‘Software engineering’ bestaat niet

Jeroen In het nieuws

Tegenwoordig ben ik opgehouden met het gebruiken van de term ‘software engineering’. Softwareontwikkeling is geen ingenieursberoep waarbij je alles van tevoren kunt doorrekenen, om op die manier te komen tot een voorspelbaar resultaat. Ook “software factories” bestaan in mijn ogen niet.

De developer als architect
Het werk van de developer lijkt sterk op dat van een architect die unieke, eenmalige gebouwen maakt: alles wat een ontwikkelaar bedenkt en bouwt is nieuw. Hij / zij maakt gebruik van bestaande materialen en technieken, soms van prefab onderdelen, maar het eindproduct is altijd anders. Maatwerk software wordt per definitie op maat ontwikkeld voor een opdrachtgever.

unsplash-arcitecture-400x200

Standaard software of product software is ook altijd originele code. Niemand bouwt precies hetzelfde product als zijn concurrent. Anders dan in bijvoorbeeld de woningbouw of machinebouw, is het vermenigvuldigen van software nagenoeg kosteloos: als je de code eenmaal geschreven hebt, kun je hem bij al je klanten installeren met nauwelijks meerkosten.

Softwareontwikkeling is daarom geen lopende band werk, waar je voorin je ruwe materialen stopt en achteraan een voorspelbaar product uitkomt. (Dit geldt overigens voor het werk van de meeste kenniswerkers).

De developer als glasblazer

Een developer is een vakman / vakvrouw / vakmens (voor het gemak houd ik nu ‘vakman’ aan), net zoals een glasblazer of een meubelmaker een vakman is. Als je een effectief, gemotiveerd en productief development team wilt opbouwen moet dat vakmanschap je uitgangspunt zijn.

unsplash-glass-blower-600x400

Een vakman levert geen broddelwerk. De meubelmaker besteedt zorg aan alles wat hij doet: van het simpelste krukje, tot en met de servieskast met verfijnd houtsnijwerk. Hij is trots op elk werkstuk dat hij maakt en ook de achterkant van de kast is verzorgd. Diezelfde aandacht onderscheidt ook een vakkundig developer van een goed bedoelende developer.

De vakman heeft oog voor alle details, van alle aspecten van zijn werk: hij wil niet alleen het goede product bouwen, maar dat product ook op de goede manier bouwen.

Een afspraak maken bij ons op kantoor of wil je even iemand spreken? Stuur ons een mail of geef een belletje.