Software bouwen met onbekende mensen
WeCamp is een 5 daags coding camp op een eiland in het Veluwemeer. Samen met 4 andere developers en een personal coach bouw je software. Je gaat in hoog tempo door de verschillende fases van software development. Van brainstormen over wat je gaat bouwen en het ontwerpen van de beoogde applicatie op papier, tot het daadwerkelijk programmeren aan de software: het komt allemaal terug in deze korte, maar intensieve week.
Samen met anderen nieuwe dingen leren
Jij bepaalt wat je wilt leren. Voor sommige mensen is dat een bepaalde taal of framework, voor anderen is dat leren presenteren of leiding geven in een groep. En soms leren mensen (onverwachts) zelfs dingen op een ander vlak dan ze verwacht hadden.
WeCamp heeft een unieke setting. Naast het feit dat je op een eiland in het Veluwemeer zit, in een tipi slaapt en met nieuwe mensen software bouwt, zijn er ook activiteiten die mensen nader tot elkaar brengen. Zo was er een BBQ, een bordspellenavond en later in de week zelfs een Piratenavontuur waar je met een (ander) team allerlei kleine opdrachten moest voltooien.
Al deze momenten zijn er op gericht om connecties met anderen te maken. Daardoor wordt het makkelijker om te vragen om hulp bij onderwerpen waar je meer over wilt leren, of juist om jouw skills in te zetten om anderen te helpen.
Henri’s learnings
“Na twee eerdere edities WeCamp wist ik al dat iedere keer anders is. Mijn tweede keer WeCamp dacht ik wel te weten hoe de week zou gaan, maar het liep natuurlijk totaal anders. Dit jaar ging ik dan ook met die gedachte naar het eiland: qua programma is het bekend, maar wat er tussendoor gebeurt, laat het maar gebeuren. Vooraf had ik wel wat opgeschreven als idee om binnen het team te kunnen leren, maar als dat niet zou gebeuren, ook best. Die ideeën waren er vooral om bij de brainstorm over wat we als team wilden bouwen wat input te kunnen leveren.”
“Vooral het ervaren van de werkwijze van anderen vind ik leerzaam. Nieuwe teams vormen, met anderen samenwerken: het kost een hoop energie, maar het blijft fascinerend. Door het vaker te doen, wordt het ook makkelijker om hier mee om te gaan. En het laat je ook realiseren hoeveel je van een onderwerp weet, wat je eigenlijk als normaal beschouwt (en natuurlijk andersom, hoe weinig je weer van iets anders weet)”
“Ik heb een paar keer de neiging gehad binnen ons team een technische probleem ‘even’ op te lossen omdat het ‘me niet snel genoeg ging’ (ik had bijvoorbeeld wél een stuk frontend, maar had nog geen backend om tegen te praten). Er waren echter goede discussies bezig waar mensen van elkaar leerden. En het gaat uiteindelijk niet om hoe ver het ‘af’ is.”
“Bovendien was het juist voor anderen veel leerzamer om samen uit te zoeken hoe de API de juiste respons ging geven. Een klein duwtje in de goede richting is dan veel nuttiger.
Ook was het goed om af en toe het team er even aan te herinneren dat het handig is om de functionaliteiten klein te houden (om het daarmee ook ‘af’ te kunnen maken). Daarmee zijn lang niet al onze ideeën geïmplementeerd, maar wat er is gemaakt, werkt wel.”
Ook nieuwe inzichten voor Joralf
“Dit was mijn derde keer WeCamp, de laatste keer was 4 jaar terug. In de tussentijd heb ik veel over mezelf geleerd, dankzij WeCamp. Ik vertrok erheen zonder specifieke verwachtingen dit jaar.”
“Het was verrassend moeilijk voor me toen niemand in onze groep de leiding nam. Normaal valt deze rol bij mij, maar dit jaar mocht het anders. Het leek mij interessant om te zien wat er gebeurt als je dat in het midden laat.”
Mijn belangrijkste les was dan ook: “Wat is het doel van mijn boodschap??” Het blijkt soms moeilijk om facilitair te blijven aan een groep en te vragen “Wat zou een volgende stap zijn?” in plaats van “Ik denk dat we nu met dit verder moeten.”
Verder was het voor mij de eerste keer om met Tailwind te experimenteren, een utility class CSS framework. Het was fijn om de CSS een keer helemaal van scratch op te bouwen i.p.v. te werken met pre-gegenereerde styling op HTML elementen.”
“Last but not least: het voelde goed om meer in aanraking te komen met de natuur. In mijn dagelijks leven wordt die behoefte te weinig verzadigd en ontbreekt het daardoor soms aan rust. Momenteel is centrum Utrecht leuk om te wonen, maar de komende maanden wordt er hard nagedacht of deze situatie ook op lange termijn nog wel wenselijk is.”
Infi staat voor leren
Bij Infi geloven we dat nieuwe dingen leren ons werk leuker, én ook beter, maakt. Daarom willen we graag dat onze developers daar op dagelijkse basis mee bezig zijn. Er zijn bij ons coding dojo’s, leergangen voor nieuwe talen of frameworks, hackathons en presentaties waarin kennis gedeeld wordt met collega’s. Het was voor ons een no-brainer om WeCamp bij te wonen en ook te sponsoren.
Vergelijking met andere events
WeCamp is vrij uniek en er zijn weinig andere vergelijkbare events. Het dichtst in de buurt komen hackatons, denk daarbij aan DutchHackingHealth of Games4Diversity. Toch zijn die events anders, want daar staat het eindresultaat centraal, terwijl dat bij WeCamp een bijproduct is van de leerervaring.
Daarnaast zijn er in Utrecht natuurlijk meetups zoals DomCode, UtrechtJS en conferenties als Execut, Fronteers en die van Infi zelf, maar die zijn vooral gericht op het opnemen van informatie en netwerken met gelijkgestemden. Kortom: de ervaring die WeCamp biedt is voor Nederlandse begrippen uniek. Meer weten? Kijk dan op de website of volg ze op Twitter.