Hobbyproject: opbrengst van zonnepanelen meten
In mijn vorige blogs heb je kunnen lezen hoe je je slimme meter uitleest, hoe je je verlichting schakelt, hoe je je infraroodapparaten bedient en hoe je je Tesla oplaadt. Nu is het tijd om het dak op te gaan. Eigenlijk moet je ervoor zorgen dat dat al is gedaan, want de zonnepanelen moeten er al wel liggen. Bij zo’n setje zonnepanelen zit ook een omvormer en daar kan in de meeste gevallen interessante informatie uitkomen.
De Omnik omvormer
Een slimme meter heeft al een veld voor de teruggeleverde energie aan het net. Dit is echter niet alle energie die de zonnepanelen opbrengen, want er is ook een deel in huis verbruikt. Via de omvormer kun je de directe productie van de meter lezen.
Op de markt zijn vele soorten omvormers verkrijgbaar. Wil je alle gegevens uit de omvormer halen? Dan heb je soms de beschikking over een RS232 seriële aansluiting of een verbinding via WiFi nodig.
In dit geval gebruiken we een Omnik omvormer. Deze omvormer heeft de mogelijkheid voor een WiFi-module waarmee de omvormer zelf gegevens kan uploaden naar de bijbehorende website, in dit geval http://www.omnikportal.com/. Dat klinkt leuk, maar als ik de informatie gewoon in huis wil koppelen en vergelijken met de teruggeleverde energie aan het net, dan is dat niet handig.
Het juiste script met Github
Gelukkig vind je op Github diverse scripts waarmee de omvormers uit zijn te lezen. Bijvoorbeeld het script van Omnik Data Logger. Dit script is van toepassing op de Omnik omvormer, maar als je een andere omvormer gebruikt moet je wellicht zoeken naar een ander script op Github.
In de config moet je even wat instellingen van de omvormer overnemen, zoals het serialnummer en het IP-adres.
Via je Raspberry Pi kun je dan testen of het werkt door het ‘LiveStats.py’-script te draaien.
De output van dit script laat de huidige gegevens van de omvormer zien. Bijvoorbeeld de spanning van de zonnepanelen (PV1), de temperatuur van de omvormer, de uitgangsspanning per fase (L1/L2/L3) en natuurlijk het opgewekte vermogen en de energie.
Hoe nu verder?
In het config.cfg-bestand staan ook de gegevens voor Domoticz. In Domoticz moeten er eerst (dummy)devices worden aangemaakt zodat het script de juiste gegevens naar deze idx-waarden kan sturen. Het type device dat je moet toevoegen heb ik achter de waarden in config.cfg gezet.
Door nu op de Raspberry Pi het script ‘OmnikExport.py’ uit te voeren worden de gegevens van de Omnik naar Domoticz gestuurd.
In Domoticz kan dat er dan als volgt uitzien:
Natuurlijk kun je de gegevens ook naar pvoutput.org uploaden. De app die PVoutput aanbiedt, kan dan deze plaatjes opleveren:
Nu jij!
Veel succes en laat me weten of het is gelukt of als je nog vragen hebt! Mail mag naar henri@infi.nl.