De oplossing in commandline output: naast de letters zie je ook sneeuwvlokken, een kerstboom en een ster met daarin de uiteindelijke afstand.

Advent of Code: de leukste oplossingen uitgelicht

Wilco Barend Achter de schermen

Bij Infi doen we elk jaar mee met Advent of Code, en maken we zelf ook onze eigen puzzel. Dit keer ging het inpakken van de cadeautjes goed, maar raakte de kerstman in de problemen met het volgen van zijn route. Om de weg te vinden gebruikt hij het Kerstman Positioning System (KPS), maar dat ging kapot. Gelukkig hebben we veel inzendingen ontvangen om het probleem op te lossen. In deze blogpost hebben we de leukste voor je uitgelicht.

In december was het weer tijd voor Advent of Code, een advent kalender waar elke ochtend een nieuwe programmeerpuzzel beschikbaar is om op te lossen.

Bij Infi vinden we 25 puzzels niet genoeg, dus elk jaar sponsoren we AoC ook en maken we zelf ook een puzzel. Onze puzzel stond in het teken van het bepalen van de route die de kerstman moet afleggen: op basis van de bochten en afstanden (de puzzel-input) is het de opdracht om de route te volgen en te tekenen.

We hebben dit jaar maar liefst 46 inzendingen ontvangen. Dit zijn er te veel om allemaal te noemen, dus we hebben de leukste 5 inzendingen gekozen:

Python notebook

Corjan stuurde zijn oplossing als Python notebook. Door elk stukje code eerst te introduceren, maakte hij er een mooi verhaal van:

Eerste pagina van de Python notebook van Corjan.

Noordpool in de vertaalmachine

We krijgen niet alleen inzendingen uit Nederland, zo kon Bill uit Seattle een vertaalmachine gebruiken om de puzzel toch op te lossen.

Ook vroeg hij zich terecht af hoe je vanaf de Noordpool eigenlijk naar het noorden kan kijken:

Bill vraagt in de comments van zijn code af waarom je op de Noordpool naar het noorden kan kijken.

Excel is ook een programmeertaal?

Met Advent of Code zie je altijd veel verschillende programmeertalen terug. Harm koos ervoor om onze puzzel in excel op te lossen, met een vrolijk resultaat:

Meer dan alleen een oplossing

Niklass vond het niet genoeg om alleen een oplossing in te sturen: hij heeft een hele Vue applicatie gemaakt waarbij je zelf je instructies kan invoeren en je route terug kan zien, inclusief uitleg over Manhattan afstand en een visualisatie daarvan:

Niklass maakte een volledige webapp met visualisatie mogelijkheid

Sneeuw in de terminal

Voor David was het tekenen van de oplossing blijkbaar niet genoeg, want hij besloot om ook nog eens een sneeuwgenerator te schrijven, met willekeurige sneeuwvlokken die in de terminal te zien zijn:

Een preview van David zijn sneeuwgenerator

Dit ziet er dan zo uit:

Een verscheidenheid aan sneeuwvlokken ascii art is op het scherm te zien na het uitvoeren van de code

Al met al was deze Advent of Code voor ons erg geslaagd, en aan het grote aantal inzendingen te zien zijn we niet de enige. Hopelijk zien we jullie weer terug in december!

Wil je na het lezen van deze blog meer weten over Infi? Klik dan hier!

Een afspraak maken bij ons op kantoor of wil je even iemand spreken? Stuur ons een mail of bel met Jolanda.