Gedetailleerd jaaroverzicht

Een typisch jaar bij Infi als ontwikkelaar*

Jeroen Achter de schermen

Leestijd: 3.5 min

Stel: je werkt bij Infi. Hoe ziet je week er dan gemiddeld genomen uit? Omdat ik dat maar een saaie vraag vind, beantwoord ik een andere vraag: Hoe ziet je jaar er uit als je bij Infi werkt!?

In deze blogpost kun je een kijkje nemen in een “typisch” jaar bij Infi*.

* Maar eerst een extreem dikke disclaimer: het gaat eigenlijk niet om een typisch jaar. Je ziet namelijk mijn persoonlijke kalender van 2018, letterlijk. En ik ben een zelfverklaard “professioneel bemoeial”: obsessief in overal willen helpen en meedenken. Dus, hoewel het een vrijwel letterlijke weergave van de werkelijkheid laat zien, lijkt het misschien niet echt “typisch”. Maar hopelijk wel interessant!

Het goede nieuws: je hebt zelf bijzonder veel invloed op hoe je agenda er uit ziet bij Infi. Anderen zullen dus kiezen om zich meer met “typen” bezig te houden, en minder met “meta” zaken (waar ik me dus wél aan waag). De agenda hieronder oogt daarom dus een stuk “drukker” dan voor de meeste mensen geldt. Ook wel weer leuk, omdat je nu goed kunt zien waar je bij zou kunnen zijn.

Weekdag-overzicht

Laten we starten met wat overzicht. Mijn tijd splits ik grofweg op in drie delen: projectwerk en -meetings, algemene meetings, en wat privé-afspraken die tijdens werkuren moesten. Om dat in een plaat te vangen:

Overzicht van ween week bij Infi

Hier is een korte uitleg van de middelste categorieën:

 •  Overige: de weekly company meeting, jaardoelen stellen en begeleiden, sollicitatiegesprekken, etc.
 •  EventsMeetups hosten en bezoeken, coding events organiseren voor Infi, workshops geven of bijwonen.
 •  Lerenleergangen, cursussen, trainings, conferences, teambuilding evenementen, etc.
 •  Fun: borrels, bedrijfsuitjes, en overige gekkigheid.
 •  Privé: auto naar de garage brengen, tandartsbezoek, etc.
 •  Projectmeetings: stand up, refinement, retrospective, demo’s, etc.
 •  Typen: maatwerk software ontwikkelen (onder andere apps en websites bouwen, en alles wat daar bij komt kijken).

Week-overzicht

Als we diezelfde data in een hitte-grafiek weergeven kun je nog wat preciezer zien welk soort meetings ik op welke tijden heb:

Een typische week

Wat valt er allemaal op? Nou voor mij in ieder geval dit:

 • Al die overuren!? Gelukkig schuilt er bedrog van de opacity in het diagram. Bij Infi word je er namelijk op aangesproken als je (te veel) aan het overwerken bent. Op de lange termijn blijkt dit gewoon niet gezond.
 • Maar die avonden dan!? Over het algemeen vullen die zich vooral geel in: Meetups of evenementen. Vrijwel al mijn dagen maak ik mijn (ongeveer) 8 uren tussen 08:00 en 18:00 (je kunt zelf redelijk kiezen wat jij fijne werktijden vindt).
 • Knal-oranje maandagochtend! Ah, ja, maandagochtend, 09:00 uur sharp, elke week: company meeting! Met updates van alle projecten en overige lopende zaken.
 • Blauwe dinsdag en donderdag? In 2018 de dagen dat de PO van de klant bij Infi verbleef, of dat mijn team bij de klant op locatie was. Dus dan hebben we vaak wat extra meetings, zoals Refinements, Retrospectives, en Demo’s.
 • Rode vrijdagmiddag? Haha, ja, minstens eens per vier weken hebben we een “Show en Tell” gevolgd door een borrel. En hoewel je dat niet ziet, gaat dat meestal wel door tot ruim na 20:00…

Jaar-overzicht

Je vraagt je nu wellicht af hoe die drukte van meetings verdeeld was over het jaar? Dat laat ik je eenvoudig zien in een hitte-diagram van heel 2018:

Een typisch jaar

Des te donkerder oranje, des te meer meetings op een dag. Kun je dus ook gelijk zien dat:

 • Ik in februari, juli, en oktober/september vakantie heb genomen.
 • Maandagen doorgaans mijn drukste dagen (qua meetings) zijn.
 • Ik in de tweede helft van het jaar significant meer meetings had.

Oh, je bent nog aan het lezen? Goed! Dan zul je wel echt interesse hebben in mijn data. Nu ja, zoals beloofd, over naar de rauwe details!

Jaar in Detail

Zoals beloofd: een rauw, ultrarealistisch overzicht van mijn 2018 bij Infi. Compleet met vrijwel alle details. Een paar kleine disclaimers:

 • Titels van afspraken zijn iets opgeschoond. Zonder context zou niet alles te begrijpen zijn, en sommige afspraken zijn simpelweg vertrouwelijk. Maar in geen geval zijn er meetings verwijderd; what you see is what you get!
 • Om de visualisatie netjes eruit te laten zien doe ik alsof al mijn dagen van 07:00 tot 19:00 lopen, en dat ik al die vrije tijd opvul met “Typen”. Wees gerust, ik hoef zelden over te werken, en maak gewoon een gezonde, afgesproken 8 uur per dag (gemiddeld).
 • Het is net alsof ik niet lunch! Haha, als je dat denkt, dan ken je mij nog niet goed genoeg

Klik hier voor een grote versie.

Gedetailleerd jaaroverzicht

In het kort: het is echt heel tof om bij Infi te werken. Mijn jaar telt dan misschien niet typisch op, maar het laat je wel heel goed zien waar je je zoal mee zou kunnen bemoeien. Uiteindelijk bepaal je grotendeels zelf je agenda. En als je die net zo obsessief gedetailleerd bijhoudt als ik kun jij je eigen versie van deze blogpost schrijven!

Een afspraak maken bij ons op kantoor of wil je even iemand spreken? Stuur ons een mail of bel met Jolanda.