen ons gedrag beïnvloeden en hoe we vervolgens dit soort reacties ook kunnen oproepen, stimuleren, of juist kunnen indammen of beperken. Dirk en ik bezochten ter afsluiting gezamenlijk een workshop over agile planning waarna we uitgeput maar vol inspiratie het weekend ingingen.

Al met al wat mij betreft een supergeslaagde conferentie. De afwisseling tussen workshops, research-paper presentaties, en experience reports zorgde voor een leuke mix van deelnemers & sprekers. Veel praktijkervaring, maar ook een hoger academisch gehalte dan ik van conferenties gewend ben. Ik kijk uit naar de XP2024 in Bolzano, Italie 😉

Een afspraak maken bij ons op kantoor of wil je even iemand spreken? Stuur ons een mail of bel met Jolanda.