Mijn Kanban-boekenplank
Bij software-ontwikkeling komt meer kijken dan simpelweg programmeren. De uitdaging is om het juiste te programmeren, en dat ook zo effectief mogelijk te doen. Dat gaat een heel stuk verder dan ’requirements vaststellen en aan het typen slaan’. Bij Infi helpen we je dus niet alleen met het programmeerwerk, maar ook met het proces om de flow van tickets zo soepel mogelijk te maken. In deze blogpost geef ik je mijn boekentips om meer te leren over Kanban.
Zoals ik in de intro al zei: bij software-ontwikkeling komt meer kijken dan simpelweg programmeren. De uitdaging is om het juiste te programmeren, en dat ook zo effectief mogelijk te doen. Dat gaat een heel stuk verder dan ’requirements vaststellen en aan het typen slaan’. Denk bijvoorbeeld aan:
- het werkproces verbeteren
- afwegen of iets pragmatisch of grondig opgelost moet worden
- communicatie verbeteren
- stakeholders betrekken
- eindgebruikers raadplegen
- plezier hebben samen
- weten welke waarde je aan het leveren bent
- etc, etc, etc
Juist dat maakt ons werk zo leuk en veelzijdig! We werken ook regelmatig in gemengde teams samen met developers van de opdrachtgever. Bijvoorbeeld wanneer een startup de scale-up-fase ingaat, en de code-base en werkprocessen daarvoor geschikt gemaakt moeten worden. De developers van Infi gaan dan op basis van wat er al is aan de slag met een verbetertraject, met als doel om een gezond IT-team achter te laten aan het einde van onze opdracht.
Regelmatig treffen we een organisatie aan die werkt ‘zoals het toevallig gegroeid is’. Vaak hebben ze wel geprobeerd iets te veranderen, maar zijn daarin niet geslaagd zijn omdat ze geen goede coaching hadden. Na een paar weken is de standup een sleur geworden, en de retro wordt telkens weer uitgesteld omdat eerst de issues op productie gefixed moeten worden…
Dan is het aan ons om oude patronen te doorbreken, en het team mee te nemen in een gezondere en productievere werkwijze. De laatste tijd komen we meestal uit op Kanban, omdat dat goed werkt voor een applicatie die al in productie is en bovendien makkelijk te leren is. Kanban gaat namelijk uit van de bestaande situatie en de huidige rollen, en zet van daaruit telkens een kleine stapje in de goede richting. Dat is voor de betrokkenen veel prettiger dan de ‘alles moet anders’-strategie.
Vanuit Infi voegen we een agile coach en een aantal developers aan het team toe. We geven een training zodat iedereen de basisprincipes kent, maar belangrijker nog: onze eigen developers werken mee aan de applicatie en zullen dus het goede voorbeeld geven. Op die manier zie je al snel de verbeteringen in de praktijk, en dat geeft energie om telkens weer een volgende stap te zetten.
Onlangs werd me gevraagd welk boeken ik zou aanraden om Kanban te leren begrijpen. Nou ben ik inmiddels al een paar jaar bezig, dus ik kon dat niet zo 1-2-3 opdreunen. Bovendien hangt het natuurlijk heel erg van je doel af: wil je globaal weten waarover het gaat, of wil je van de hoed en de rand weten zodat je het zelf kunt toepassen?
Ik ben in mijn boekenkast gedoken en heb de meest waardevolle boeken hieronder opgesomd. Heb je zelf nog aanvullingen? Stuur me dan even een mailtje! Ik vind het leuk om tips te horen!
Dirk’s boekenplank
Hieronder dus een overzicht van de boeken die mij geholpen hebben om Kanban (en Lean) beter te begrijpen. Let op: dit is een persoonlijke lijst. Jouw leerstijl en basiskennis is waarschijnlijk anders dan de mijne. Bovendien weet ik niet wat precies je doel is. Daarom heb ik niet een ‘top 3 van beste Kanban-boeken’ gemaakt, maar geef ik per boek aan wat je ervan kunt verwachten. Dan kun je zelf bepalen wat voor jou het beste boek is.
Algemene achtergrond/filosofie van Kanban
Onderstaande twee boeken geven je een prima beeld van het gedachtegoed van Kanban. Ze zijn in romanvorm geschreven, dus lezen makkelijk weg. Maar daardoor niet minder waardevol.
