Food Fight tijdens de Summer of Love
Tijdens deze koude wintermaanden is zo’n terugblik naar onze Summer of Love geen straf! Trotseer de kou, ga naar de supermarkt, en leef je uit in de keuken met deze bijzondere recepten van onze Food Fight.
Tijd voor een Food Fight
Een paar jaar geleden heb ik kennis gemaakt bij een heel leuk bedrijf in Amsterdam (tegenwoordig is Infi Amsterdam natuurlijk het leukste bedrijf in die stad). Zo af en toe organiseren zij een food fight: een aantal collega’s kookt, bakt of mixt iets lekkers gebaseerd op een thema, iedereen smult en er wordt (uiteraard) een winnaar gekozen. Zoiets leek me ook wel leuk dus toen de Summer of Love van start ging besloot ik meteen om een Food Fight te organiseren. We hebben maar liefst 5 keukenprinsessen (m/v) bereid gevonden om aan ons gewicht te werken. Op maandag 17 september om 16.00 uur gingen we van start met een zwaarbeladen tafel.
Susan met een bloemkoolcurry, havermout-banaankoekjes en nog veel meer, merengues met vers fruit van Jeroen, pittige koude komkommersoep van Steven, Jolanda’s pittige pompoensoep en ten slotte een regenboogsorbet van mij. Een uur lekker eten later werd de winnaar verkozen: Susan werd met een overweldigende score onze keukenster!
Natuurlijk willen jullie dit zelf ook wel eens proeven, dus hierbij de recepten (en een paar foto’s zodat je weet hoe het eruit moet komen te zien).
Susan’s bloemkoolcurry, and more
Susan pakte uit. Zij heeft zich uren uitgesloofd in de keuken en bracht ons veel lekkers. Dit zijn haar wonderlijke recepten:
bloemkoolcurry
- tempeh in blokjes bruin bakken in olie, sojasaus en champignons meebakken, gemalen peper toevoegen, apart zetten
- bloemkool bakken in olie en beetje kerriepoeder, paprika toevoegen en even meebakken
- ui, knoflook en chilipepertje fruiten, zoete aardappel en wortel meebakken, als het zacht is dan de helft pureren met staafmixer
- alles samenvoegen in een pan en even bakken met currypasta, kokosmelk en kikkererwten toevoegen en in laten koken, als laatste verse spinazie toevoegen
- serveren met gekookte meergranenrijst
havermout-banaanpannenkoekjes
- 90 g havermout mengen met 250 ml amandelmelk, ½ el bakpoeder en een geprakte rijpe banaan tot een beslag
- pannenkoekjes dan bakken in olie op hoog vuur
walnotenpaté
- 125 g walnoten, bosje verse bieslook, paar blaadjes dragon, 1 fijngesneden kleine rode ui, 1 el tomatenpuree, 1 tl sojasaus, 1 el walnootolie en 1 el rode wijn in de keukenmachine fijnhakken
- naar smaak zout en peper (en evt limoensap) toevoegen
- panco toevoegen totdat het de juiste paté-consistentie heeft
sriracha-tofu-balletjes
- verkruimel een blok uitgelekte tofu in een kom
- snijd een handvol koriander, 3 lenteuitjes en een chillipepertje fijn en voeg toe aan de tofu
- doe er ook nog 2 tenen geperste knoflook, 1el chia zaad, 3el tomatenpuree, 3el sriracha, 1el esdoornsiroop, 3-4el boekweitmeel en een mespuntje zout bij
- prak tot een stevige mix, voeg evt nog wat meel toe als het te nat is
- maak er mooie balletjes van en bak ze in een klein beetje sesamolie goudbruin
- serveer ze met chilisaus
millionaire shortcake
- maak de bodem door 145 gram hazelnoten en 175 gram dadels (zonder pit) te vermalen
- voor de volgende laag maal je wederom 175 gram dadels (zonder pit), vermeng dit met 120ml kokosolie en 130 gram geroosterte cashewpasta
- als laatste maak je een laag van 80ml kokosolie, 4el cacaopoeder, 4el gemalen koffiebonen en 85 gram agavesiroop
- zet hem een paar uur in de koeling
Jolanda’s pittige Thaise pompoensoep
Jolanda verwarmde ons tijdens de toch al hete zomer met een pittige Thaise pompoensoep.
