Schetsen met Whimsical
Bij elk project komt er een moment dat je één en ander wilt gaan uittekenen. Op kantoor doe je dit al snel op een whiteboard, of op papier. Maar in het afgelopen jaar is dat natuurlijk een stuk ingewikkelder geworden! Gelukkig bestaan er zat online tools om tekeningen, flowcharts, architecture diagrams, en van alles meer mee te kunnen maken.
Google Drawings is hierbij een prima startpunt, maar werkt als tool niet heel fijn om snel tekeningen mee te maken. LucidChart en Miro zijn andere opties, waar je al veel meer mee kan. Het nadeel aan de gratis accounts is echter dat je aan een limiet van 3 tekeningen per account vastzit. En je kunt het bord niet delen met derden. Kortom, niet de directe starterstool waar je als team naar op zoek bent.
Enter Whimsical!
Gelukkig is er ook nog een andere tool, Whimsical, waarin je met een gratis account al direct veel meer kan! Je kan in een gratis account met meerdere mensen tegelijk werken, ongelimiteerd pagina’s aanmaken, met als enige limitatie een maximaal aantal van 3000 objecten (over alle pagina’s heen).
Whimsical kan gebruikt worden voor het maken van Flowcharts…
… of Wireframes….
… of Mind Maps, Sticky Notes en tekstdocumenten. Daarnaast kun je met Folders een eigen structurering van je documenten aanbrengen.
Kortom, als startpakket kun je met Whimsical een stuk meer als team dan met de eerdergenoemde tools. En mocht de tool goed bevallen valt voor 10-12 dollar per maand een abonnement af te sluiten om van de limiet van het maximaal aantal objecten af te zijn
Het nut…
Developers zullen deze tool met name gebruiken voor Flowcharts om architectuur, infrastructuur, en processen mee uit te tekenen. Daarnaast zullen ze tot op zekere hoogte de tool ook gebruiken voor wireframes (als er bijvoorbeeld geen dedicated designers in het team aanwezig zijn). Met wat fantasie kunnen de sticky notes ook gebruikt worden bij bepaalde Scrum-ceremonies, zoals een online Retro, waar de notes gebruikt worden om bepaalde punten op te schrijven.
Tekstdocumenten gebruik ik persoonlijk minder snel, want deze werken vrij basaal. Er kan tekst getypt worden met wat eenvoudige styling, en er kunnen image’s worden toegevoegd in de doorlopende tekst. Maar dergelijke documenten zullen eerder los getypt worden en op een gedeelde omgeving worden neergezet, zoals Confluence, Dropbox, of een online wiki. Dit geeft ook meteen een nadeel van Whimsical aan: er is geen mogelijkheid eigen documenten te uploaden (zoals een Excel of Word document).
Delen van pagina’s (of een complete omgeving) kan aan de hand van een “share link”, zodat iedereen bij je documenten kan. Of je kunt gebruikers uitnodigen op hun e-mailadres. Met het gratis account mogen er 10 gasten worden uitgenodigd (die ingericht kunnen worden met bepaalde permissies). Op deze manier kunnen de pagina’s ook gedeeld worden met je klant of eventuele externe partijen waar mee moet worden samengewerkt.
Samengevat
Al met al is Whimsical naar mijn mening een makkelijk te begrijpen tool, waar je voldoende tekeningen kunt maken voordat je tegen de limitatie van het product aan loopt. En mocht je tegen die limiet aan lopen? Dan is het dus een cruciale tool, waar je dus ook gewoon prima voor kunt gaan betalen.