Teamsamenstelling

Jeroen Achter de schermen

Bij Infi doen we vrijwel al het projectwerk in teams. Teams van minimaal twee, maar liefst drie of meer mensen. Benieuwd of en hoe de teamindeling voor ons werkt? Lees dan verder!

Wat achtergrond: hoe we werken bij Infi

De manier waarop we aan projecten werken is belangrijke context voor hoe we teams proberen op te zetten. Infi werkt voor startups, scaleups, en projecten binnen grotere organisaties.

Een team bestaat uit twee tot zeven personen, plus een Product Owner van onze klant. Het team heeft autonomie, maar dus ook verantwoordelijkheid om de software van voor tot achter te realiseren en draaiend te houden.

Mensen kunnen ook van team wisselen om eens met anderen samen te werken. Of, als een nieuw project start kun je op die manier met nieuwe collega’s in een team komen. Uiteindelijk heb je dus kennis binnen je team, maar weet je ook welke kennis verder nog bij Infi is. Mensen tussen verschillende teams helpen elkaar dus ook regelmatig. Denk aan kennisdelingsessies, elkaar helpen via Slack, of bijvoorbeeld iemand die even tijdelijk meewerkt op een ander project.

Een werkende teamsamenstelling

Voordat we het gaan hebben over teams, even een dikke disclaimer:

Disclaimer: zeker in IT is “senioriteit” niet een objectief te beoordelen zaak. De termen “junior”, “medior”, en “senior” zijn niet scherp afgebakend. Neem ze in het volgende stuk met een korreltje zout.

Om een goed plaatje te schetsen van hoe een ideale teamindeling er bij Infi uit ziet, kijk ik terug naar de afgelopen jaren. Van die periode pak ik de verschillende dingen die goed hebben gewerkt voor ons. Als ik dat vervolgens in een indicatief plaatje giet krijg je dit:

Hier vallen een aantal dingen aan op:

  • Teamsamenstelling kan enorm variëren. Dat is een goed iets! We zijn nu eenmaal mensen, en uiteindelijk stem je teamsamenstelling af op individuen, niet op een of ander voorbepaald format.
  • Verhouding Senior:Medior:Junior is ongeveer 1:1:1. Ruwweg hebben we een gelijke verdeling wat betreft ervaring.
  • Scrum master taken zijn wisselend verdeeld. Sommige developers vinden het leuk en fijn om zelf het team te coachen en zijn hier hartstikke goed in, bij andere teams vervult de projectmanager de rol van scrum master. (PS. Niet dat we altijd scrummen. Teams mogen zelf kiezen. Sommigen doen bijvoorbeeld Kanban.)
  • Soms zijn we een team samen met externen. Het meest voorkomende voorbeeld hiervan is dat de klant zelf ook developers in dienst heeft (of een team aan het bouwen is met onze hulp). En dan zijn we gezamenlijk één team.

Wat er nog mist

We zijn redelijk gelukkig met bovenstaande teamindeling. Toch zijn er nog dingen die we graag zouden aanpassen.

Ten eerste willen we nog groeien. Per Infi vestiging willen we rond de 40 collega’s hebben. Dan ken je elkaar allemaal nog persoonlijk, maar zijn we wel groot genoeg om robuust en interessant te zijn voor klanten en (potentiële) collega’s. Dus zoals je ziet: dan kunnen er nog wel een paar mensen bij!

Ten tweede zoeken we momenteel specifiek een junior en senior collega. Om de balans goed te houden, hebben we voor beiden een vacature. Ons proces is persoonlijk, vlot, en tweerichtingsverkeer (jij moet ook goed weten of je ons tof genoeg vindt!). Als je interesse hebt, stuur dan een mail naar jiska@infi.nl om kennis te maken!

Tot slot moeten we nog werken aan diverser worden. Verschillende mensen met verschillende achtergronden kan ons alleen maar beter maken. We proberen al hard te zorgen dat Infi een plek is waar iedereen met een diepgaande liefde voor software zich welkom voelt. Niet direct zichtbaar uit bovenstaande plaat, maar we hebben hier momenteel wel duidelijk nog wat te verbeteren.

Bottom line

We schrijven graag blogs om te delen hoe we zelf denken dat we in elkaar steken. Om open te zijn over wie we zijn, en hoe we graag werken. Zo ook deze post, waarin we reflecteren op hoe teams bij onze Utrechtse vestiging momenteel in elkaar steken.

Tenminste, dat is de bedoelde, figuurlijke bottom line. Uiteraard kunnen we het niet laten om de letterlijke bottom line toch (stiekem) een uitnodiging te maken…

Nieuwsgierig? Weten of werken bij Infi Utrecht ook iets voor jou is? Stuur dan een mailtje naar jiska@infi.nl of kijk eerst even bij de vacatures, evt gelijk bij de vacature Technical Lead in Utrecht of Software Developer in Amsterdam.

Verder lezen?

Een afspraak maken bij ons op kantoor of wil je even iemand spreken? Stuur ons een mail of bel met Jolanda.