pittige Thaise pompoensoep
- verhit 2el kokosolie in een pan en roerbak een teentje fijngehakte knoflook, 4 fijngesneden sjalotjes, 2 fijngesneden pepertjes en een centimeter gember zodat alle geuren vrijkomen
- voeg 500 gram pompoenblokjes toe en bak ze kort mee
- voeg daarna 500ml groentebouillon en 350ml kokosmelk toe en laat zachtjes doorkoken totdat de pompoen zacht wordt
- pureer de soep met een staafmixer, voeg wat fijngesneden koriander toe en garneer met wat geroosterde amandelen
Steven’s koude komkommer-yoghurt-soep
Steven koos ook voor een pittige soep, en ging voor een koude variant!
koude komkommer-yoghurt-soep maak je door de volgende ingrediënten (kleingesneden) in je blender fijn te malen:
- 2 ongeschilde komkommers
- 1 kop walnoten
- 4 tenen knoflook
- ¾ kop fijngesneden sjalotjes
- 2 eetlepels dille
- 15 blaadjes (water-)munt
- 1 scherp trifetti-pepertje
- 1 italiaanse bol
- 1 eetlepel citroensap
- ½ kop olijfolie
- 2tl appelazijn
Maak op smaak met zout en peper, en zet hem in de koelkast tot hij lekker fris is.
Voor de garnering:
- marineer gekookte kikkererwten in olijfolie, cayennepeper, zout, zwarte peper en gerookt paprikapoeder
- bak 30 minuten in een voorverwarmde oven op 200ºC, schep elke 10 minuten even om
Jeroen’s pavlova
Jeroen verraste ons met een boel heerlijke zoetigheid.
pavlova
- klop 4 eiwitten tot zich punten vormen
- voeg in kleine beetjes 220 gram suiker toe, en klop daarna nog een paar minuten door met een theelepeltje azijn (de suiker moet volledig opgelost zijn)
- vorm het schuim op een laag bakpapier tot een cirkel van ca 18cm doorsnede en bak ongeveer 1,5 uur op 120ºC
- laat het schuim afkoelen in de oven
- klop 250ml slagroom tot je zachte pieken krijgt
- serveer met verse frambozen, zwarte bessen en banaan
Niels’ regenboogsorbet
Last but not least, ikzelf koos ook voor een zoetje. Bekijk hier het recept van mijn regenboogsorbet.
regenboogsorbet
Blauwe kleurstof:
- snijd de rode kool fijn, en kook hem 15-20 minuten met zo min mogelijk water terwijl hij toch net onder staat (hij zal nog wat slinken)
- vang het kookvocht op en zeef het, laat dit vervolgens flink inkoken tot je nog zo’n 100ml over hebt
- maak van dit donkerpaarse vocht een blauwe kleurstof door er een beetje baksoda in op te lossen, doe dit heel voorzichtig want je hebt heel weinig nodig en als je teveel toevoegt gaat het naar baksoda smaken
- de kool hebben we niet meer nodig, dus die kan je ’s avonds lekker op tafel zetten
En zo maak je de laagjes:
- maak de paarse laag door 500gr blauwe bessen te pureren, met een klein scheutje citroensap
- laat deze laag een half uurtje bevriezen
- het is het mooiste om hem tussentijds nog twee keer met een vork door te halen om de ijskristallen kapot te maken, maar dat heb ik niet gedaan
- de blauwe laag maak je van 400ml kokosmelk en de blauwe kleurstof
- deze kan je dan weer los invriezen en doorhalen, of giet hem direct over de paarse laag en laat hem een half uurtje invriezen
- de groene laag maak je door zo’n 500gr kiwi’s in de blender te doen, met wat suikersiroop en/of citroensap naar smaak
- de gele laag met een ananas en evt wat sinaasappelsap (als je ananas wat bleek is)
- de oranje laag van 2 mango’s
- en tot slot de rode van 500 gram aardbeien
[Niels is developer bij Infi]