Samenwerking in tijden van corona

Dirk geeft tips over welke tools je kunt gebruiken om remote te werken!

Heel kantoortuinend Nederland zit van de een op de andere dag thuis. Hoewel het voor sommigen een verademing is om eindelijk eens een hele dag ongestoord te kunnen werken, is het uiteindelijk (hopelijk) belangrijk om de communicatie in je team op gang te houden. Kom je er na deze weken achter dat je je teamgenoten helemaal niet nodig gehad hebt, dan moet je je misschien afvragen of jullie wel een team zijn…

Bij Infi hebben we ruime ervaring met remote werken. Want hoewel we het liefst dichtbij onze opdrachtgever zijn, is de praktijk dat er ook veel dagen zijn waarop het team verspreid is over verschillende locaties. Een deel werkt dan op het kantoor van de opdrachtgever, een deel op het kantoor van Infi en natuurlijk zijn er ook thuiswerkers. In deze blogpost deel ik met je onze favoriete tools om een samenwerking-op-afstand tot een succes te maken.

1. Communicatie

De meeste van onze teams gebruiken Slack voor de ‘vluchtige’ communicatie: handige opdeling van conversaties in kanalen, mogelijkheden tot (video)bellen, allerlei integraties met andere producten… Er ontbreekt weinig aan, waardoor Slack het gebruik van e-mail bijna helemaal verdrongen heeft.

Er zijn ook teams die Microsoft Teams gebruiken (meestal omdat de organisatie Microsoft-georienteerd is). Die heeft ongeveer dezelfde functionaliteit, maar is naar mijn smaak een stuk lastiger in het gebruik.

Mijn collega Peer raadt Twist aan. Twist claimt de hijgerigheid en rommeligheid van Slack op te lossen; dat vind ik wel een erg interessante propositie. Als ik de kans krijg, zal ik er eens mee experimenteren.

Overigens druk ik mijn teamleden op het hart om niet alleen in tekstberichten te communiceren; een gesprek geeft zoveel meer informatie dat het de onderbreking van je flow vaak wel waard is. Zeker nu we elkaar wekenlang niet face-to-face zullen zien.

zoom-videoconference-featured

2. Video conferencing

Als het puur om video-conferencing gaat, een feature die zowel Slack als Hangouts ook hebben, kan ik Zoom van harte aanbevelen. Je moet het programma installeren op je computer, maar krijgt in ruil daarvoor kraakhelder beeld en geluid. Bovendien heeft de host allerlei handige functies zoals het muten van alle deelnemers en het verwijderen van een deelnemer uit de conversatie ;-).

Wij hebben afgelopen maandag Zoom voor het eerst gebruikt in een wat grotere setting (25 mensen) en dat ging probleemloos. De video-conferencing-bingokaart bleef grotendeels leeg. Natuurlijk zijn Hangouts, Google Meet en Twist ook prima tools hiervoor.

3. Afstemmen van het werk

Ik ga ervanuit dat de meesten Jira wel kennen. Daarmee kun je vrij prima een scrumboard of kanbanboard maken. Ik vind het een omslachtige tool, maar het voldoet en de meeste opdrachtgevers gebruiken al Jira.

Als je nog geen tool hebt, kijk dan ook eens naar Clickup, Kanbanize, clubhouse.io of de Git Kanban tool. Of als je het heel simpel wilt houden, kom je misschien wel weg met Trello.

4. Retrospectives

Hoewel individuen prima een tijdje vooruit kunnen en lekker tickets kunnen wegtikken, blijft het belangrijk om ook naar het geheel te kijken: hoe functioneert het team, welke blokkades zijn er, hoe kunnen we soepeler samenwerken? En hoewel ik een groot tegenstander ben van online retrospectives, moet ik nu wel toegeven: nood breekt wet.

Ik heb van teams gehoord die Retrium gebruiken, maar heb daar zelf geen ervaring mee. Wel met de gratis tool Parabol. Die heeft een prima format waarin je je retro kunt doen, incl. het verzamelen van input, dotvoting en actiepunten bepalen. Overigens hebben we ook teams die Miro of zelfs gewoon Slack gebruiken om de input van de retro te verzamelen.

Voor de goede orde: al deze tools gebruik je dan natuurlijk samen met een video-conferencing tool.

5. Planningspoker

Van mijn collega Sander kreeg ik de tip om PlanITPoker uit te proberen voor planningspoker. Dus doe er je voordeel meer.

6. Mindmaps en diagrammen

Om alle andere dingen die je normaal gesproken op je whiteboard schetst te kunnen delen, zou je eens kunnen kijken naar deze verzameling van tools. Diagrammen en flowcharts kun je maken met Miro, draw.io, PlantUML of Whimsical. AWWapp.com is een online whiteboard waarop je gewoon vrij kunt schetsen.

bingo

Kortom: er zijn voldoende tools die je kunnen helpen om de samenwerking op pijl te houden. Heb je zelf nog toevoegingen, reageer dan op deze blogpost. Ik ben benieuwd om te horen wat jouw favoriete tool is.

Komende weken zullen we noodgedwongen voor een groot deel in isolatie doorbrengen. Hoewel deze tools dat voor een deel opvangen, blijft samenwerking toch ook altijd mensenwerk. Dus hou elkaar een beetje in de gaten en vraag ook wat vaker hoe het met de ander gaat. Sterkte komende weken!

Wil je iets waarmaken met Infi?

Wil jij een eigen webapplicatie of mobiele app waarmee jij het bij anderen maakt?

Waargemaakt door de nerds van Infi.
Nerds met liefde voor softwareontwikkeling en die kunnen communiceren. En heel belangrijk: wat we doen, doen we met veel lol!

Wij willen het fixen. Laat jij van je horen?