Hobbyproject: hoe bouw je je eigen ambilight?

Techniek

Wanneer je als programmeur iets wilt hebben, is het altijd een afweging van kopen of zelf bouwen. In dit geval ging ik voor bouwen… maar was dit verstandig?

Michael, help?!

Toen een kennis om hulp vroeg bij zijn LED-hobby projectje, kreeg ik spontaan zin om iets te bouwen. Na het opdoen van een aantal ideeën kwam ik uiteindelijk bij een ambilight uit. Zoals sommige van jullie weten: wanneer je als programmeur iets wilt hebben, is het altijd een afweging van kopen of bouwen. In dit geval ging ik voor bouwen. Maar was dat verstandig?

And God said, Let there be light: and there was light.

Research, research, research

Nergens kon ik exact vinden wat ik wilde. De meeste projecten die ik vond zijn bedoeld voor gaming pc’s, waarbij het beeld simpelweg vanaf de USB-poort komt. Ambilight op basis van HDMI was ver te zoeken. Er moeten toch meer mensen zijn die dit idee hebben gehad?!

Na een aantal zoekacties vond ik een product dat dit belooft! DreamScreen. Voor een kleine $300 (exclusief import kosten en belasting) had je een plug & play pakket waarmee je de tv kan uitbreiden met ambilight. Maar we houden wel een beetje van uitdaging, toch? Dus ik besloot hetzelfde te bouwen, maar dan voor een fractie van de kosten.

Nadat alle onderdelen binnen waren (zie Github voor complete onderdelenlijst), kon de pret beginnen. Ik sloot alles aan en… blies een ledstrip op. Het bleek dat de voeding niet op de juiste voltage was afgesteld en ik was natuurlijk te ongeduldig om dit even na te meten. Toen ik eenmaal een nieuwe ledstrip binnen had, kon het feest beginnen. Ik checkte eerst de voeding (doh), plakte de nieuwe ledstrips achterop de TV, sloot vervolgens alles aan, startte de software op en…. There was light!

En? Was het verstandig?

Om antwoord te geven op mijn vraag of het verstandig was: ja natuurlijk! Uiteraard heb ik er weer veel van geleerd en wie weet wanneer ik deze opgedane kennis weer voor andere projecten kan gebruiken. Echter, wil je simpelweg ambilight maar er niet teveel tijd in willen steken, dan zou ik zeker voor een alternatief gaan zoals DreamScreen. Het totale kostenplaatje van het zelf bouwen ligt wel een stuk lager, bijna eenderde van het bedrag waar je op uitkomt als je het kant en klaar zou kopen. Natuurlijk is tijd ook geld, maar tijd steken in je hobby is natuurlijk ook gewoon heel leuk!

Interesse gekregen of wil je meer weten? Mijn code met een onderdelen lijst & beschrijving is te vinden op Github.

Een afspraak maken bij ons op kantoor of wil je even iemand spreken? Stuur ons een mail of geef een belletje.