Gedetailleerd jaaroverzicht

Een typisch jaar bij Infi als ontwikkelaar* (v2)

Achter de schermen

Vorig jaar vertelde ik hoe een typisch jaar er voor mij (als ontwikkelaar) uit ziet. Je kreeg alle details van “mijn” 2018 te zien. Ditmaal krijg je de 2019-editie te lezen, met nieuwe, andere bronnen!

* Maar eerst weer even de extreem dikke disclaimer: dit is eigenlijk niet een typisch jaar. Je ziet namelijk de details van mijn persoonlijke uren uit 2019. Ik ben nog steeds een zelfverklaard “professioneel bemoeial”: obsessief overal willen helpen en meedenken. Dus zie je een heel eerlijk, maar niet noodzakelijk “typisch” beeld. Maargoed, eerlijkheid duurt het langst!

Oh, en bovendien: je bepaalt voor een goed deel zelf hoe je agenda er uit ziet bij Infi. Mijn urenverdeling geeft een beeld van wat je zou kunnen doen van dag tot dag, maar voor iedereen is de invulling weer anders.

Voorgaande edities

Dit is de tweede versie van deze blogpost, in een series:

Let’s get to it!

Globaal overzicht, per maand

Laten we eerst eens kijken hoe ik mijn uren geboekt heb, gezien per maand. Allereerst eens in absolute geschreven uren:

Uren per maand en project

Hier valt gelijk van alles op!

Om te beginnen kun je afleiden in welke maanden ik vakantie heb genomen. In juni, september, oktober, en december is het aantal geboekte uren stukken lager. Stiekem heb ik te weinig vakantie opgenomen, maar in 2020 ga ik dat met een langere vakantie helemaal goedmaken!

Verder valt op dat ik stabiel heel 2019 voornamelijk aan maar één klantproject tegelijk heb gewerkt. Of dat in een jaar zo is kan heel sterk wisselen bij Infi. We willen langdurige samenwerking met klanten, maar er zijn ook wel eens kortere projecten. Dan zou deze grafiek er heel anders uit zien.

Als we hetzelfde plaatje in percentages doen ziet dat er zo uit:

Uren per maand en project in percentages

Hier valt mij zelf vooral op dat ik relatief weinig aan persoonlijke ontwikkeling lijk te besteden.

Voor een deel is dat een teken dat ik wat meer van de ruimte (die er echt is!) gebruik moet maken om te leren. Maar voor een ander deel vertekent het, omdat er van alles onder “Infi” valt wat voor mij ook persoonlijke ontwikkeling was:

  • Design Sprint (leren) organiseren, en overige user-centric initiatieven regelen.
  • Leren schrijven en organiseren, bijvoorbeeld INFI-CON, afgelopen jaar.
  • Open-Source werk valt onder “Infi”, maar is voor mij even goed persoonlijke ontwikkeling.
  • Kennisdeling-activiteiten vallen ook onder “Infi”, maar ook dat is natuurlijk persoonlijke ontwikkeling.

Alles bij elkaar ben ik niet heel ontevreden.

Drill-down voor projecturen

De administratieve overhead bij mijn project is gelukkig enorm beperkt. Meestal noteer ik bij de details nog wel ook het Jira-nummer ofzo, maar dat is zonder context niet zo interessant. De onderverdeling is dan simpelweg:

Onderverdeling projecturen

Mijn collega had me weliswaar overtuigd dat pie charts inferieure visualisaties zijn, maar voor donuts maken we een uitzondering, toch? De conclusie is ook simpel: driekwart van mijn projecttijd ben ik aan het bouwen, en een kwart van de tijd ben ik in de weer met refinements, retro’s, demo’s, enzovoorts.

Drill-down voor Infi-uren

Mijn Infi-uren heb ik scherper onderverdeeld geboekt:

Onderverdeling infi uren

Wat ik vooral verrassend en tof vind: ik besteed 80 uur aan Infi-meetings … in een jaar. En ik houd nota-bene van meetings. Okay, om eerlijk te zijn: in andere posten (bijv “Marketing”, of “Community”) zitten wellicht ook nog wat meetings. Maar ook dat doe ik alleen maar omdat ik het zelf zinnig vind. Denk niet dat ik bij Infi in drie jaar tijd meer dan 5 uur “nutteloos” bij meetings heb gezeten. Een prima score, in vergelijking met veel bedrijven!

Jaar in Detail

Vorig jaar heb ik in tergend detail laten zien hoe mijn jaar er uit zag. Dit jaar wil ik dat ook weer doen, maar dan met de data uit de urenregistratie.

Klik hier voor een grote versie.

Gedetailleerd jaaroverzicht

Mijn conclusie is hetzelfde als vorig jaar: het is echt heel fijn om bij Infi te mogen werken. Dus als je nieuwsgierig bent: je kunt bij ons komen werken. Stuur me gerust een berichtje als je nieuwsgierig bent, of kom eens langs!

Een afspraak maken bij ons op kantoor of wil je even iemand spreken? Stuur ons een mail of bel met Jolanda.