leren programmeren header

Tip(s) voor het leren van een nieuwe programmeertaal

In het nieuws

Joralf: “In de periode voordat ik bij Infi werkte programmeerde ik vooral in Ruby, JavaScript of PHP. Bij Infi programmeren we, naast de laatste twee, ook veel in C#. Dat vond ik spannend, want hoe krijg je nou zo snel mogelijk een nieuwe programmeertaal onder de knie?”

Joralf: “Ik begin vaak met het lezen van aanwezige documentatie en kijk veel naar Youtube tutorials. Dit is enkel de voorbereiding, uiteindelijk zal je zelf ook moeten stoeien met code. In het begin kan het intimiderend zijn om een grote codebase in te duiken. Daarvoor heb je naast kennis van de taal, ook kennis van het framework en de libraries nodig.

Dus ging ik op zoek naar handige methodes om alleen C# eigen te maken. Zo kwam ik Exercismtegen, een online, open-source en gratis codeerplatform dat oefeningen en mentorschap aanbiedt in 48 verschillende programmeertalen.”

Lekker puzzelen met code

Joralf: “In Exercism leer je met een programmeertaal kleine puzzels op te lossen. Denk bijvoorbeeld aan “hoe bereken je of het een schrikkeljaar is?” of “hoe oud ben je in Mars-jaren?”. Deze puzzels worden altijd geleverd met een aantal automatische tests, die controleren of jouw oplossing ook echt de juiste oplossing is voor de puzzel. Als uiteindelijk alle tests slagen heb je de puzzel opgelost en kan je jouw code uploaden naar de online omgeving.”

Voorbeeld exercism voortgang

Feedback van anderen

Joralf: “Ook gaaf: een mentor of andere programmeurs feedback kunnen geven op de oplossing die jij hebt ingestuurd. Zo leer je bijvoorbeeld over functies waar je het bestaan nog niet van wist, of krijg je tips hoe jouw code beter leesbaar te maken. Ook kan je de oplossing van andere programmeurs bekijken, daar feedback op geven of een score toekennen. Ik kijk graag even bij de 5 beste oplossingen en leer zo vaak weer wat nieuws over de programmeertaal.”

Voorbeeld feedback op exercism

Kort, maar krachtig

Joralf: “De puzzels zijn meestal niet groot en dat maakt het zo goed. Je hoeft niet lang over “het domein” na te denken en kunt je volledig focussen op de code. De meeste puzzels kosten tussen de 30 minuten en 2 uur om op te lossen, waardoor je aan het eind van de dag of tijdens het Netflixen er even kort aan kan werken. In vrij korte tijd leer je zo maar iets over de programmeertaal. Kortom: een dikke aanrader voor iedereen die aan een nieuwe programmeertaal begint.”

Een afspraak maken bij ons op kantoor of wil je even iemand spreken? Stuur ons een mail of bel met Jolanda.