Geekclub NASA inspired soldeerkit

Solderen aan NASA satellieten

Henri Werken bij

Als je het kantoor van Infi Nijmegen binnenloopt waan je je soms in de ruimte, met alle vergaderruimtes genoemd naar modules van het ISS. Toen op Kickstarter NASA-inspired DIY soldeerkits voorbijkwamen, was deze campaign dan ook snel ‘gebacked’. Inmiddels lagen ze al een poosje in de kast en was het tijd om ze te solderen.

Voor dat solderen zijn natuurlijk soldeerbouten nodig, en waar kun je die beter vinden dan bij een Hackerspace. Infi’er Martijn komt regelmatig bij Hackerspace Nijmegen, en zorgde ervoor dat we met zo’n 8 collega’s terecht konden en aan de kits konden beginnen.

De kits bestaan uit printplaten met daarop de onderdelen die je uit moet breken/zagen/knippen. Met een, soms wat cryptische, instructie schuif je de juiste onderdelen in elkaar en met een klein drupje tin wordt het geheel vastgezet. De toegevoegde zonnepaneeltjes en ledjes zorgen vervolgens ook voor een extra realistisch effect.

Vier fotos in een grid van handen met soldeerbouten en kleine projectjes op tafels

In drie teams zijn we aan de slag gegaan met de maanlander, de James Webb telescoop en de Solar orbiter. Alle drie heel verschillend. In omvang, complexiteit van de constructie en in interactieve elementen. Soms ging het frustratie-niveau wat omhoog door het gepriegel, maar gelukkig wisten we de rust te bewaren en hadden we na een paar uur de 3 kits af. De ledjes knipperden ons vrolijk tegemoet.

GIF met knipperende maanlander-soldeerkit

Uiteindelijk wel blij dat we niet met alle 6 de kitjes waren begonnen, want stiekem was het dus best wat werk. Nu hebben we echter uitzicht op nog een avondje solderen om zo het plafond bij Infi Nijmegen verder te kunnen versieren.

Schaalmodellen van Solar Orbiter en James Webb telescoop aan het plafond

Meer over hardware en knutselen

Een afspraak maken bij ons op kantoor of wil je even iemand spreken? Stuur ons een mail of bel met Jolanda.