Mob-review van The Rise of Skywalker

In het nieuws

In december hielden we de jaarlijkse traditie in stand en bezochten we Star Wars. Om 10:00 uur zaten we in Kinepolis Jaarbeurs voor The Rise of Skywalker. Dit keer bovenop Daniel z’n review: een bonus Mob Review!

Spoiler Alert!

Deze post staat vol met spoilers, dus lees pas door als je de film zelf gezien hebt!

De Infi Mob

Er wordt tegenwoordig niet eens meer vooraf gevraagd wie er mee wilt naar de première: er wordt gewoon bij de start van de kaartverkoop direct voor iedereen een kaartje gescoord. De enkele Star Wars hater mag op kantoor de telefoon opnemen en uitleggen waarom iedereen afwezig is. We vervangen ze met friends, fools, en family: die kaartjes komen wel op!

De film zagen we dus met z’n allen, het voelde logisch om ook eens met z’n allen te reviewen! We schreven eerder al over Mob Programming, dus deze post kun je eigenlijk zien als Mob Reviewing. Hier en daar aangevuld met mijn persoonlijke mening.

Laten we eerst eens kijken naar de basics:

een staafdiagram met de resultaten van de mob review

De randzaken als muziek en special effects konden we duidelijk waarderen! Maar zodra we het gaan hebben over echte inhoud, het acteerwerk en het verhaal, dan is het minder rooskleurig. Een zeer matig verhaal is eigenlijk de mening van de Infi Mob.

Ook ikzelf vond het verhaal “wel okay”. Er wordt op z’n minst (enigszins gehaast en gepropt) “afgesloten”. Roeland vult nog aan over het
verhaal:

Dikgevulde film, wederom prachtige muziek, mooie actie. Maar what the hell doet Meriadoc in Star Wars?! En wat is de betekenis van de gouden lightsaber?

Wat ik zelf vooral jammer vond is dat Kylo niet all-out evil ging. Toen hij zei dat hij “wist wat hij moest doen” tegen de verschijning van zijn vader, had ik liever gezien dat hij ook nog eens de Force Spirit van zijn vader compleet had vernietigd. Maar jah, Disney hè!?

Maar goed, want voor eindoordeel van de mob vloeit hier uit voort dan? Nou…

een staafdiagram met de het eindoordeel van de mob review

Eigenlijk “Gewoon Goed” dus. Men heeft zich dus kennelijk best vermaakt! Dat is ietsje beter dan de meeste reviewers als eindoordeel lijken te geven.Misschien zit hier een lichte bias in omdat we van Star Wars (willen) houden? In dat geval kunnen we dit samenvatten als “Zeker zien, mits je van Star Wars houdt”. Laurens vat het zo samen:

Vette actie, maar het is erg te merken dat er geen overkoepelend verhaal is voor de sequel trilogy. Jammer, want als ze met dezelfde basis hadden gewerkt hadden het qua verhaal drie vette films kunnen worden. Nu moet ook The Rise of Skywalker het vooral hebben van de special effects en het acteerwerk van Daisy Ridley en Adam Driver.

Of wellicht passender bij de “Goed” score van de Infi Mob is de samenvatting van Freek:

Het was erg vermakelijk en zeker een aanrader om in de bios te kijken. Ik had wel het gevoel dat ze het tweede deel een beetje afgeraffeld hebben: alle verhaallijnen moesten en zouden nog afgewerkt worden, en dat voelde af en toe wel wat gehaast. Desalniettemin weer genoten!

De Ervaring

Laten we ook nog even kijken hoe we het vinden om een halve werkdag te skippen en in de bioscoop te bivakkeren op een doordeweekse ochtend:

Een staafdiagram waarop te zien is dat iedereen het heel leuk vond om met collega's naar de bioscoop te gaan.

Dus vermoedelijk hebben we tien Star Wars die-hards, en tien mensen die het Hollandsch “gewoon gezellig” vonden? Oh, en één iemand die “Okayish” wakker was. En…

…één iemand die het Infi Manifest ter harte nam en de ervaring ronduit Slecht noemt. Uiteraard doen we niet zonder expliciete toestemming aan naming and shaming *kuch*Suus*kuch* maar we kunnen natuurlijk wel even de samenvatting van die persoon delen:

Wat een rukfilm. Bioscopen zijn kut, ik ben doof. Wel chille stoelen.

Muziek blijft episch.

Oh, en verder was er nog iemand anders die opmerkte in de enquête achteraf:

Waarom dat gezoen, jongens.

Dat was “in elk geval niet Anna”. Ik was zelf van de film aan het genieten, maar twijfel bij dat stukje feedback of het nou gaat over de personage’s in de film, of dat ik de echte Love Story elders in de bioscoopzaal heb weten te missen?

The Rise of Skywalker

Nu zeg je wellicht: “deze blogpost is helemaal geen review!”. En daarmee heb je gelijk! Ik kon eerlijk waar geen inhoudelijk zinnig verhaal over The Rise of Skywalker kwijt. Als je Star Wars fan bent (als ik) moet je zeker deze film gaan zien! Maar ik ben zelf nu al weer vergeten waar het precies over ging…

Een afspraak maken bij ons op kantoor of wil je even iemand spreken? Stuur ons een mail of bel met Jolanda.