Infi bouwt iOS-app Bedrijfscheck van OpenCompanies

Dirk Projecten

Afgelopen maanden bouwden ontwikkelaars Mark en Daan aan de iOS-app Bedrijfscheck van OpenCompanies!

Eerder voerden we de herbouw van de webapplicatie van OpenCompanies uit. Nu zijn we trots dat de iOS-app ook klaar is en laten we graag zien hoe de iOS-app tot stand is gekomen.

Vraag van OpenCompanies

OpenCompanies vroeg ons om de grote hoeveelheid bedrijfsgegevens van OpenCompanies op een gebruiksvriendelijke manier opvraagbaar te maken voor (potentiële) klanten. Met deze vraag zijn we met de bouw van de app aan de slag gegaan en heeft de gebruiker nu op een snelle en overzichtelijke manier toegang tot de waardevolle gegevens.

Het visual design is gebaseerd op het huidige webdesign. Dat wil zeggen dat dezelfde kleurenschema’s en lettertypen zijn gehanteerd. De grafieken die inzicht geven in de financiële status van een bedrijf zijn herkenbare eyecatchers. Het UI/UX design komt van de hand van de Scheveningse Erika van het bureau Geeft Vorm. Ze heeft mooi werk geleverd om de app simpel en doeltreffend te maken. Gebruikers van de website zullen zich snel eigen voelen in de app en dat is wat we graag zien.

Bouwen van de iOS-app

De ontwikkeling van de app was een kort en bondig traject, waarbij vooral de korte lijnen, snelle besluitvorming en hoge ontwikkelsnelheid opzienbarend waren. In grofweg tweehonderd uur moesten we de app draaiende hebben, wat betekende dat er weinig tijd was om uitvoerig te plannen en ontwerpen. Uit de kick-off sessie met OC’ers Ronald en Koen, UI/UX’er Erika en Infi-ontwikkelaars Daan en Mark kwamen veel leuke ideeën op tafel om in de eerste fase mee aan de slag te gaan.

Heel veel leuke ideeën kwamen op tafel; veel daarvan zijn later uitgewerkt terwijl andere ideeën zijn geparkeerd voor later of geschrapt werden omdat ze later toch niet zo geweldig bleken toen de bezinning ze achterhaalde. De kick-off sessie was – zo bleek later – constructief genoeg om de eerste fases te doorlopen. Ronald had de functionaliteiten beschreven in een functioneel design. Erika leverde vlot een UI-design op. Onze communicatie verliep voornamelijk via Slack en door de snelle responstijd van iedereen is het ons gelukt de app te bouwen met nagenoeg geen vertraging.

Technische aanpak

In de eerste week heeft Daan het Xcode-project opgezet en zijn we de datamodellen voor de API calls gaan ontwerpen en schrijven. Het was een pluspunt dat Dylan de backend API’s al had opgezet. Swagger documentatie heeft ons enorm geholpen bij het begrijpen van de data-uitwisseling en het ontwerpen van de datamodellen. De mapping van de data hebben we afgehandeld met JSONModel, een van de weinige magical third party libraries die we gebruiken, maar what a time saver! Hierna zijn we de services gaan schrijven, die we met Unit Tests tegen de backend testomgeving hebben getest.

Zodra dit allemaal werkte werd het functioneel design en het User Interface-design definitief, zodat Mark een start kon maken met de layout van de schermen in de Storyboard. Met name het bedrijfs-detailscherm was een complexe aangelegenheid. Veel dynamische content en soms beperkte ruimte zorgden ervoor dat er veelvuldig getest moest worden op verschillende devices. De Assets Catalog was geniaal, just drag & drop alle plaatjes/icoontjes en je hebt ze in alle benodigde resoluties. Door de toepassing van Auto Layout viel het behoorlijk mee om ook een iPad versie te maken. Dat was mooi meegenomen, want aanvankelijk hadden we omwille van de beperkte ontwikkeltijd een iPad-app uitgesloten!

Resultaat

Het is ons gelukt om binnen budget en uren de iOS-app van OpenCompanies te bouwen. Een extra detail wat voor de IT-wereld op dit moment uitzonderlijk is, is dat we dit project niet agile hebben uitgevoerd. Dit heeft voor dit project heel goed uitgepakt omdat we elkaar makkelijk konden bereiken en de product owner elke dag een testbuild ontving. Hij testte de app en hield zo een vinger aan de pols wat betreft de kwaliteit en voortgang.

Ben je nieuwsgierig naar het resultaat? Bekijk de Bedrijfscheck app van OpenCompanies in de App Store (iOS).

Ronald, product owner van OpenCompanies:

Dit was een super-efficiënt traject. De hobbels die we tussentijds tegenkwamen waren serieus bedreigend voor budget en time to market maar zijn supersnel getackeld. Ik ben erg blij met de app, maar belangrijker nog: onze gebruikers ook! De interactie in de app is zeker twee keer zo hoog ten opzichte van de website. Ook het aantal gebruikers ligt boven verwachting. Topresultaat!

Een afspraak maken bij ons op kantoor of wil je even iemand spreken? Stuur ons een mail of bel met Jolanda.