Hobbyproject: schakel verlichting met Raspberry Pi

Henri Techniek

Met een afstandbediening kun je op het stopcontact geplaatste schakelaars schakelen. Maar waarom zou dat nog met de hand moeten als het ook met hulp van een Raspberry Pi kan?

In mijn vorige blog heb ik een Raspberry Pi en Domoticz gebruikt om de data uit de slimme meter te lezen. Zoals daar al aangegeven bevat Domoticz veel meer mogelijkheden en dit keer is het tijd om ook verlichting te schakelen.

Het licht bij de buren uitschakelen

Klik-aan-klik-uit (KAKU) is een systeem dat velen wel kennen. Zo’n tien jaar geleden zat ik eens te spelen met een simpele 433Mhz zender (de frequentie waarop KAKU werkt) op een seriele poort van een computer. Ik had een paar schakelaars (geen KAKU, maar een goedkope variant van de Aldi) en ik had via internet de codes opgezocht die hier op zouden kunnen werken. Terwijl ik wat van die codes uitprobeerde, zag ik in mijn ooghoek het licht bij de overburen uit gaan. Even later gingen ze weer aan. Nadat ik opnieuw een serie codes uitstuurde schakelde het licht weer uit. Dit kon geen toeval zijn: ik had de juiste code voor de schakelaar van mijn overburen gevonden.

Klik-aan-klik-uit

De eerste versies van KAKU hadden codewieltjes of dip-switches om een code in te stellen, zowel op de afstandbediening als op de schakelaars. Tegenwoordig wordt er in iedere afstandbediening automatisch een code geselecteerd. Dat zijn er zoveel, dat de kans erg klein is dat je dezelfde code als je buren hebt. Als je echter zoals ik willekeurige codes probeert, blijft het mogelijk om andermans apparaten te bedienen. Een handige ‘feature’ van het protocol.

Inmiddels hoef je niet meer zelf een zender in elkaar te solderen, maar kun je kant en klare zender/ontvangers kopen die je simpelweg aansluit op de usb-poort van je computer. Voorbeelden daarvan zijn RF-Link en RFXCom die veel schakelaars, weerstations, deurbellen, rolluiken en nog veel meer ondersteunen.

RF-Link

Voor dit blog gebruiken we RF-Link. Deze is goedkoper dan de RFXCom, heeft een iets hoger hobby gehalte en biedt later ook de mogelijkheid om een ander soort zender te ondersteunen voor het aansturen van ledstrips.

De RF-Link sluit je aan op de USB-poort van de RaspberryPi en vanuit Domoticz kun je dan bij het toevoegen van Hardware, de RF-Link selecteren:

Zodra je de RF-Link hebt aangesloten in Domoticz en de RF-Link vangt vanuit de buurt signalen op, dan kan het zo maar zijn dat je in Domoticz een lijst met allerlei sensoren terugziet. Daar kunnen ook de schakelingen van de verlichting van je buren tussen zitten. Of misschien zelfs de rolluiken, want ook Somfy wordt ondersteund.

Koppel afstandbediening met schakelaar

Ik ga er hierbij vanuit dat je een afstandbediening hebt en een of meerdere klik-aan-klik-uit schakelaars die daar mee werken.

Nu kunnen met behulp van de afstandbediening de schakelaars worden toegevoegd. Door in het schakelaars-scherm te kiezen voor ‘Learn Light/Switch’, kun je een schakelaar toevoegen die dezelfde code heeft als je afstandbediening: simpelweg door te klikken op de knop van je afstandbediening. Als de schakelaar eenmaal is toegevoegd, kun je nu vanuit Domoticz de schakelaar bedienen, door op het zojuist toegevoegde apparaat te klikken. Zo simpel is het. Bij de eigenschappen kun je nu de naam of het icoontje nog aanpassen.

In het ‘Scenes’-scherm kunnen nu meerdere schakelaars worden samengevoegd zodat deze samen een groep vormen.

En bij de ‘events’ kun je nu een event maken die de verlichtingsgroep na zonsondergang inschakelt en om 23:00 uur weer uit. Hoef je in ieder geval niet meer naar de lampen toe te lopen of de afstandbediening te zoeken.

Dimmen of schakelen

De mogelijkheden zijn eindeloos, bijvoorbeeld het dimmen of uitschakelen van verlichting zodra je via Kodi een film gaat kijken en de verlichting weer inschakelen zodra je de film pauzeert. Hoe meer apparaten je koppelt (Domoticz heeft al heel veel integraties), hoe meer er te automatiseren is.

Veel succes!

Vond je dit interessant?

Meld je dan aan en ontvang onze maandelijkse updates via e-mail over hippe tech, learnings uit toffe projecten, een kijkje achter de schermen, of upcoming events.

Een afspraak maken bij ons op kantoor of wil je even iemand spreken? Stuur ons een mail of geef een belletje.