The Goal (Goldratt)
Legt in roman-vorm de ‘theory of constraints’ uit, en daarmee de basis van Kanban. Heel leerzaam en behapbaar. Is in mijn ogen een goede smaakmaker.
The Phoenix project (Kim)
Kreeg onder Infi’ers mixed reviews, vooral omdat ie ‘te Amerikaans’ was. Ik vind het wél een goed boek, en een mooi verlengstuk van ‘The Goal’. Gaat over waarom Kanban je helpt en welke valkuilen je daarbij kunt tegenkomen. Er komen valkuilen aan bod die wij ook dagelijks in het werk tegenkomen, zoals met 10 taken tegelijk bezig zijn, één persoon als bottleneck voor het hele project, technical debt. En biedt de oplossing (Kanban-achtige workflow, beter prioriteren, focus aanbrengen, pijnpunten inzichtelijk maken.)
Kanban lichtgewicht start-resources
Wil je even ‘snuffelen’ aan Kanban, zonder er meteen helemaal in te duiken? Dan zou ik dit boek (en als bonus een kort filmpje) aanraden:
Kanban and Scrum – Making the Most of Both (Kniberg)
Vergelijking tussen Scrum en Kanban, heel makkelijk te volgen. Beetje oppervlakkig wellicht, maar een goede introductie voor mensen die scrum al kennen.
Kanban applied to Scrum
6 minuten filmpje over Scrum en Kanban
Hoe pak je dat nou aan, dat Kanban?
Wil je Kanban leren kennen? Dan helpen deze boeken je op weg. Ze gaan behoorlijk diep, dus deze boeken kun je gebruiken als startpakket om mee te gaan kanbannen.
Kanban (Anderson)
Anderson is de grondlegger van de methode Kanban. Zie dit maar als ‘de scrum guide’ voor Kanban. Hij legt uit wat de principes van Kanban zijn en hoe hij tot deze principes gekomen is. Verplichte kost, eigenlijk.
Kanban in 30 days (Bjoerkholm)
Kan ik geen goede review meer over geven, want is te lang geleden dat ik die gelezen heb. Volgens mij was het een lichte en behapbare introductie in Kanban. Ze leggen aan de hand van een fictieve casus uit hoe je in 30 dagen de transitie kan maken naar Kanban, door telkens een paar extra onderdelen toe te voegen.
Agile Project Management with Kanban (Brechner)
Brechner neemt je mee door de lessen die hij geleerd heeft tijdens het toepassen van Kanban. Van ‘Hoe krijg ik toestemming om te mogen kanbannen?’ tot en met ‘Hoe richt ik mijn branching-strategie in Git in?’
Further reading
Wil je dieper duiken in de achtergronden? Dan zou je deze boeken er eens bij kunnen pakken.
Agile estimating and planning (Cohn)
Gaat specifiek over hoe je planning en forecasting aanpakt. Bevat voor zowel scrum-teams als kanban-teams nuttige lessen.
Kanban Guide for Scrum Teams (Scrum.org)
De makers van de scrumguide leggen uit hoe je Kanban-principes binnen scrum kunt toepassen. Zou ik persoonlijk niet aanraden, omdat ik het geforceerd vind voelen dat ze Kanban in het scrum framework proberen te duwen in plaats van gewoon op Kanban over te stappen. Maar ja, ze hebben een trademark dat ze nog een paar jaar willen kunnen verzilveren…
This is lean (Modig)
Legt heel goed uit waarom de tegen-intuïtieve stap van ‘minder werk oppakken’ juist resulteert in ‘meer werk afronden’. Oftewel: wat is flow, hoe werkt een proces, wat is resource optimisation.
Lean Software Development (Poppendieck)
Vertaalt de principes van ‘lean’ naar software development. Gaat in op concrete practises, zoals pair programming, korte feedback loops, elimineren van waste. Gaat dus niet echt over kanban zelf, maar over technieken die erg goed passen binnen software development met Kanban.
Implementing Lean Software Development (Poppendieck)
Deze heb ik zelf nog niet gelezen, maar aangezien alles van de Poppendieckjes ‘goud’ is verwacht ik van dit boek niets minder. Zou zomaar kunnen dat deze het werk hierboven ( ‘Lean Software Development’) kan vervangen op de leeslijst.