Welke muziek luistert de Infi developer tijdens werk?

Joralf Achter de schermen

Als je denkt aan developers dan denk je waarschijnlijk aan mensen die met noise cancelling headphones zeer geconcentreerd achter hun computer bezig zijn. Maar luisteren ze muziek zodat ze minder gestoord worden? En wat luisteren ze dan om in optimale concentratie te raken? In deze blog alle antwoorden én meer!

Als muzieknerd leek het me leuk te ontdekken wat mijn medecollega’s allemaal luisteren en waarom. De makkelijkste manier daarvoor is een Google Form en die werd door ongeveer twee derde van de medewerkers van Infi ingevuld. En wat blijkt? Bijna iedereen luistert muziek terwijl die aan het werk is.

Op de vraag “Indien je weleens muziek luistert, hoeveel procent van de tijd die je solo achter je computer zit doe je dat?” waren de antwoorden echter gevarieerd. Bijna de helft van mijn collega’s zit maximaal 50% van hen tijd met muziek aan. Ruim een derde luistert tussen de 50 en 75% van de uren en slechts 17% luistert bijna altijd.

Waarom luisteren naar muziek tijdens het werk?

Op de waarom vraag was een duidelijke winnaar: de helft van de collega’s die de enquête hebben ingevuld geeft aan muziek te luisteren om zich af te sluiten voor de omgevingsgeluiden en daardoor beter op het werk te concentreren. Grappig genoeg geeft zo’n 25% aan te luisteren tegen de stilte, maar wellicht is dit het gevolg van thuiswerken tijdens de Corona crisis. Ook interessant om te zien is dat er collega’s zijn de muziek juist uitzetten als ze met iets heel ingewikkelds bezig zijn, omdat ze dan afgeleid raken. Toch durf ik wel te stellen dat de hypothese dat een gemiddelde developer luistert om zich af te sluiten en te concentreren op zijn werk bij deze bewezen is.

Grote verscheidenheid in genres

Wat rest is natuurlijk de vraag “waar luister je naar?”. En blijkbaar is dat bij Infi heel gevarieerd. De top van de lijst wordt aangevoerd door elektronisch, rock, metal en pop. Maar ook genre’s als chiptune (muziek gemaakt met spelcomputers), klassiek, techno en drum & bass komen voorbij. In de categorie overig werden ook nog deep house, 70’s (hard)rock en muziek van games/films genoemd. Het blijkt daaruit ook maar weer dat zoiets als de “gemiddelde” developer-muziek niet echt bestaat. Gelukkig hebben we Spotify playlists!

De Infi playlist(s)

Muziek luisteren doe je natuurlijk gewoon op Spotify (of een van de andere streamingdiensten die onze wereld rijk is), dus ik heb mijn collega’s gevraagd naar hun favoriete albums en dat is een mooi lijstje geworden. Muziek van o.a. Radiohead, Prince, Mark Knopfler, Nightwish, Dimmu Borgir, maar ook de soundtrack van Faster Than Light en de computergame Stellaris zijn er te vinden! Je kan er hier naar luisteren!

Voor de favoriete liedjes van het moment kan je hier terecht en ook hier komt van alles voorbij van klassieke muziek (Chopin) tot snoeiharde en vreemde breakcore(?) van Venetian Snares.

Veel luisterplezier!

Maar welke koptelefoon moet ik dan hebben?

Ok ok! Deze vraag kan je natuurlijk verwachten als je een blogpost schrijft over muziek luisteren met koptelefoon. Uit onderzoek bij Infi blijkt dat de Apple Airpods tot de favorieten behoren, maar er is nog altijd maar één winnaar als het gaat om noise cancelling koptelefoons en dat is de Bose QuietComfort 35 II. Deze heb ik zelf nog niet in mijn bezit, dus misschien wordt het binnenkort maar eens tijd er een aan te schaffen voor die ultieme muziekervaring tijdens werk!

[Joralf is developer bij Infi]

Wil je op de hoogte blijven van updates over hippe tech, een kijkje achter de schermen, of upcoming events? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Een afspraak maken bij ons op kantoor of wil je even iemand spreken? Stuur ons een mail of bel met Jolanda.